Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet: att ge medborgarna förtroende för att ta initiativet

Uppdaterades den: 28/03/2019

Det europeiska medborgarinitiativet lanserade sitt andra år med en halvdagars workshop om kunskapsutbyte i Valletta, Malta, den 13 mars 2018. Efter ett framgångsrikt första års resor i Europa och möten med medborgarna i Bulgarien, Litauen, Polen, Tjeckien, Frankrike, Portugal och Österrike startade kampanjteamet på nytt för att träffa mer engagerade medborgare och fortsätta att öka medvetenheten om det europeiska medborgarinitiativet som ett verktyg för deltagandedemokrati.

Den halvdagsseminarium för kunskapsutbyte som hölls i Valletta var det första stoppet för en tiolandsresa i Europa, där man kommer att besöka Nederländerna, Rumänien, Finland, Estland, Spanien, Grekland, Slovakien, Slovenien och Belgien i slutet av året.

Vid workshoppen samlades ett antal medborgare från det civila samhället som arbetar på en rad olika områden och som är aktiva på området för deltagandedemokrati. Syftet med workshoppen var att ge deltagarna användbar information om det europeiska medborgarinitiativet, öka deras kunskaper om verktyget och ge dem förtroende för att ta initiativet.

 

 

Adrian Dominic Ellul, vice ordförande för Maltas ungdomsråd, ledde konferensen, som erbjöd en informell och deltagarinriktad atmosfär som uppmuntrade deltagarna att engagera sig aktivt.

 

 ”Apati” – Flagrad som den största utmaningen för demokratin och det politiska engagemanget

Apati. Detta var det viktigaste ordet i samtalet mellan moderatorn Adrian Dominic Ellul, Yana Pargova, kampanjchef #EUTakeTheInitiative, Mélissa Capiot, kampanjsamordnare #EUTakeTheInitiative och deltagarna. Publiken delade sin oro över att allt fler medborgare i hela Europa håller på att utveckla en stark känsla av likgiltighet och avhåller sig från att utnyttja sina rättigheter som medborgare.

Denna känsla av apati har sitt ursprung i den växande idén att medborgarna inte hörs av sina företrädare och att deras agerande inte kan förändras. Deltagarna betonade dock att det europeiska medborgarinitiativet är ett positivt verktyg för att bekämpa apati och var angeläget om att lära sig mer om det. Många deltagare klargjorde att de skulle vilja engagera sig mer, men vet inte nödvändigtvis hur. De höll med om att det europeiska medborgarinitiativet ger dem en bra arbetsram och möjligheter att föreslå förändringar.

 

 

”Maltas politiska läge och aktiva medborgarskap”

 

Deltagarna hänvisade till Maltas politiska landskap under samtalet, vilket kastade ljuset på en djupt rotad politisk dualitet. De förklarade att politiken är en familjeangelägenhet och har ett stort inflytande på de maltesiska medborgarna och deras vardag. Deltagarna diskuterade om denna faktor var fördelaktig eller om den i stället var till nackdel för ett aktivt medborgarskap. Utrymmet var ganska splittrat i frågan, vissa menade att det politiska landskapet sannolikt inte kommer att förändras och att insatserna för att engagera sig mer därför ofta kompliceras, medan andra ansåg att vissa förändringar kan inledas genom verktyg som det europeiska medborgarinitiativet eller medborgardialogen.

Var är ungdomarna?”

Samtalet fortsatte i fråga om ungdomars engagemang. Malta är ett av de tre europeiska länder där rösträttsåldern är lägre än 18 år (de andra två omfattar Österrike 16 och Grekland 17). Förra året sänkte Malta rösträttsåldern till 16 år. Deltagarna uttryckte sin oro över att ungdomarna inte känner tillräckligt mycket om politiken eller inte visar tillräckligt intresse för att få en så viktig roll att spela. De underströk också att ungdomar i dag inte var delaktiga och att man måste finna lösningar för att uppmärksamma dem på de samhällsfrågor som berör dem. Adrian Dominic Ellul uppgav att Maltas ungdomsråd vidtar åtgärder för att i skolornas läroplaner inkludera mer information om politik, aktivt medborgarskap, deltagandedemokrati osv.

Att träffas för att diskutera och utbyta idéer

Efter en givande öppen diskussion gav en utbrytningssession om hur man marknadsför ett medborgarinitiativ ytterligare deltagare och gav dem användbara tips och verktyg för att lansera ett initiativ.

 

Även om gruppen identifierade vissa utmaningar var de mycket positiva till det europeiska medborgarinitiativet och listade många lösningar för att övervinna de svårigheter de kan stöta på. Det viktigaste resultatet var den enhälliga känslan av att ett initiativ måste genomföras på ett positivt sätt, som en möjlighet att starta en debatt och få människor att prata och agera. En av de viktigaste idéerna som kom fram är vikten av att humanisera initiativet, göra det lätt att förstå och relatera till allmänheten så att människor vill engagera sig.

Gruppen tog också fram några innovativa idéer, t.ex. följande:

  • Inrätta ett mentorsprogram som underlättar tillgången för tidigare initiativorganisatörer.
  • Utse ambassadörer och influerare för att främja ett initiativ och göra det mer synligt.
  • Föra samman gratis tänkare under evenemang, workshoppar osv.

På det hela taget gav workshoppen deltagarna ett utrymme för att dela med sig av sina idéer och farhågor. Vi ser fram emot att träffa fler medborgare i Nederländerna under ”Democracy Alive”! Festival, nästa stopp i år.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.