Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Proiectare, implicare, impact: Inițiativa cetățenească europeană 2.0, care determină implicarea cetățenilor în UE

Actualizat la: 25/11/2020

Cu aproape 2000 de persoane care au participat la o gamă largă de evenimente online, Săptămâna inițiativei cetățenești europene (16-20 noiembrie 2020) a atestat un entuziasm din ce în ce mai mare al cetățenilor de a se implica mai mult în stabilirea agendei politice a Uniunii Europene. Viziunea de a crea împreună o Europă mai bună este cea care ne-a reunit, ilustrând modul în care inițiativa cetățenească europeană contribuie la formarea unei sfere publice europene, diversifică dezbaterile politice la nivel european și pune în centrul atenției chestiuni importante.  

Pe parcursul Săptămânii, reprezentanți instituționali, membri ai societății civile, cetățeni și organizatori ai inițiativelor anterioare și în curs de desfășurare au discutat despre modul în care inițiativa cetățenească europeană reformată (ICE) poate deveni un succes. Cele șase sesiuni tematice au dus participanții la o călătorie prin diferitele aspecte ale instrumentului, de la ceea ce face ICE unică, până la modul de lansare a unei inițiative și a unei campanii în contextul pandemiei de COVID-19. Organizatorii inițiativelor anterioare și în curs de desfășurare au împărtășit experiența lor valoroasă și impactul obținut al campaniilor lor, au reafirmat încă o dată unicitatea ICE ca instrument de democrație participativă la nivelul UE.

Consultați agenda completă a Săptămânii inițiativei cetățenești europene și urmăriți înregistrările diferitelor sesiuni

Iată o scurtă prezentare a principalelor puncte de vedere din cadrul a trei subiecte-cheie care s-au dovedit a fi cele mai semnificative.

ECI week 1

  1. De ce avem nevoie de inițiativa cetățenească europeană?

Democrația se confruntă cu provocări, cum ar fi polarizarea și radicalizarea, ceea ce face cu atât mai importantă implicarea în continuare a cetățenilor în procesul decizional. Implicarea cetățenilor este esențială pentru UE – aceasta este singura modalitate de a o transforma într-un proiect comun pentru toți. Europenilor trebuie să li se asigure un rol mai activ în stabilirea priorităților, pentru ca politica să devină mai relevantă și mai adecvată scopului.

ICE sporește legitimitatea UE, ceea ce impune necesitatea de a spori gradul de conștientizare a cetățenilor cu privire la posibilitățile sale.  Acest instrument al democrației participative permite cetățenilor nu numai să își exprime preocupările, ci și să propună soluții. O astfel de implicare are ca rezultat politici mai adaptate la nevoile cetățenilor și mai bine primite de aceștia.

Indiferent dacă ajung sau nu la 1 milioane de semnături, inițiativele au un impact asupra stabilirii agendei la nivel local, național și european. ICE nu este doar un instrument de modificare a legislației; este, de asemenea, o modalitate de aprofundare a politicii europene prin implicarea cetățenilor. Prin intermediul unei ICE, cetățenii au posibilitatea de a plasa subiectele societale pe un loc mai important pe agenda politică.

Cu toate acestea, structura sa a făcut din el un instrument care nu este adecvat pentru uzul zilnic. Pentru a apropia cetățenii de instituții, este necesar să se creeze cât mai multe spații în care cetățenii UE să își poată face auzită vocea. Există numeroase metode diferite de democrație directă, în special la nivel local, cum ar fi consultările publice, bugetarea participativă, adunările cetățenilor, platformele de externalizare spre public etc. Acestea pot fi adaptate la nivelul UE, înțelegându-se că cetățenii doresc să aibă un cuvânt de spus nu numai în stabilirea agendei, ci și în procesul decizional în sine.

  1. Ce trebuie făcut și nu pentru a reuși?

Procesul începe cu evaluarea măsurii în care ICE este instrumentul potrivit pentru atingerea obiectivelor dumneavoastră.

Au început să se aplice noi norme pentru a le face mai ușor de utilizat și este important ca organizatorii să se familiarizeze cu normele și să le urmeze, pentru a evita provocările rutiere.

De asemenea, este important să se utilizeze întregul sprijin disponibil. Forumul ICE este o platformă de colaborare excelentă, cu posibilități de a obține consiliere și de a discuta idei cu alți cetățeni. Este un instrument intuitiv, Pe site-ul ICE există o secțiune cu întrebări frecvente cu multe informații, este extrem de important să se profite de aceasta.

Dacă lansați o ICE, pregătiți pentru o cursă lungă, deoarece este timpul și resursele necesare; din acest motiv, pregătirea înainte de înregistrare este esențială.

Pentru lansarea cu succes a unei inițiative, asigurați-vă că cererea dumneavoastră este scurtă, simplă și bine direcționată. Aveți un slogan snappy – acesta este esențial pentru a atrage atenția, atât în persoană, cât și online. Gândiți-vă la modul în care titlul inițiativei dumneavoastră se va traduce în alte limbi.

Nu solicitați Comisiei să legifereze într-un domeniu în care nu are nicio competență. Este important să analizați dispozițiile legale din tratatele UE pe care le puteți baza. Asigurați-vă că dispuneți de toate documentele juridice și textele pregătite înainte de a începe să vă înregistrați inițiativa.

Deși nu se potrivește cu toate dimensiunile, există factori generali care contribuie la succesul unei campanii:  angajamentul coalițiilor naționale; disponibilitatea personalului și a resurselor financiare și selectarea și încurajarea implicării partenerilor. Nu lansați o ICE decât dacă aveți personalul și resursele necesare. De asemenea, luați în considerare faptul că este important să existe un plan de urgență în cazul în care apar probleme sau numărul de colectare începe să scadă.

