Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet: öka medvetenheten och uppmuntra medborgarna att engagera sig

Uppdaterades den: 15/05/2019

18 april 2019, Timisoara, Rumänien

Demokrati Alive! Festivalen firar demokratin i Europa!

Teamet för det europeiska medborgarinitiativet besökte Timisoara som en del av kampanjen Take The Initiative som inleddes 2018 och upphörde redan i Bulgarien, Litauen, Polen, Tjeckien, Frankrike, Portugal, Österrike, Malta och Nederländerna.

”VAD” SER EU UT? ”

Det europeiska medborgarinitiativets workshop om kunskapsutbyte anordnades parallellt med det evenemang som anordnades av Europeiska kommissionens representation vid National Theatre and Opera House Timisoara: ”Vad upp EU?” med fokus på EU-medborgarnas demokratiska deltagande. Den samlade allmänheten och experter inom politisk kommunikation, det civila samhället, sociala medier osv. för att diskutera EU-medborgarnas engagemang inför de kommande valen.

ÖKA MEDVETENHETEN OM MEDBORGARINITIATIVET OCH STIMULERA EN BREDARE ANVÄNDNING AV DET

Workshoppen anordnades avteamet för det europeiska medborgarinitiativet med deltagande av Charlotte Rive, handläggare vid Europeiska kommissionen, och samlade omkring 30 deltagare bland icke-statliga organisationer, medborgare, företag, akademiker och Europa direkts informationscentrum för att diskutera medborgarinitiativets och alla EU-medborgares roll i utformningen av Europa.

Efter en frågesport och presentation som anordnades av Charlotte Rive inledde publiken en diskussion om hur verktyget kan göras mer känt på grundval av deras idéer och erfarenheter.

De placerade diskussionen mot bakgrund av det rumänska landskapet och belyste det faktum att det finns många gräsrotsinitiativ och aktiviteter som genomförs i landet, men främst i mycket regionala och lokala frågor, snarare än på EU-nivå.

UTBYTE AV KUNSKAP OCH BÄSTA PRAXIS

Deltagarna framhöll vikten av att titta på bästa praxis i andra länder och utveckla en process för utbyte av idéer, data och information. Detta givande utbyte skulle syfta till att uppmuntra medborgarna att engagera sig mer i det politiska beslutsfattandet och öka medvetenheten om de verktyg för deltagandedemokrati som finns tillgängliga, t.ex. det europeiska medborgarinitiativet.

SÄKERHETSPOLITISKA PARTNERSHIPER TILL Best RESULTS – Europeiska kommissionens representationskontor, Europa direkts informationscentrum, nationella kontaktpunkter

Ett viktigt inslag som diskuterades bland deltagarna var att stärka samarbetet med Europeiska kommissionens representationskontor i EU-länderna och Europa direkt-kontoren för att bättre kommunicera om det europeiska medborgarinitiativet. När det gäller de kontaktpunkter som medlemsstaterna ska inrätta från och med 2020 betonade de behovet av att fokusera på kommunikation kring initiativ snarare än bara på rättsliga aspekter. Dessa kan tillsammans med kommissionens representationskontor och Europa direkts informationscentrum stödja organisationer som vill marknadsföra verktyget på nationell och lokal nivå.

MEDBORGARUTBILDNING: UNIVERSITETENS AVGÖRANDE ROLL NÄR DET GÄLLER ATT FRÄMJA ETT AKTIVT DELTAGANDE

Deltagarna betonade vikten av att utveckla strategiska partnerskap med universiteten, eftersom de kan vara viktiga drivkrafter för att konkret sprida information om det europeiska medborgarinitiativet, men också för att utveckla en kritisk inställning till medborgarnas deltagande i utformningen av politiken som en medborgerlig rättighet.

ATTBYGGA UPP TILLIT OCH FÖRTROENDE

Deltagarna föreslog att man skulle införa ett enklare och mer lättillgängligt kommunikationssätt om de uppföljningsåtgärder som Europeiska kommissionen vidtagit som svar på specifika initiativ. Ökad öppenhet och insyn kan vara avgörande för att bygga upp tillit och förtroende inte bara för EU-institutionerna utan även för det europeiska medborgarinitiativets effektivitet som ett verktyg.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.