Få slut på fattigdomslöner i modebranschen!
Mode är en av de mest ojämlika industrierna på jorden. Några av de rikaste människorna i världen har samlat sina miljardartade framgångar i modehandeln, som spänner över snabbt mode till lyxvaror. Ändå tjänar miljontals människor som gör dessa kläder – främst unga färgade kvinnor – så lite att de inte kan tillgodose sina grundläggande behov. Vårt europeiska medborgarinitiativ syftar till att sätta stopp för detta.
Klädarbetare i hela världen hoppar över måltider, bor i överbefolkade hem och saknar medicinsk vård när de är sjuka. De är tidskrävande och ekonomiskt fattiga. Röjning av arbetstimmar, ibland mer än 80 timmar per vecka, behövs bara för att få ekonomin att gå ihop.
Fattigdomslöner inom modeindustrin är inte oundvikliga – industrin blir en öga på 1.6 biljoner euro per år. I stället är fattigdomslöner på ett sätt ett resultat av enormt grått och utnyttjande. Enligt ett dokument som publicerats av Oxfam tjänar en förstklassig vd på bara fyra dagar vad en klädarbetare i Bangladesh kommer att tjäna under hela sin livstid.
Minimilöner kontra löner som går att leva på
Miljontals människor i världen tillverkar våra kläder. De allra flesta tjänar så lite att de fastnar i fattigdom. I ett försök att locka till sig och behålla modebeställningar är många konfektionsländer ovilliga att höja minimilönerna – även när minimilönerna är fattigdomsnivåer.
På grund av rekryteringsavgifter, obetald övertid, lönestöld och andra kränkningar av arbetstagarnas rättigheter tjänar dessutom många arbetstagare mindre än den lagstadgade miniminivån. Detta gäller särskilt utsatta och dolda arbetstagare i modeförsörjningskedjor, såsom hemarbetare. I vissa produktionsländer finns det inte ens lagstadgade minimilöner.
Därför behöver vi lagstiftning om löner som går att leva på som bygger på trovärdiga riktmärken för skälig lön som skapar en anständig levnadsstandard. Till skillnad från en minimilön är en lön som går att leva på en lön som gör det möjligt för arbetstagarna att försörja sig själva och sina försörjningsberoende grundläggande behov – inklusive mat, bostad, utbildning och hälso- och sjukvård – samt viss diskretionär inkomst vid oförutsedda händelser. En levnadslön intjänas under en normal arbetsvecka på högst 48 timmar och intjänas före bonusar, tillägg eller övertid och efter skatt.
Medborgarna bakom Good Clothes, Fair Pay Initiative kräver en systemförändring. Denna grupp består av medborgare från hela EU med bakgrund från det civila samhället, näringslivet, den akademiska världen eller regeringen. Av avgörande betydelse är de alla enade i sin vision om rättvisa för klädarbetare och rättvisa löner i modeleveranskedjorna.
Fattigdom på mode är inte nytt. Det är en orättvisa som har varit ihållande – och försämrats – i årtionden. Så länge som modeförsörjningskedjorna förblir oreglerade kommer kränkningar av arbetstagarnas rättigheter att fortsätta för de människor som tillverkar våra kläder. Det är oacceptabelt att EU, som enligt officiella uppgifter är världens största importör av kläder, inte vidtar meningsfulla åtgärder för att förändra saker.
Därför samlades koalitionen ” Good Clothes, Fair Pay ” för att skapa ett europeiskt medborgarinitiativ för att uppmana EU-kommissionen att införa lagstiftning om löner som går att leva på inom kläd-, textil- och skosektorn. Vi kämpar för att mobilisera 1 miljoner underskrifter från EU-medborgare senast i juli 2023 för att driva på lagstiftning som kräver att företag genomför tillbörlig aktsamhet i fråga om löner som de kan leva på i sina leveranskedjor. Hittills har vi samlat in över 100,000 underskrifter. Det är en bra början, men vi har ännu inte kommit långt.
Som medansvarig för kampanjen Good Clothes, Fair Pay signering är jag personligen mycket tacksam till det europeiska medborgarinitiativets gemenskap för att ha varit så generös med råd och insikter. På grundval av de samtal som vi har haft med andra kampanjer inom ramen för det europeiska medborgarinitiativet, tidigare och i dag, är ett område som vi har fokuserat på riktade försändelser, precis som vi har hört hur viktiga dessa är för att nå tröskeln på 1 miljoner +. Som världens största modeaktivismrörelse var Fashion Revolution lyhörd för att redan ha en plattform och engagerad gemenskap för att hjälpa oss. Eftersom vår största gemenskap är baserad i Förenade kungariket och därför inte kan underteckna är särskilda försändelser till EU-medborgare mycket viktiga för att mobilisera de underskrifter vi behöver.
Löner som går att leva på som en möjliggörande rättighet
Omvårt lagstiftningsförslag antas kommer det att göra det möjligt för miljontals klädarbetare att lyfta sig själva, sina familjer och till och med hela samhällen ur fattigdom. Att minska fattigdomen är i sig en omvälvande faktor. Men det är oerhört inspirerande att överväga de mer övergripande positiva effekter som löner som går att leva på kommer att få för de människor som tillverkar våra kläder. Löner som går att leva på skulle minska tidsfattigdomen för miljontals klädarbetare, vilket innebär att de inte längre tvingas arbeta mycket långa timmar bara för att få ekonomin att gå ihop. Fattigdom är en grundläggande orsak till barnarbete och könsrelaterat våld, och löner som går att leva på kommer därför att ge kvinnor möjlighet att leva trygga och trygga liv och öka sannolikheten för att barn avslutar skolan.
Dessutom vet vi att det är ett av de effektivaste sätten att bromsa modeindustrin och minska den överproduktion och det överdrivna avfall som modeindustrin för närvarande genererar. Arbetstagarrättvisa är klimaträttvisa.
Vidta åtgärder nu!
Om du är EU-medborgare ber vi dig att tacka wwthesfairpay.eu och underteckna ditt namn. Om du inte är EU-medborgare, hjälpa oss att sprida ordet genom att dela med dig av kampanjen på sociala medier och med dina vänner och anhöriga i EU.
Besök initiativets webbplats här: www.goodclothesfairpay.eu
Gå till initiativets officiella sida här: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2022/000004_en
Postare
Ciara BarryCiara Barry är policy- och kampanjchef vid Fashion Revolution, världens största modeaktivismrörelse. Hon är medansvarig för signeringskampanjen ” Good Clothes, Fair Pay” och är också författare och ledande forskare till det årliga Global Fashion Transparency Index. Hon är verkligen engagerad i jämställdhet och kvinnors egenmakt i modeleveranskedjorna, som är en viktig arbetsgivare för kvinnor globalt.
Kommentera
För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.