Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Eurooppalainen kansalaisaloite: kansalaisten luottamuksen lisääminen aloitteen tekemiseen

Päivitetty: 28/03/2019

Eurooppalainen kansalaisaloite Roadshow käynnistyi toisena vuotenaan, ja Vallettassa Maltassa 13. maaliskuuta 2018 järjestettiin puolipäiväinen tiedonvaihtoseminaari. Kampanjaryhmä matkusti menestyksekkäästi ensimmäisen kerran eri puolilla Eurooppaa ja tapasi kansalaisia Bulgariassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Ranskassa, Portugalissa ja Itävallassa, minkä jälkeen kampanjatiimi alkoi jälleen tavata aktiivisempia kansalaisia ja lisätä edelleen tietoisuutta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta osallistavan demokratian välineenä.

Vallettassa järjestetty puolipäiväinen tiedonjakotyöpaja oli kymmenen maan eurooppalaisen kierron ensimmäinen pysähdysvaihe, jossa vieraillaan Alankomaissa, Romaniassa, Suomessa, Virossa, Espanjassa, Kreikassa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Belgiassa vuoden loppuun mennessä.

Työpajaan osallistui useita kansalaisyhteiskunnan kansalaisia, jotka työskentelevät eri aloilla ja toimivat aktiivisesti osallistavan demokratian alalla. Seminaarin tarkoituksena oli antaa osallistujille hyödyllistä tietoa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, lisätä heidän tietämystään eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja lisätä heidän luottamustaan aloitteen tekemiseen.

 

 

Maltan nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Adrian Dominic Ellul johti konferenssia, joka tarjosi epävirallisen ja osallistavan ilmapiirin, joka kannustaa osallistujia osallistumaan aktiivisesti.

 

 ”Apatia” – Suurin haaste demokratialle ja poliittiselle osallistumiselle

Apatia. Tämä oli keskeinen sana, joka sai alkunsa keskustelun vetäjän Adrian Dominic Ellulin, Yana Pargovan, #EUTakeTheInitiative-kampanjajohtajan, Mélissa Capiotin, #EUTakeTheInitiative kampanjakoordinaattorin ja osallistujien välisestä keskustelusta. Yleisö oli huolissaan siitä, että yhä useammat kansalaiset eri puolilla Eurooppaa kehittävät voimakasta välinpitämättömyyttä ja luopuvat hyödyntämästä oikeuksiaan kansalaisina.

Tämä apatian tunne perustuu kasvavaan ajatukseen siitä, että kansalaisten edustajat eivät kuule kansalaisia ja että heidän toimintansa eivät voi todella muuttua. Osallistujat korostivat kuitenkin, että eurooppalainen kansalaisaloite on myönteinen väline apatian torjunnassa ja että he halusivat oppia siitä. Monet osallistujat tekivät selväksi, että he haluaisivat lisätä osallistumistaan mutta eivät välttämättä tiedä, miten. He olivat yhtä mieltä siitä, että eurooppalainen kansalaisaloite tarjoaa heille hyvän toimintakehyksen ja mahdollisuuden ehdottaa muutoksia.

 

 

”Maltan poliittinen asema ja aktiivinen kansalaisuus”

 

Osallistujat viittasivat Maltan poliittiseen ympäristöön keskustelun aikana ja loivat valoa syvälle juurtuneelle poliittiselle kaksinaisuudelle. He selittivät, että politiikka on perheasia ja että sillä on suuri vaikutus Maltan kansalaisiin ja heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Osallistujat keskustelivat siitä, oliko tämä tekijä hyödyllistä vai pikemminkin haittaa aktiiviselle kansalaisuudelle. Toiset katsoivat, että poliittinen toimintaympäristö ei todennäköisesti muutu, minkä vuoksi ponnistelut osallistumisen lisäämiseksi ovat usein monimutkaisempia, kun taas toiset uskoivat, että muutos voidaan käynnistää esimerkiksi eurooppalaisen kansalaisaloitteen tai kansalaisvuoropuhelun kaltaisten välineiden avulla.

Mikä on nuoriso?”

Keskustelua jatkettiin nuorten sitoutumisen puolesta. Malta on yksi niistä kolmesta Euroopan maasta, joissa äänestysikä on alle 18-vuotias (kaksi muuta ovat seuraavat: Itävalta 16 ja Kreikka 17). Viime vuonna Malta alensi äänestysikää 16 vuoteen. Osallistujat ilmaisivat huolensa siitä, että nuoret eivät tiedä tarpeeksi politiikasta tai eivät osoita tarpeeksi kiinnostusta, jotta heille voitaisiin antaa niin tärkeä rooli. He korostivat myös, että nuoret eivät ole tällä hetkellä osallistuneet toimintaan ja että on löydettävä ratkaisuja, joilla he kiinnittävät huomiota heitä koskeviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Adrian Dominic Ellul ilmoitti, että Maltan nuorisoneuvosto pyrkii sisällyttämään koulujen opetussuunnitelmiin enemmän tietoa politiikasta, aktiivisesta kansalaisuudesta, osallistuvasta demokratiasta jne.

Kokoontuminen keskustelemaan ja jakamaan ideoita

Hedelmällisen avoimen keskustelun jälkeen keskustelutilaisuus siitä, miten kansalaisaloitetta voidaan edistää, antoi osallistujille lisää sananvaltaa ja antoi heille hyödyllisiä vinkkejä ja välineitä aloitteen käynnistämiseksi.

 

Vaikka ryhmä havaitsi joitakin haasteita, ne suhtautuivat erittäin myönteisesti eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen ja luettelivat monia ratkaisuja niiden mahdollisesti kohtaamien vaikeuksien voittamiseksi. Tärkein tulos oli yksimielisyys siitä, että aloite on toteutettava myönteisellä tavalla mahdollisuutena herättää keskustelua, saada ihmiset puhumaan ja toimimaan. Yksi esiin nousseista keskeisistä ajatuksista on se, että aloitteen on oltava inhimillinen, helppotajuinen ja helppotajuinen suurelle yleisölle, jotta kansalaiset voivat osallistua siihen.

Ryhmä esitti myös muun muassa seuraavia innovatiivisia ideoita:

  • Perustetaan mentorointiohjelma, jolla helpotetaan aiempien aloitteiden järjestäjien osallistumista
  • Nimeämään suurlähettiläitä ja vaikuttajia edistämään aloitetta ja lisäämään sen näkyvyyttä;
  • Saattamalla vapaat ajattelijat yhteen tapahtumien, työpajojen jne. aikana.

Työpaja tarjosi osallistujille tilaisuuden jakaa ajatuksiaan ja huolenaiheitaan. Odotamme mielenkiinnolla tapaamaan useampia kansalaisia Alankomaissa Demokratia Alive -tapahtuman aikana! Festivaalit, seuraava pysähdys tänä vuonna.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.