Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Inițiativa cetățenească europeană: sensibilizarea și încurajarea implicării cetățenilor

Actualizat la: 15/05/2019

18 aprilie 2019, Timișoara, România

Democrația în viață! Festivalul sărbătorește democrația europeană!

Echipa Inițiativei cetățenești europene a vizitat Timișoara ca parte a campaniei „Take The Initiative” lansată în 2018 și deja oprită în Bulgaria, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Franța, Portugalia, Austria, Malta și Țările de Jos.

„CE ÎNSEAMNĂ UE?”

Atelierul privind schimbul de cunoștințe privind inițiativa cetățeneascăeuropeană a fost organizat în paralel cu evenimentul găzduit de Reprezentanța Comisiei Europene la Teatrul Național și la Casa Timișoara: „Ce este UE?”, cu accent pe participarea democratică a cetățenilor UE. Acesta a reunit cetățeni și experți în domeniul comunicării politice, al societății civile, al cercetării pe platformele de comunicare socială etc., pentru a dezbate cu privire la implicarea cetățenilor UE în perspectiva viitoarelor alegeri.

CREȘTEREA GRADULUI DE SENSIBILIZARE CU PRIVIRE LA INIȚIATIVA CETĂȚENEASCĂ EUROPEANĂ ȘI STIMULAREA UTILIZĂRII SALE PE SCARĂ MAI LARGĂ

Atelierul a fost organizat deechipa Inițiativei cetățenești europene,la care au participat Charlotte Rive, responsabil de politici,Comisia Europeană, și a reunit aproximativ 30 de participanți din rândul ONG-urilor, al cetățenilor, al întreprinderilor, al cadrelor universitare și al centrelor de informare Europe Direct pentru a discuta rolul inițiativei cetățenești europene și al tuturor cetățenilor UE în modelarea Europei.

După un quiz și o prezentare găzduite de Charlotte Rive, publicul a început o discuție cu privire la modul în care instrumentul poate deveni mai cunoscut pe baza ideilor și experiențelor sale.

Ei au plasat discuția în contextul peisajului românesc, subliniind faptul că există numeroase inițiative și activități la nivel local desfășurate în țară, dar mai ales pe teme foarte regionale și locale, mai degrabă decât la nivelul UE.

SCHIMBUL DE CUNOȘTINȚE ȘI DE BUNE PRACTICI

Participanții au subliniat importanța examinării celor mai bune practici adoptate de alte țări și a dezvoltării unui proces de schimb de idei, date și informații. Acest schimb fructuos ar avea ca scop încurajarea unei implicări sporite a cetățenilor în procesul de elaborare a politicilor și sensibilizarea cu privire la instrumentele de democrație participativă disponibile, cum ar fi inițiativa cetățenească europeană.

Building SUCCESSFUL PARTNERSHIPS TO GET THE BEST RESULTS – Reprezentanțele Comisiei Europene, centrele de informare Europe Direct, punctele naționale de contact

Un element-cheie discutat între participanți a fost consolidarea cooperării cu reprezentanțele Comisiei Europene în țările UE și cu centrele de informare Europe Direct pentru o mai bună comunicare cu privire la inițiativa cetățenească europeană. În ceea ce privește punctele de contact care urmează să fie înființate de statele membre începând cu 2020, aceștia au subliniat necesitatea de a se concentra asupra comunicării în jurul inițiativelor, mai degrabă decât asupra aspectelor juridice. Acestea, împreună cu reprezentanțele Comisiei și cu centrele de informare Europe Direct, pot sprijini organizațiile care doresc să promoveze instrumentul la nivel național și local.

EDUCAȚIA CIVICĂ: ROLUL ESENȚIAL AL UNIVERSITĂȚILOR ÎN PROMOVAREA PARTICIPĂRII ACTIVE

Participanții au subliniat relevanța dezvoltării de parteneriate strategice cu universitățile, deoarece acestea ar putea fi factori esențiali pentru difuzarea concretă a informațiilor privind inițiativa cetățenească europeană, dar și pentru dezvoltarea unei atitudini critice față de participarea cetățenilor la elaborarea politicilor ca drept civil.

CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ȘI A ÎNCREDERII

Participanții au sugerat stabilirea unui mod de comunicare mai simplu și mai accesibil cu privire la acțiunile subsecvente întreprinse de Comisia Europeană ca răspuns la inițiative specifice. Îmbunătățirea deschiderii și a transparenței ar putea fi esențială pentru consolidarea încrederii nu numai în instituțiile UE, ci și în eficacitatea inițiativei cetățenești europene ca instrument.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.