Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Suojattujen teosten maksuton jakaminen ja korvausten maksaminen luovan työn tekijöille

Päivitetty: 07/08/2020

Eurooppalaisella kansalaisaloitteella ”Freedom to Share” pyritään laillistamaan tiedostojen jakaminen henkilökohtaisiin tarkoituksiin muuttamalla tekijänoikeutta ja lähioikeuksia ja luomalla mekanismi, jolla tekijöille ja muille oikeudenhaltijoille maksetaan oikeudenmukaiset korvaukset.

Free

Olemme kahdeksan eri EU-maan kansalaisia, ja pyysimme eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Freedom to Share” rekisteröintiä ja pyysi oikeutta jakaa tiedostoja, myös luovia teoksia. Uskomme, että jakaminen on perusoikeus ja ansaitsee saman ihmisarvon kuin tekijöiden oikeus. Työskentelemme ja aloitamme pian allekirjoitusten keräämisen: jos keräämme miljoona allekirjoitusta, Euroopan komission on otettava kantaa aloitteeseen. Valmistaudu tukemaan aloitetta ”Vapaa jakaa” ja asettamaan ihmisten oikeus jakaa tietoa EU:n politiikan ytimessä.

Jakaminen on häikäistä, se saa meidät tuntemaan hyvää ja parantaa elämäämme. se on syvästi ihminen ja luonnollinen teko. Sama koskee myös tiedostojen jakamista. Tästä syystä 90-luvulta lähtien uudet tiedostojen yhteiskäyttötekniikat (Napster, Gnutella, Freenet, BitTorrent jne.) tekivät tiedostojen jakamisesta erittäin helppoa, ja monet suhtautuivat tähän innovaatioon innokkaasti. Lopuksi voit löytää haluamasi laulusi verkossa, ladata sen ja kuunnella sitä. Tai löydä elokuvan ja katsoa sitä; tai löydät kirjan ja lue sen. Kaikkien ei tarvitse pyytää lupaa keneltäkään! Ja vielä kiitollisempaa, jos lähetit laulua, elokuvaa tai kirjaa, voit antaa sen muiden, jotka jakavat intohimosi, saataville.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä tähän innovaatioon.

Suurjohtajat, jotka olivat huolissaan siitä, että ne saattavat menettää voittojaan ja menettävät asemansa välittäjinä, vastustivat jyrkästi tekijänoikeudella ja lähioikeuksilla suojattuja teoksia (musiikki, elokuvat, kirjat jne.) sisältävien tiedostojen jakamista. Niillä on puolellaan ”virhe” laeissa: tekijänoikeuksia ja lähioikeuksia koskevat lait, jotka on laadittu viime vuosisatojen aikana analogiseen maailmaan ja joita on asteittain mukautettu ajan mittaan, eivät mahdollista tiedostojen jakamista. Nykyään on siis kiellettyä jakaa tiedostoja, jotka sisältävät tekijänoikeudella ja lähioikeuksilla suojattuja teoksia tiedostojenjakoteknologian avulla. Näin on, vaikka tekijänoikeudet ja lähioikeudet olisi pantava täytäntöön ottaen huomioon teosten käyttäjien perusoikeudet, erityisesti oikeus tieteeseen ja kulttuuriin, ja tasapainotettava ne teosten tekijöiden perusoikeuksien kanssa.

Näin väitämme aloitteessa ”Freedom to Share”.

shar

Haluamme tekijänoikeuksia, joilla säännellään tiedostojen jakamista panemalla tasapainoisesti täytäntöön Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen 10. joulukuuta 1948 julistaman ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 27 artiklan kaksi kohtaa, joista ensimmäinen koskee kaikkien oikeutta tieteeseen ja kulttuuriin ja toinen tekijöiden oikeutta:
”1) Jokaisella on oikeus osallistua vapaasti yhteisön kulttuurielämään, nauttia taiteesta ja osallistua tieteelliseen edistykseen ja sen tuomiin etuihin.
Jokaisella on oikeus sellaisten moraalisten ja aineellisten etujen suojaan, jotka johtuvat hänen tuottamastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.”


