Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Reforma ICE: o îmbunătățire concretă

Actualizat la: 12/02/2019

La aproape șapte ani de la introducerea inițiativei cetățenești europene (ICE), s-a convenit că, dacă nu este reformată, ea va deveni caducă. Pe parcursul anului trecut, Bruxelles a oferit în permanență asigurări organizatorilor societății civile și cetățenilor europeni de intenția lor de a-l îmbunătăți. În mod firesc, pe parcurs au existat blocaje stânjenitoare. Cu toate acestea, procesul de reformă și propunerea comună de reformă arată că intenția Comisiei, a Consiliului și a Parlamentului este ca ICE să facă un pas în direcția cea bună.

În primul rând, reforma abordează obstacolele birocratice considerabile și deficitele tehnice criticate de utilizatori și ONG-uri. Comisia va prelua responsabilitatea traducerii textelor inițiativelor propuse. Inițiativele pot fi acum înregistrate parțial. Cerințele tehnice și juridice pentru colectarea semnăturilor vor fi armonizate și vor deveni mai puțin împovărătoare, iar organizatorii vor beneficia de o protecție sporită în ceea ce privește riscurile legate de răspundere.

În al doilea rând, reforma instalează și confirmă existența și funcționarea Forumului Inițiativei cetățenești europene, platforma de colaborare online care oferă sprijin cetățenilor atunci când organizează inițiative.

În al treilea rând, va exista un proces mai amplu de audiere, iar Parlamentul European va juca un rol mai important. De exemplu, și-a modificat regulamentul de procedură pentru a se asigura că vor avea loc dezbateri publice în plen ale Parlamentului cu privire la inițiativele de succes. În ansamblu, reforma va fi o îmbunătățire concretă, iar cetățenii vor fi în măsură să introducă mai ușor chestiuni pe agenda politică.

Inițiativa cetățenească europeană este deschisă (treptat) tinerilor

Deși nu este atât de cuprinzătoare ca în propunerea Comisiei, ICE va fi deschisă tinerilor. Statele membre vor fi libere să reducă vârsta de participare de la 18 la 16 de ani. Acest pas aparent mic ar putea aduce o schimbare majoră prin încurajarea unei mai mari participări a tinerilor la nivel european.

Acest lucru reprezintă cu siguranță un pas în direcția bună. După cum am arătat în sinteza noastră politică: dacă intenționați să faceți Uniunea Europeană mai apropiată de cetățeni și să vă confruntați cu scepticismul UE, trebuie să intensificați implicarea tinerilor. Sondajele UE arată că tinerii cetățeni ai UE sunt susținători fermi ai ideii europene. Cu toate acestea, prezența la vot în rândul tinerilor la alegerile europene a scăzut dramatic, ceea ce face cu atât mai importantă abordarea de către UE a acestei provocări. Acum este momentul ca statele membre să acționeze.

Quo vadis EU participation?

O mai mare participare a cetățenilor, o mai mare participare a tinerilor... pentru UE, această reformă ar putea marca începutul deschiderii și o mai bună reflecție asupra unor noi forme de participare a cetățenilor. În cele din urmă, ar putea apărea o nouă „arhitectură a participării”, care să le ofere cetățenilor UE acces la alte forme de participare. În această perioadă de naționalism în creștere, ele sunt cu siguranță necesare.

Autori

Dr Dominik Hierlemann

Dominik Hierlemann este expert principal în cadrul Bertelsmann Stiftung și șef al proiectului „Participarea în Europa”. El predă noi metode de participare a cetățenilor la Universitatea din Konstanz din Germania.

Christian Huesmann este manager de proiect în cadrul programului „Viitorul democrației” al Bertelsmann Stiftung.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.