Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Europees burgerinitiatief: bewustmaking en aanmoediging van de betrokkenheid van de burgers

Bijgewerkt op: 15/05/2019

18 april 2019, Timisoara, Roemenië

De democratie Alive! Festival viert de Europese democratie!

Het team van het Europees burgerinitiatief bezocht Timisoara als onderdeel van de campagne Take The Initiative, die in 2018 van start ging en al werd stopgezet in Bulgarije, Litouwen, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Portugal, Oostenrijk, Malta en Nederland.

„WAT IS DE EU?”

De workshop voor het delen van kennis over het Europees burgerinitiatief werd georganiseerd naast het evenement dat werd georganiseerd door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in het nationaal theater en Opera House Timisoara: „Wat is de EU?” richt zich op democratische participatie van EU-burgers. Het heeft burgers en deskundigen op het gebied van politieke communicatie, het maatschappelijk middenveld, socialemedia-onderzoek, enz. bijeengebracht om te debatteren over de betrokkenheid van EU-burgers met het oog op de komende verkiezingen.

MEER BEKENDHEID GEVEN AAN HET EUROPEES BURGERINITIATIEF EN HET BREDERE GEBRUIK ERVAN STIMULEREN

Deworkshop werd georganiseerd door het team vanhet Europees burgerinitiatief, waaraan werd deelgenomen door Charlotte Rive, beleidsmedewerker vande Europese Commissie, en bracht ongeveer 30 deelnemers uit ngo’s , burgers, bedrijven, academici en Europe Direct-informatiecentra bijeen om de rol van het Europees burgerinitiatief en alle EU-burgers bij de vormgeving van Europa te bespreken.

Na een quiz en presentatie, georganiseerd door Charlotte Rive, begon het publiek een discussie over hoe het instrument meer bekendheid kan krijgen op basis van zijn ideeën en ervaringen.

Zij positioneerden de discussie in de context van het Roemeense landschap, waarbij werd gewezen op het feit dat er in het land veel lokale initiatieven en activiteiten worden ontplooid, maar vooral op zeer regionale en lokale kwesties, in plaats van op EU-niveau.

UITWISSELING VAN KENNIS EN BESTE PRAKTIJKEN

De deelnemers wezen erop dat het belangrijk is te kijken naar de beste praktijken van andere landen en een proces te ontwikkelen voor de uitwisseling van ideeën, gegevens en informatie. Deze vruchtbare uitwisseling zou tot doel hebben de betrokkenheid van de burgers bij de beleidsvorming te vergroten en de beschikbare instrumenten van de participatieve democratie, zoals het Europees burgerinitiatief, onder de aandacht te brengen.

Het opzetten van SUCCESSFUL PARTNERSCHAPEN om de resultaten te benutten — Vertegenwoordigingen van de Europese Commissie, Europe Direct-informatiecentra, nationale contactpunten

Een belangrijk element dat door de deelnemers werd besproken, was het versterken van de samenwerking met de vertegenwoordigingen van de Europese Commissie in de EU-landen en de Europe Direct-informatiecentra om beter te communiceren over het Europees burgerinitiatief. Wat de contactpunten betreft die vanaf 2020 door de leden St. moeten worden opgericht, benadrukten zij dat de nadruk moet worden gelegd op communicatie rond initiatieven, en niet alleen op de juridische aspecten. Deze kunnen samen met de vertegenwoordigingen van de Commissie en de Europe Direct-informatiecentra organisaties ondersteunen die het instrument op nationaal en lokaal niveau willen promoten.

BURGERSCHAPSVORMING: DE CRUCIALE ROL VAN UNIVERSITEITEN BIJ HET BEVORDEREN VAN ACTIEVE PARTICIPATIE

De deelnemers benadrukten het belang van de ontwikkeling van strategische partnerschappen met universiteiten, aangezien deze belangrijke aanjagers kunnen zijn voor de concrete verspreiding van informatie over het Europees burgerinitiatief, maar ook voor het ontwikkelen van een kritische houding ten aanzien van burgerparticipatie als burgerrecht.

OPBOUWEN VAN VERTROUWEN EN VERTROUWEN

De deelnemers stelden voor een eenvoudiger en toegankelijker communicatiemiddel in te voeren over de follow-upmaatregelen die de Europese Commissie in reactie op specifieke initiatieven neemt. Het verbeteren van openheid en transparantie kan van cruciaal belang zijn voor het opbouwen van vertrouwen, niet alleen in de EU-instellingen, maar ook in de doeltreffendheid van het Europees burgerinitiatief als instrument.

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.