Monet tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että tiedostojen jakaminen voidaan laillistaa muuttamalla tekijänoikeutta ja lähioikeuksia. Se on yksinkertainen: jos tekijät ja muut oikeudenhaltijat (majurit mukaan luettuina) saavat kohtuullisen korvauksen, tiedostojen jakaminen henkilökohtaisiin tarkoituksiin voidaan sallia. Toisin sanoen on mahdollista säätää tekijänoikeuksista luopumisesta henkilöille, jotka jakavat tiedostoja henkilökohtaisiin tarkoituksiin, jos oikeudenhaltijat saavat rahaa. Oikeudenhaltijoille voitaisiin maksaa korvaus eri tavoin. Esimerkiksi säädetään pienestä ylihinnasta, kun ihmiset maksavat internetyhteyden; tai vaatimalla, että henkilöt, jotka haluavat käyttää tiedostojenjakoteknologioita, maksavat yhteisvalvontajärjestöille, jotka edustavat oikeudenhaltijoita. Tämä yksinkertainen tekijänoikeuden ja lähioikeuksien muutos, joka hyödyttäisi kaikkia, ei kuitenkaan ole tähän mennessä toteutunut missään maailmassa.

freedom


Tiedostojen yhteiskäyttötekniikat mahdollistavat teosten jakelun poikkeuksellisen tehokkaalla tavalla; oikeudenhaltijat eivät kuitenkaan ole koskaan voineet hyödyntää näiden teknologioiden tarjoamia mahdollisuuksia. Valitettavasti meillä on tyypillinen esimerkki markkinoiden toimintapuutteesta: oikeudenhaltijat ovat vankilavaikeuksissa eivätkä suostu siihen, että käyttäjät voivat jakaa teoksiaan. Siksi tarvitaan lainsäädäntötoimia, jotta voidaan ratkaista tämä koko yhteiskuntaa vahingoittava tilanne pakottamalla oikeudenhaltijat ja käyttäjät turvautumaan tarpeettomiin välittäjiin. Tällä kysymyksellä on nyt vieläkin suurempi merkitys. 20 vuotta kestänyt tiedostojen yhteiskäyttöä koskeva kielto kannusti markkinatoimijoita perustamaan verkkosisältöpalvelujen tarjoajia (Spotify, Netflix jne.), joilla on etuoikeutettu pääsy käyttäjien tietoihin ja joilla on näin ollen valtuudet valvoa ja profiloida EU:n kansalaisia. Valitettavasti tilanne ei muuttunut sen jälkeen, kun tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla annettu direktiivi (EU) 2019/790 oli hyväksytty vuonna 2019. Direktiivin tavoitteena oli ratkaista digitaalialan tekijänoikeusongelmia, mutta se on pettynyt moniin ihmisiin. Tällä direktiivillä säännellään verkkosisällönjakopalvelujen tarjoamista, mutta se ei salli tiedostojen jakamista EU:n kansalaisten kesken. Tällä hetkellä maksamamme hinta on hyväksyttävä taso, jota ei voida hyväksyä ja joka suosii jakelualustoja, joilla on valta valvoa ja profiloida käyttäjiä.

Tiedostojen jakaminen on meidän oikeutemme. Me vaadimme sitä!

Aloitamme pian allekirjoitusten keräämisen, jotta EU:n komission on otettava kantaa aloitteeseen.

Tutustu verkkosivustollamme ja jätä yhteystietosi. Ilmoitamme sinulle, kun allekirjoitusten keruu alkaa. Kerro meille myös, jos haluat osallistua kampanjaan: on ilo jakaa tätä taistelua ja vaatia jakamisoikeutta!

Marco Ciurcinan tarina eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Freedom to Share” järjestäjien puolesta

marco

Laatijat

Marco Ciurcina

Italialainen asianajaja, joka työskentelee kauppa- ja sopimusoikeuden, tietotekniikkalainsäädännön, tekijänoikeuksien, patenttien, tavaramerkkien ja yksityisyyden suojaa koskevan oikeuden aloilla, erityisesti vapaiden ohjelmistolisenssien, avoimen sisällön ja avoimen datan aloilla. Hän opettaa Politecnico di Torinossa viestintälakia ja -etiikkaa. Hän on maksuton ohjelmisto ja digitaalisten perusoikeuksien aktivisti.

Häneen voi ottaa yhteyttä EU:n kansalaisaloitefoorumilla tai klikkaamalla tästä!

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?