Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Îmbrăcăminte de calitate, plată echitabilă: Cerem salarii care să asigure un trai decent pentru oamenii care ne fac hainele

Actualizat la: 17/01/2023

Să punem capăt salariilor din industria modei!

Moda este una dintre cele mai inegale industrii de pe planetă. Unii dintre cei mai bogați oameni din lume și-au îmbogățit bogăția de miliarde de ani în comerțul cu amănuntul de modă, extinzându-și rapid moda până la lux. Cu toate acestea, milioane de oameni care produc haine – în principal femei tinere de culoare – câștigă atât de puțin încât nu își pot satisface nevoile de bază. Inițiativa noastră cetățenească europeană dorește să pună capăt acestei situații.

Muncitorii din industria confecțiilor din întreaga lume scapă mâncăruri, trăiesc în locuințe supraaglomerate și nu beneficiază de asistență medicală atunci când se îmbolnăvesc. Acestea sunt atât timide, cât și sărace din punct de vedere financiar. Reducerea numărului de ore de lucru, uneori mai mult de 80 de ore pe săptămână, este necesară doar pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi.

Salariile datorate sărăciei în industria modei nu sunt inevitabile – industria câștigă peste 1.6 mii de miliarde EUR anual. Mai degrabă, salariile din sărăcie sunt rezultatul imensului gri și al exploatării. Potrivit unui document publicat de Oxfam, în doar patru zile, un director general de modă de vârf câștigă ceea ce un lucrător din industria confecțiilor din Bangladesh va câștiga de-a lungul întregii sale vieți.

Salarii minime vs. salarii care să asigure un trai decent

Milioane de oameni își fac hainele la nivel mondial. Marea majoritate câștigă atât de puțin încât sunt blocați în sărăcie. În efortul de a atrage și de a păstra comenzile de modă, multe țări producătoare de confecții sunt reticente în ceea ce privește creșterea nivelului salariului minim – chiar și atunci când nivelurile salariului minim sunt rate ale salariilor din sărăcie.

În plus, din cauza taxelor de recrutare, a orelor suplimentare neplătite, a furtului salarial și a altor încălcări ale drepturilor lucrătorilor, mulți lucrători câștigă mai puțin decât minimul legal. Acest lucru este valabil în special pentru lucrătorii vulnerabili și ascunși din lanțurile de aprovizionare ale modei, cum ar fi lucrătorii la domiciliu. În unele țări de producție, nici măcar nu există salarii minime legale.

Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislație privind salariile care să asigure un trai decent, care să se bazeze pe criterii de referință credibile pentru o remunerație echitabilă, care să deblocheze un nivel de trai decent. Spre deosebire de un salariu minim, un venit de subzistență este un salariu care le permite lucrătorilor să își asigure singuri și nevoile de bază ale persoanelor aflate în întreținerea lor – inclusiv hrană, locuință, educație și asistență medicală, precum și unele venituri discreționare pentru evenimente neprevăzute. Salariul de subzistență este câștigat într-o săptămână de lucru standard de cel mult 48 de ore și este câștigat înainte de acordarea primelor, a indemnizațiilor sau a orelor suplimentare și după impozitare.

Cetățenii din spatele inițiativei „Good Clothes”, „Fair Pay Initiative” solicită o schimbare a sistemului. Acest grup este alcătuit din cetățeni din întreaga UE care provin din societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic sau guvern. În mod esențial, toți sunt uniți în viziunea lor privind justiția lucrătorilor din sectorul confecțiilor și remunerarea echitabilă în lanțurile de aprovizionare ale modei.

Modul de remunerare a sărăciei nu este nou. Este o nedreptate persistentă – și în curs de deteriorare – de zeci de ani. Atât timp cât lanțurile de aprovizionare cu modă rămân nereglementate, încălcările drepturilor lucrătorilor pentru persoanele care produc haine vor persista. Este inacceptabil ca UE, care, potrivit datelor oficiale, este cel mai mare importator de îmbrăcăminte din lume, să nu ia măsuri semnificative pentru a schimba lucrurile.

