Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Eurooppalainen kansalaisaloite: tietoisuuden lisääminen ja kansalaisten osallistumisen kannustaminen

Päivitetty: 15/05/2019

Huhtikuuta 2019, Timisoara, Romania

”Demokratia Alive!” Festivaaleilla juhlistetaan eurooppalaista demokratiaa!

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen tiimi vieraili Timisoarassa osana vuonna 2018 käynnistettyä kansalaisaloitekampanjaa, joka on jo pysäytetty Bulgariassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Ranskassa, Portugalissa, Itävallassa, Maltassa ja Alankomaissa.

”MIKÄ ON EU:N PIRISTYSRUISKE?”

Eurooppalaista kansalaisaloitetta koskeva tiedonjakoseminaari järjestettiin samaan aikaan Euroopan komission edustuston isännöimän tapahtuman kanssa. Tapahtuman järjesti Euroopan komission edustusto National Theatressa ja Opera House Timisoarassa: ”Mitä?” keskitytään EU:n kansalaisten demokraattiseen osallistumiseen. Se kokosi yhteen kansalaisia ja poliittisen viestinnän, kansalaisyhteiskunnan, sosiaalisen median tutkimuksen jne. asiantuntijoita keskustelemaan EU:n kansalaisten osallistumisesta tulevia vaaleja silmällä pitäen.

LISÄTÄÄN TIETOISUUTTA EUROOPPALAISESTA KANSALAISALOITTEESTA JA KANNUSTETAAN SEN LAAJEMPAAN KÄYTTÖÖN

Työpajan järjesti eurooppalaista kansalaisaloitetta käsittelevä ryhmä, jasiihen osallistuiEuroopan komission virkamies Charlotte Rive,ja siihen osallistui noin 30 osallistujaa kansalaisjärjestöistä, kansalaisista, yrityksistä, tutkijoista ja Europe Direct -tiedotuskeskuksista keskustelemaan eurooppalaisen kansalaisaloitteen ja kaikkien EU:n kansalaisten roolista Euroopan rakentamisessa.

Charlotte Riven isännöimän tietovisan ja esityksen jälkeen yleisö aloitti keskustelun siitä, miten työkalua voitaisiin lisätä heidän ideoidensa ja kokemustensa pohjalta.

He asettivat keskustelun Romanian maisemaan ja paljastivat, että maassa toteutetaan monia ruohonjuuritason aloitteita ja toimia, mutta pääasiassa hyvin alueellisissa ja paikallisissa kysymyksissä EU:n tason sijaan.

TIETÄMYKSEN JA PARHAIDEN KÄYTÄNTÖJEN JAKAMINEN

Osallistujat korostivat, että on tärkeää tarkastella muiden maiden omaksumia parhaita käytäntöjä ja kehittää prosessi ideoiden ja datan vaihtamiseksi. Tällä hedelmällisellä vaihdolla pyrittäisiin lisäämään kansalaisten osallistumista päätöksentekoon ja lisäämään tietoisuutta saatavilla olevista osallistavan demokratian välineistä, kuten eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta.

Euroopan komission edustustot, Europe Direct -tiedotuspisteet, kansalliset yhteyspisteet

Yksi osallistujien kesken käydyistä keskusteluista oli yhteistyön vahvistaminen EU-maissa sijaitsevien Euroopan komission edustustojen ja Europe Direct -tiedotuspisteiden kanssa, jotta eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevaa viestintää voitaisiin parantaa. Jäsenet St atesin vuodesta 2020 alkaen perustamien yhteyspisteiden osalta he korostivat, että on keskityttävä aloitteisiin liittyvään viestintään eikä pelkästään oikeudellisiin näkökohtiin. Nämä voivat yhdessä komission edustustojen ja Europe Direct -tiedotuspisteiden kanssa tukea organisaatioita, jotka haluavat edistää välinettä kansallisella ja paikallisella tasolla.

KANSALAISKASVATUS: YLIOPISTOJEN KESKEINEN ROOLI AKTIIVISEN OSALLISTUMISEN EDISTÄMISESSÄ

Osallistujat korostivat, että on tärkeää kehittää strategisia kumppanuuksia yliopistojen kanssa, sillä ne voivat olla ratkaisevan tärkeitä tekijöitä, joiden avulla voidaan levittää konkreettisesti tietoa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta mutta myös kehittää kriittistä asennetta kansalaisten osallistumiseen politiikan kehittämiseen kansalaisoikeutena.

LUOTTAMUKSEN RAKENTAMINEN

Osallistujat ehdottivat yksinkertaisemman ja helppokäyttöisemmän viestintätavan luomista Euroopan komission toteuttamista jatkotoimista vastauksena tiettyihin aloitteisiin. Avoimuuden ja läpinäkyvyyden parantaminen voi olla ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan rakentaa luottamusta sekä EU:n toimielimiin että eurooppalaisen kansalaisaloitteen tehokkuuteen välineenä.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.