Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Good Clothes, Fair Pay: We eisen leefbare lonen voor de mensen die onze kleding maken

Bijgewerkt op: 17/01/2023

Een einde maken aan de armoedelonen in de modeindustrie!

Mode is een van de meest ongelijke industrieën op aarde. Sommigen van de rijkste mensen ter wereld hebben hun miljarden troeven in de modedetailhandel veroverd, met snelle mode tot luxe. Toch verdienen miljoenen mensen die deze kleding maken — vooral jonge vrouwen van kleur — zo weinig dat zij niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Ons Europees burgerinitiatief wil daar een einde aan maken.

Kledingwerkers over de hele wereld overhakken maaltijden, wonen in overvolle woningen en ontberen medische zorg wanneer zij ziek zijn. Zij zijn zowel tijdarm als geldarm. Om de eindjes te laten samenkomen, is het alleen nodig om de werkuren, soms meer dan 80 uur per week, te doorbreken.

De armoedelonen in de modeindustrie zijn niet onvermijdelijk: de sector kost jaarlijks meer dan 1.6 biljoen euro. Armoedelonen zijn veeleer een resultaat van immense grijze en uitbuiting. Volgens een door Oxfam gepubliceerd document verdient een topmode CEO in slechts vier dagen wat een kledingwerker in Bangladesh gedurende haar hele leven zal verdienen.

Minimumlonen versus leefbare lonen

Wereldwijd maken miljoenen mensen onze kleding. De overgrote meerderheid verdient zo weinig dat zij in armoede zitten. In een poging om modeorders aan te trekken en te behouden, zijn veel kledingsproductielanden terughoudend om de minimumlonen te verhogen, ook al zijn minimumlonen armoedepercentages.

Bovendien verdienen veel werknemers als gevolg van wervingskosten, onbetaald overwerk, loondiefstal en andere schendingen van de arbeidsrechten minder dan het wettelijke minimum. Dit geldt met name voor kwetsbare en verborgen werknemers in modetoeleveringsketens, zoals thuiswerkers. In sommige productielanden bestaan er niet eens wettelijke minimumlonen.

Daarom hebben we wetgeving inzake leefbare lonen nodig die gebaseerd is op geloofwaardige benchmarks voor een eerlijk loon die een fatsoenlijke levensstandaard ontsluiten. In tegenstelling tot een minimumloon is een leefbaar loon een loon dat werknemers in staat stelt in zichzelf en in de basisbehoeften van hun afhankelijke personen te voorzien — met inbegrip van voedsel, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg, maar ook een discretionair inkomen voor onverwachte gebeurtenissen. Een leefbaar loon wordt verdiend in een standaardwerkweek van niet meer dan 48 uur en wordt verdiend vóór bonussen, toelagen of overuren en na belastingen.

De burgers achter het Good Clothes, Fair Pay Initiative vragen om een systeemwijziging. Deze groep bestaat uit burgers uit de hele EU met een achtergrond die het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de academische wereld of de overheid omvat. Van cruciaal belang is dat zij allemaal eensgezind zijn in hun visie op rechtvaardigheid voor werknemers in de kledingsector en eerlijke beloning in de toeleveringsketens voor mode.

Armoede betaalt op mode niet nieuw. Het is een onrechtvaardigheid die al tientallen jaren aanhoudt — en verslechtert —. Zolang de toeleveringsketens voor mode ongereguleerd blijven, zal er nog steeds sprake zijn van schendingen van de arbeidsrechten voor de mensen die onze kleding maken. Het is onaanvaardbaar dat de EU, die volgens officiële gegevens de grootste importeur van kleding ter wereld is, geen zinvolle actie onderneemt om iets te veranderen.

Daarom kwamen de Good Clothes, Fair Pay coalition samen om een Europees burgerinitiatief op te zetten om de Europese Commissie op te roepen leefbare loonwetgeving in te voeren in de kleding-, textiel- en schoenensector. We voeren campagne om tegen juli 2023 1 miljoen handtekeningen van EU-burgers te mobiliseren om aan te dringen op wetgeving die bedrijven verplicht om passende loonzorgvuldigheid in hun toeleveringsketens te betrachten. Tot dusver hebben we meer dan 100,000 handtekeningen verzameld. Het is een goede start, maar we hebben nog een lange weg te gaan.

Als medeleider van de campagne Good Clothes, Fair Pay handtekeningcampagne, ben ik persoonlijk ongelooflijk dankbaar voor de gemeenschap van het Europees burgerinitiatief omdat ik zo genereus was met advies en inzichten. Op basis van de gesprekken die we in het verleden en het heden met andere EBI-campagnes hebben gevoerd, is een van de aandachtspunten voor ons specifieke mailings, aangezien we hebben gehoord hoe kritiek deze zijn voor het bereiken van de drempel van 1 miljoen +. Als ’s werelds grootste modeactivisme was de revolutie gelukkig al een platform en een geëngageerde gemeenschap te hebben om ons te helpen. Aangezien onze grootste gemeenschap echter in het VK is gevestigd en dus niet kan ondertekenen, zijn speciale mailings aan EU-burgers van groot belang voor het mobiliseren van de handtekeningen die we nodig hebben.

Leefbare lonen als een faciliterend recht

Als ons wetgevingsvoorstel wordt goedgekeurd, zullen miljoenen kledingwerkers zichzelf, hun gezinnen en zelfs hele gemeenschappen uit de armoede kunnen halen. Armoedebestrijding is op zich transformatief. Maar het is ongelooflijk inspirerend om na te denken over de bredere positieve gevolgen die leefbare lonen zullen hebben voor de mensen die onze kleding maken. Leefbare lonen zouden de tijdsarmoede verlichten waarmee miljoenen werknemers in de kledingsector momenteel worden geconfronteerd, wat betekent dat zij niet langer worden gedwongen om alleen maar heel lange uren te werken om de eindjes te ontmoeten. Armoede is een onderliggende oorzaak van kinderarbeid en gendergerelateerd geweld. Een leefbaar loon zal vrouwen dus in staat stellen een veilig en zeker leven te leiden en zal de kans vergroten dat kinderen naar school gaan.

Bovendien weten we dat het betalen van de mensen die onze kleding een leefbaar loon maken een van de meest doeltreffende manieren is om de modeindustrie te vertragen en de overproductie en buitensporige verspilling die de modeindustrie momenteel genereert, terug te dringen. Het recht van werknemers is klimaatrechtvaardigheid.

Doe nu actie!

Als u EU-burger bent, ga dan naar „cloclosfairpay.eu en ondertekent uw naam. Als u geen EU-burger bent, kunt u ons helpen het woord te verspreiden door de campagne te delen op sociale media en met uw vrienden en familie in de EU.

 

Ga naar de website van het initiatief: www.goodclothesfairpay.eu

Ga naar de officiële pagina van het initiatief: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2022/000004_en

 

Author of Blog Post - Ciara Barry

Auteurs

Ciara Barry

Ciara Barry is de beleids- en campagnemanager van de F-Revolution, de grootste modeactivisme ter wereld. Zij is medeleider van de handtekeningcampagne voor Good Clothes, Fair Pay, en is tevens auteur en hoofdonderzoeker van de jaarlijkse Global F-Transparency Index. Ze is echt gepassioneerd over gendergelijkheid en empowerment van vrouwen in de toeleveringsketens van mode, die wereldwijd een belangrijke werkgever van vrouwen zijn.

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?