Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Det europæiske borgerinitiativ: at give borgerne tillid til at tage initiativet

Opdateret den: 28/03/2019

Køreplanen for det europæiske borgerinitiativ startede sit andet år med en halvdagsworkshop om videndeling i Valletta, Malta, den 13. marts 2018. Efter et vellykket første år, der rejste i hele Europa og mødte borgere i Bulgarien, Litauen, Polen, Tjekkiet, Frankrig, Portugal og Østrig, satte kampagneteamet igen i gang for at møde mere engagerede borgere og fortsætte med at øge bevidstheden om det europæiske borgerinitiativ som et redskab til deltagelsesdemokrati.

Workshoppen om udveksling af viden på halvdagsbasis i Valletta var det første stop for en europæisk rundvisning i ti lande, som vil se Vejviserbesøget i Nederlandene, Rumænien, Finland, Estland, Spanien, Grækenland, Slovakiet, Slovenien og Belgien inden årets udgang.

Workshoppen samlede en række borgere fra civilsamfundet, der arbejder inden for en række områder og er aktive inden for deltagelsesdemokrati. Formålet med workshoppen var at give deltagerne nyttige oplysninger om det europæiske borgerinitiativ, øge deres kendskab til værktøjet og give dem tillid til at tage initiativet.

 

 

Adrian Dominic Ellul, næstformand for Maltas ungdomsråd, ledede konferencen, som gav en uformel og deltagelsesbaseret atmosfære, der tilskyndede deltagerne til at engagere sig aktivt.

 

 "Apati" — Flagtet som den største udfordring for demokratiet og det politiske engagement

Apati. Dette var nøgleordet, som kom ud af samtalen mellem ordstyreren, Adrian Dominic Ellul, Yana Pargova, #EUTakeTheInitiative Campaign Manager, Mélissa Capiot, #EUTakeTheInitiative-kampagnekoordinator og deltagerne. Publikum delte sin bekymring over, at flere og flere borgere i hele Europa er i færd med at udvikle en stærk følelse af ligegyldighed og er ved at vende sig væk fra at udnytte deres rettigheder som borgere.

Denne følelse af apati udspringer af den voksende idé om, at borgerne ikke bliver hørt af deres repræsentanter, og at deres handlinger ikke reelt kan ændre sig. Deltagerne fremhævede imidlertid, at det europæiske borgerinitiativ er et positivt redskab til bekæmpelse af apati, og de var ivrige efter at lære mere om det. Mange deltagere gjorde det klart, at de gerne ville engagere sig mere, men ikke nødvendigvis ved, hvordan. De var enige om, at det europæiske borgerinitiativ giver dem gode arbejdsrammer og muligheder for at foreslå ændringer.

 

 

"Maltas politiske scene og aktive medborgerskab"

 

Deltagerne henviste til det maltesiske politiske landskab under samtalen og kastede lys over en dybt rodfæstet politisk dualitet. De forklarede, at politik er et familiemæssigt anliggende og har stor indflydelse på de maltesiske borgere og deres dagligdag. Deltagerne drøftede, om denne faktor var gavnlig eller i stedet en ulempe for aktivt medborgerskab. Lokalet var temmelig splittet om emnet, nogle sagde, at det politiske landskab sandsynligvis ikke vil ændre sig, og derfor bliver bestræbelserne på at involvere sig ofte mere komplicerede, mens andre mente, at der kan iværksættes ændringer, navnlig ved hjælp af værktøjer som det europæiske borgerinitiativ eller borgerdialog.

"Hvor er de unge?"

Samtalen fortsatte med hensyn til unges engagement. Malta er et af de tre europæiske lande, hvor valgretsalderen er under 18 år (de to andre omfatter: Østrig 16 og Grækenland 17). Sidste år sænkede Malta valgretsalderen til 16 år. Deltagerne gav udtryk for deres bekymring for, at de unge ikke ved nok om politik, eller at de ikke udviser tilstrækkelig interesse til at få en så vigtig rolle at spille. De understregede også, at der i dag er mangel på inddragelse af de unge, og at der skal findes løsninger, der kan henlede deres opmærksomhed på de samfundsmæssige spørgsmål, der vedrører dem. Adrian Dominic Ellul oplyste, at Maltas ungdomsråd tog skridt til i skolernes læseplaner at medtage flere oplysninger om politik, aktivt medborgerskab, deltagelsesdemokrati osv.

Samarbejde for at drøfte og udveksle idéer

Efter en frugtbar åben debat gav et gennemgangsmøde om, hvordan man fremmer et borgerinitiativ, deltagerne yderligere indflydelse og gav dem nyttige tips og værktøjer til at lancere et initiativ.

 

Selv om gruppen identificerede nogle udfordringer, var de meget positive over for det europæiske borgerinitiativ og opregnede mange løsninger til at overvinde de vanskeligheder, de kunne støde på. Det vigtigste resultat var den enstemmige følelse af, at et initiativ skal gennemføres på en positiv måde som en mulighed for at sætte gang i en debat, få folk til at tale og handle. En af de vigtigste idéer, der er kommet frem, er vigtigheden af at humanisere initiativet, gøre det let forståeligt og videreformidle til den brede offentlighed, så folk ønsker at deltage.

Gruppen kom også med nogle innovative idéer såsom:

  • Oprettelse af et mentorprogram, der letter adgangen for tidligere initiativtagere
  • Udnævnelse af ambassadører og influencere til at fremme et initiativ og gøre det mere synligt
  • Bringe frie tænkere sammen i forbindelse med arrangementer, workshopper osv.

Generelt gav workshoppen deltagerne mulighed for at dele deres idéer og bekymringer. Vi ser frem til at møde flere borgere i Nederlandene under Democracy Alive! Festival, vores næste stop i år.

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.