Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Inițiativa urmărește actualizarea normelor privind noile tehnici de ameliorare a plantelor

Actualizat la: 09/10/2019

 

Curtea Europeană de Justiție a stabilit că organismele obținute prin tehnici noi de ameliorare a plantelor (NPBT) sunt organisme modificate genetic, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/18/CE.

 

Această lege, în ciuda progreselor științifice importante în domeniul ameliorării plantelor, nu a fost actualizată în 20 de ani. Decizia are drept rezultat o interdicție implicită a cultivării culturilor dezvoltate cu TNP, ceea ce creează un dezavantaj pentru cercetare și pentru agricultura europeană.

NPBT: instrumente legitime pentru practici agricole durabile

TNP sunt instrumente valoroase pentru creșterea unor culturi mai reziliente, cu mai puține resurse și într-un interval de timp mai scurt: un progres atât de necesar care ar putea face agricultura UE mai competitivă și mai durabilă în vremuri actuale de schimbări climatice, de schimbare a cererii consumatorilor și de potențială insecuritate alimentară.

Mișcarea progresului științific

Ca răspuns, noi, un grup internațional de studenți care urmează diplome în științele vieții și nemulțumiți de rezultatul hotărârii judecătorești, am prezentat o propunere legislativă care prezintă o actualizare a directivei. Am lansat o inițiativă cetățenească europeană sub denumirea de „Grow Scientific Progress: Culturi Matter!”, care a fost înregistrată la 25 iulie 2019. Inițiativa promovează inovarea responsabilă, durabilitatea și siguranța în ceea ce privește utilizarea NPBT.

O propunere bazată pe știință și democrație

Propunerea noastră propune o combinație de mai multe posibilități legislative și pledează pentru o distincție clară între organismele obținute prin tehnici noi de mutageneză și cele obținute prin OMG-uri convenționale. Aceste două tipuri de organisme sunt fundamental diferite, iar tehnicile utilizate pentru obținerea lor sunt distincte din punct de vedere tehnic.

Mai precis, propunem să ne concentrăm mai degrabă asupra produsului final decât asupra tehnicii în sine. În acest mod, siguranța este asigurată, în timp ce beneficiile valoroase ale noilor tehnici nu se pierd din cauza obstacolelor de reglementare ilogice.

Esența generală a propunerii noastre este că TNP ar trebui permise în cazurile în care acestea produc culturi care nu pot fi distinse de culturile care ar fi putut rezulta din metodele tradiționale de ameliorare.

Obiectivul nostru final este de a genera o dezbatere democratică cu privire la TNP, precum și de a reprezenta cetățenii care solicită progrese științifice responsabile în Uniunea Europeană.

În prezent, milităm pentru a ajunge la un public larg și pentru a obține nu mai puțin de un milion de semnături pentru a modela o agricultură durabilă a UE în viitor.

Sprijinim inițiativa noastră aici, deoarece culturile contează!

Autori

Lavinia SCUDIERO

Lavinia SCUDIERO este membră italiană a inițiativei cetățenești europene „Grow Scientific Progress”. Licențiată în medicină veterinară, urmează un master în siguranță alimentară cu specializare în drept alimentar și afaceri de reglementare în cadrul Universității și Cercetării din Wageningen. Ea lucrează în prezent la politici privind securitatea alimentară, sănătatea animalelor și agricultura durabilă.
Creșterea progresului științific: Culturile sunt importante!
Drepturi de autor asupra imaginii: Lavinia SCUDIERO

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Inactive user | 06/05/2021

Industria agricolă nu a fost întotdeauna entuziastă în ceea ce privește punerea în aplicare a progreselor tehnologice și tehnologice, iar acest mod tradițional de gândire începe să se schimbe. Sunt foarte impresionat de misiunea societății https://slopehelper.com/ Nicio mână în agricultură”. Cred cu adevărat că aceasta este direcția pe care ar trebui să o urmărească agricultura

Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.