O ICE nu poate avea succes fără sprijinul altor organizații. Aflați cine altcineva lucrează pe aceeași temă – atragerea mai multor parteneri va reduce eforturile și resursele pe care trebuie să le cheltuiți. Asumarea inițiativei trebuie să meargă dincolo de o organizație existentă. Construirea unei rețele pe două niveluri, cu un nivel la nivelul UE și o replicare a acesteia la nivel național. Înainte de lansare, aveți echipa cu normă întreagă la nivelul UE și în statele membre.

Comunicarea este esențială pentru succesul unei inițiative. Pentru a asigura o informare eficace, oamenii trebuie să coopereze cu profesioniștii din domeniul comunicațiilor. Uneori, mesagerii sunt mai importanți decât mesajul – este esențial să aveți personalități/canale adecvate pentru a vă partaja mesajul. Pentru a spori implicarea cetățenilor în acest instrument, este necesar să se comunice în toate limbile UE, să se utilizeze fraze accesibile și de invitație, să se multiplice canalele de comunicare și să se utilizeze toate instrumentele din setul de instrumente. Evenimentele transnaționale vor fi esențiale pentru facilitarea creării de rețele între organizații.

Existența unui site internet pentru a vă promova inițiativa este o necesitate!

Într-un spațiu digital aglomerat, organizatorii trebuie să planifice cu atenție o campanie digitală reușită, care să iasă în evidență. Campaniile ar trebui să utilizeze un limbaj simplu, imagini cu impact și mesaje adaptate unui public definit, în diferite limbi. Calendarul este important – consultați calendarul datelor-cheie care trebuie să se coreleze cu campania dumneavoastră.

Ar trebui să aveți un calendar clar. Testarea este importantă – asigurați-vă că testați dacă o tactică funcționează și dacă nu o adaptează. Odată ce colectați semnăturile, deveniți știri, astfel încât să obțineți un cerc virtuos de promovare.

  1. Cum se poate îmbunătăți ICE ca experiență și ca instrument?

Creșterea gradului de sensibilizare cu privire la inițiativa cetățenească europeană în întreaga Europă este esențială! Conferința privind viitorul Europei va fi o ocazie perfectă de a face acest lucru, informând cetățenii cu privire la modul în care își pot face auzită vocea. Comisia Europeană și punctele de contact naționale ar putea lua legătura cu ambasadorii ICE cu privire la campaniile de pe platformele de comunicare socială, la promovare și la evenimentele comunității locale pentru a ajunge la cetățeni. Comunicarea constantă cu privire la ICE este necesară dincolo de domeniul de aplicare al unei campanii de comunicare individuale. Pentru a trezi pasiunea pentru politică în rândul tinerilor înainte ca aceștia să aibă vârsta de vot, ar trebui să se pună un accent deosebit pe platformele de comunicare socială și pe noile platforme, pentru a colabora din timp cu aceștia și a le menține atenția.

Este necesar să se asigure vizibilitatea și monitorizarea corespunzătoare de către instituțiile europene. Pentru a spori implicarea, este important să se demonstreze impactul rezultat, inclusiv dincolo de un act legislativ și pe termen lung. Deși obiectivul final este de a declanșa schimbări la nivelul UE, inițiativele pot conduce, de asemenea, la măsuri la nivel local și regional, iar acest lucru nu ar trebui subestimat.

În contextul pandemiei de COVID-19, Comisia ar putea ajuta inițiativele în curs cu o nouă prelungire a termenului-limită pentru colectarea semnăturilor de sprijin, dacă este cazul. De asemenea, ar trebui avută în vedere o reducere a cerințelor în materie de date în anumite state membre, precum și o reducere a vârstei de acordare a sprijinului la 16 de ani pentru a implica tinerii.

ICE nu este doar responsabilitatea Comisiei; este o responsabilitate comună a tuturor instituțiilor UE, a organizațiilor cetățenilor și a parlamentelor naționale, toate acestea putând fi multiplicatori. Din acest motiv, ar trebui create mai multe sinergii. Organizațiile societății civile pot contribui la promovarea instrumentului în general prin sensibilizarea membrilor lor. Organizatorii de inițiative și autoritățile regionale ar trebui să conlucreze în vederea atingerii acelorași obiective și a impulsionării ideilor.

Consultați agenda completă a Săptămânii inițiativei cetățenești europene și urmăriți înregistrările tuturor sesiunilor

Assya
Fla

Autori

Assya Kavrakova

Assya Kavrakova este directorul executiv al European Citizen Action Service (ECAS), serviciu al cărui scop este să le ofere cetățenilor mai multă putere de acțiune, pentru a crea o Uniune Europeană mai incluzivă și mai puternică.  Dna Kavrakova are peste douăzeci de ani de experiență în funcții de conducere de nivel superior în sectorul neguvernamental și de cunoaștere aprofundată a cetățeniei europene, a cadrului european al drepturilor, a mecanismelor formale și informale de participare civică a UE. Ea este managerul de proiect al platformei de colaborare online „Forumul Inițiativei cetățenești europene”. 

Flavio Grazizan este responsabil pentru democrație participativă în cadreul European Citizen Action Service (ECAS). În acest rol, el elaborează și implementează proiecte UE, acordând o atenție specială Inițiativei cetățenești europene și democrației participative la nivelul UE. Este coordonatorul de proiect al Forumului Inițiativei cetățenești europene. 

Luați legătura cu ei cu privire la Forumul Inițiativei cetățenești europene!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.