Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen uudistaminen: konkreettinen parannus

Päivitetty: 12/02/2019

Lähes seitsemän vuotta eurooppalaisen kansalaisaloitteen käyttöönoton jälkeen on sovittu, että ellei sitä uudisteta, siitä tulee vanhentunut. Bryssel vakuutti kuluneen vuoden ajan jatkuvasti kansalaisyhteiskunnan järjestäjille ja Euroopan kansalaisille aikeestaan parantaa sitä. Tietysti matkan varrella oli murtumia. Uudistusprosessi ja yhteinen uudistusehdotus osoittavat kuitenkin, että komission, neuvoston ja parlamentin tarkoituksena on, että eurooppalainen kansalaisaloite otetaan askeleen oikeaan suuntaan.

Ensinnäkin uudistuksella puututaan käyttäjien ja kansalaisjärjestöjen kritisoimiin huomattaviin byrokraattisiin esteisiin ja teknisiin puutteisiin. Komissio ottaa vastuulleen ehdotettujen aloitteiden tekstien kääntämisen. Aloitteet voidaan nyt rekisteröidä osittain. Allekirjoitusten keräämistä koskevat tekniset ja oikeudelliset vaatimukset yhdenmukaistetaan ja niistä tulee vähemmän kuormittavia, ja järjestäjillä on parempi suoja vastuuriskien osalta.

Toiseksi uudistuksella perustetaan ja vahvistetaan jo olemassa oleva ja toimiva eurooppalainen kansalaisaloitefoorumi, verkkoyhteistyöfoorumi, joka tarjoaa kansalaisille tukea aloitteiden järjestämisessä.

Kolmanneksi kuulemisprosessi laajenee, ja Euroopan parlamentilla on merkittävämpi rooli. Se on esimerkiksi muuttanut omaa työjärjestystään varmistaakseen, että parlamentin täysistunnossa käydään julkisia keskusteluja menestyksekkäistä aloitteista. Kaiken kaikkiaan uudistus on konkreettinen parannus, ja kansalaiset voivat helpommin ottaa asioita poliittiselle asialistalle.

Eurooppalainen kansalaisaloite on (asteittain) avoin nuorille

Vaikka eurooppalainen kansalaisaloite ei ole niin pitkälle menevä kuin komission ehdotuksessa, se avataan nuorille. Jäsenvaltiot voivat vapaasti alentaa osallistumisikää 18 vuodesta 16 vuoteen. Tällä näennäisen pienellä askelella voitaisiin saada aikaan suuri muutos kannustamalla nuoria osallistumaan enemmän Euroopan tasolla.

Tämä on varmasti askel oikeaan suuntaan. Kuten toimintapoliittisessa katsauksessamme on osoitettu: jos aiot tehdä Euroopan unionista kansalaisystävällisemmän ja torjua EU-skeptisyyttä, sinun on lisättävä nuorten osallistumista. EU-kyselyt osoittavat, että nuoret EU:n kansalaiset tukevat vahvasti Eurooppa-ajatusta. Nuorten äänestysprosentti Euroopan parlamentin vaaleissa on kuitenkin laskenut dramaattisesti, minkä vuoksi on entistä tärkeämpää, että EU vastaa tähän haasteeseen. Nyt on jäsenvaltioiden aika toimia.

Nykytilanne vadis EU:n osallistuminen?

EU:n kansalaisten entistä suurempi osallistuminen, nuorten osallistuminen jne. Tämä uudistus voisi johtaa siihen, että avautuu enemmän ja pohditaan enemmän kansalaisten osallistumisen uusia muotoja. Viime kädessä uusi ”osallistumisen arkkitehtuuri” voi johtaa siihen, että EU:n kansalaisille annetaan mahdollisuus käyttää muita osallistumismuotoja. Näinä kansallismielisyyden lisääntyessä niitä tarvitaan varmasti.

Laatijat

Dr Dominik Hierlemann

Dominik Hierlemann on johtava asiantuntija Bertelsmann Stiftungissa ja johtaa ”osallistuminen Eurooppaan” -hanketta. Hän luennoi uusia kansalaisten osallistumistapoja Konstanzin yliopistossa Saksassa.

Christian Huesmann on Bertelsmann Stiftungin ”Demokratian tulevaisuus” -ohjelman projektipäällikkö.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.