Acesta este motivul pentru care coaliția „ Good Clothes, Fair Pay” s-a reunit pentru a forma o inițiativă cetățenească europeană pentru a solicita Comisiei Europene să introducă o legislație privind salariul de subzistență în sectorul confecțiilor, textilelor și încălțămintei. Milităm pentru mobilizarea a 1 milioane de semnături până în iulie 2023 din partea cetățenilor UE pentru a promova o legislație care să impună întreprinderilor să respecte obligația de diligență privind venitul de subzistență în lanțurile lor de aprovizionare. Până în prezent, am colectat peste 100,000 de semnături. Este un început bun, dar mai avem încă multe de făcut.

În calitate de colider al campaniei de semnare „Good Clothes”, „Fair Pay”, îmi exprim recunoștința față de comunitatea Inițiativei cetățenești europene pentru că am primit sfaturi și informații atât de generoase. Pe baza conversațiilor pe care le-am avut cu alte campanii ICE, trecute și prezente, un domeniu de interes pentru noi este corespondența dedicată, întrucât am auzit cât de importante sunt acestea pentru atingerea pragului de 1 milioane +. Fiind cea mai mare mișcare de activism de modă din lume, Revoluția de modă a avut șansa de a avea deja o platformă și o comunitate angajată pentru a ne ajuta. Cu toate acestea, având în vedere că cea mai mare comunitate a noastră are sediul în Regatul Unit și, prin urmare, nu este în măsură să semneze, corespondența dedicată cetățenilor UE este cu adevărat importantă pentru mobilizarea semnăturilor de care avem nevoie.

Venituri de subzistență ca drept de facilitare

Propunerea noastră legislativă, dacă va fi adoptată, va permite milioane de lucrători din sectorul confecțiilor să scoată din sărăcie ei înșiși, familiile lor și chiar comunități întregi. Atenuarea sărăciei este transformatoare în sine. Dar este incredibil să se ia în considerare efectele pozitive mai ample pe care le vor avea salariile de subzistență asupra oamenilor care fac hainele noastre. Salariile de subzistență ar atenua sărăcia temporală cu care se confruntă în prezent milioane de lucrători din sectorul confecțiilor, ceea ce înseamnă că aceștia nu mai sunt obligați să lucreze ore foarte lungi doar pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi. Sărăcia este o cauză principală a muncii copiilor și a violenței bazate pe gen și, prin urmare, salariile de subzistență vor permite femeilor să trăiască în condiții de siguranță și securitate și vor crește probabilitatea ca copiii să își finalizeze școala.

În plus, știm că plata unor venituri de subzistență persoanelor care fac hainele noastre este una dintre cele mai eficiente modalități de încetinire a industriei modei și de reducere a supraproducției și a risipei excesive pe care industria modei o generează în prezent. Justiția lucrătorilor este justiția climatică.

Acționați acum!

Dacă sunteți cetățean al UE, vă rugăm să accesați „goodclothesfairpay.eu și să semnați numele dumneavoastră. Dacă nu sunteți cetățean al UE, vă rugăm să ne ajutați să difuzăm mesajul prin difuzarea campaniei pe platformele de comunicare socială și cu prietenii și familia dumneavoastră din UE.

 

Vizitați site-ul inițiativei aici: www.goodclothesfairpay.eu

Vizitați pagina oficială a inițiativei aici: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2022/000004_en

 

Author of Blog Post - Ciara Barry

Autori

Ciara Barry

Ciara Barry este responsabilă de politici și campanii în cadrul Fashion Revolution, cea mai mare mișcare de activism în domeniul modei din lume. Ea conduce împreună campania de semnare pentru haine de calitate, salarii echitabile și este, de asemenea, autor și cercetător principal pentru Indicele anual al transparenței mondiale a modei. Ea este cu adevărat pasionată de egalitatea de gen și de emanciparea femeilor în lanțurile de aprovizionare din sectorul modei, care sunt un angajator major al femeilor la nivel mondial.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?