Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Partajarea gratuită a operelor protejate, compensând creatorii

Actualizat la: 07/08/2020

Inițiativa cetățenească europeană „Libertate de partajare” urmărește să legalizeze partajarea de fișiere în scopuri personale prin modificarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe și prin instituirea unui mecanism de remunerare echitabilă a autorilor și a altor titulari de drepturi.

Free

Suntem cetățeni din opt țări diferite ale UE și am solicitat înregistrarea inițiativei cetățenești europene (ICE) „Libertate de partajare”, revendicând dreptul de a partaja fișiere, inclusiv opere creative. Considerăm că partajarea este un drept fundamental și merită aceeași demnitate ca și dreptul autorilor. Lucrăm și în curând vom începe să colectăm semnături: dacă colectăm un milion de semnături, Comisia Europeană va trebui să adopte o poziție cu privire la inițiativa noastră. Pregătiți-vă să sprijiniți inițiativa „Libertate de a partaja” și să plasați dreptul cetățenilor de a le împărtăși în centrul politicii europene!

Împărtășirea este bună, ne face să ne simțim bine și ne îmbunătățește viața; este un act profund uman și natural. Același lucru este valabil și pentru partajarea fișierelor. Acesta este motivul pentru care, începând cu anii’90, când noile tehnologii de partajare a fișierelor (Napster, Gnutella, Freenet, BitTorrent etc.) au facilitat partajarea de fișiere de către oameni, mulți dintre ei au salutat cu entuziasm această inovație. În cele din urmă, vi s-a permis să găsiți online cântecul preferat, să îl descărcați și să îl ascultați. Sau găsiți un film și vizionați-l; sau găsiți o carte pe care o citește. Totul, fără a fi nevoie să se solicite permisiunea vreuneia! Și, chiar mai interesant, dacă v-ați dăruit un cântec, un film sau o carte, ați putea să îl puneți la dispoziția altor persoane care îți împărtășesc pasiunea.

Cu toate acestea, nu toată lumea a fost mulțumită de această inovație.

Cei mai importanți, îngrijorați de riscul de a pierde profiturile și de a-și pierde rolul de intermediari de control, s-au opus ferm partajării fișierelor care conțin opere protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe (muzică, filme, cărți etc.). La rândul lor, ei au o „bug” în legislație: legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe, concepută în secolele trecute pentru lumea analogă și adaptată treptat în timp, nu permite partajarea de fișiere. Prin urmare, în prezent este interzisă partajarea fișierelor care conțin opere protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe prin intermediul tehnologiilor de partajare de fișiere. Acest lucru este valabil chiar dacă drepturile de autor și drepturile conexe ar trebui să fie puse în aplicare ținând seama de drepturile fundamentale ale utilizatorilor operelor, în special de dreptul la știință și cultură, punându-le în balanță cu drepturile fundamentale ale autorilor operelor.

Acesta este ceea ce susținem prin inițiativa „Libertatea de a împărtăși”.

shar

Dorim un drept de autor care să reglementeze partajarea de fișiere prin punerea în aplicare în mod echilibrat a celor două alineate ale articolului 27 din Declarația Universală a Drepturilor Omului proclamată la 10 decembrie 1948 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, primul, care prevede dreptul la știință și cultură pentru toți, și al doilea, care prevede dreptul autorilor:
„(1) orice persoană are dreptul de a participa liber la viața culturală a comunității, de a se bucura de artă și de a participa la progresul științific și la beneficiile acesteia.
(2) orice persoană are dreptul la protecția intereselor morale și materiale care rezultă din orice producție științifică, literară sau artistică al cărei autor este.”.


Mulți cercetători sunt de acord: partajarea fișierelor poate fi legalizată prin modificarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe. Este simplu: în cazul în care autorii și alți titulari de drepturi (inclusiv martorii) sunt remunerați în mod echitabil, partajarea de fișiere în scopuri personale poate fi permisă. Cu alte cuvinte, este posibil să se prevadă o derogare de la drepturile de autor pentru persoanele care partajează fișiere în scopuri personale în cazul în care titularii drepturilor primesc bani. Remunerarea titularilor de drepturi ar putea fi realizată în moduri diferite. De exemplu, prin prevederea unui suprapreț mic atunci când persoanele plătesc conexiunea la internet; fie impunând ca persoanele care doresc să utilizeze tehnologii de partajare a fișierelor să plătească societăților de gestiune colectivă care îi reprezintă pe titularii de drepturi. Cu toate acestea, până în prezent, această simplă schimbare a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, care ar aduce beneficii tuturor, nu s-a materializat nicăieri în lume.

freedom


Tehnologiile de partajare a fișierelor permit distribuirea operelor într-un mod extraordinar de eficient; cu toate acestea, titularii de drepturi nu au fost niciodată în măsură să profite de potențialul acestor tehnologii. Din păcate, ne confruntăm cu un exemplu tipic de disfuncționalitate a pieței: titularii de drepturi se află într-o situație de „dilemă a deținuților” și nu reușesc să accepte să le permită utilizatorilor să își împărtășească operele. Prin urmare, este necesară o acțiune legislativă pentru a rezolva această situație, care afectează societatea în general, obligând titularii de drepturi și utilizatorii să recurgă la intermediari inutil. Problema este cu atât mai relevantă astăzi. 20 de ani de interdicție a partajării de fișiere a încurajat actorii de pe piață să înființeze furnizori de servicii de conținut online (Spotify, Netflix etc.) care au acces privilegiat la datele utilizatorilor și, prin urmare, au competența de a controla și de a profila cetățenii UE. Din păcate, situația nu s-a schimbat după aprobarea Directiva (UE) 2019/790 privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală, o directivă care a fost adoptată în 2019 cu scopul de a rezolva problemele legate de drepturile de autor în mediul digital, dar care a dezamăgit multe persoane. Această directivă reglementează furnizarea de servicii de partajare de conținuturi online, dar nu permite schimbul de fișiere între cetățenii UE. Prețul pe care îl plătim astăzi este un plan înclinat inacceptabil în favoarea platformelor de distribuție, care au puterea de a controla și de a profila utilizatorii.

Partajarea fișierelor este dreptul nostru. Cerem acest lucru!

Vom începe în curând să colectăm semnături, astfel încât Comisia Europeană să fie nevoită să adopte o poziție cu privire la inițiativa noastră.

Vizitați site-ul nostru și ne lăsați datele dumneavoastră de contact. Vă vom informa când va începe colectarea semnăturilor. Spuneți-ne și dacă doriți să contribuiți la campanie: va fi o plăcere să împărtășim această luptă pentru a revendica dreptul de a partaja!

Povestea lui Marco Ciurcina, în numele organizatorilor inițiativei cetățenești europene „Libertate de partajare”

marco

Autori

Marco Ciurcina

Avocat italian, care lucrează în domeniul dreptului comercial și contractual, al dreptului tehnologiei informației, al drepturilor de autor, al brevetelor, al mărcilor și al dreptului la viață privată, în special, cu un accent deosebit pe licențe software gratuite, conținut deschis și date deschise. Predă „Dreptul și etica comunicării” la Politecnico di Torino. El este un software gratuit și activist digital pentru drepturile fundamentale.

Puteți lua legătura cu el pe Forumul Inițiativei cetățenești europene sau făcând clic aici!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?