Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Actorii regionali care sprijină inițiativa cetățenească europeană

Autor: Forum Team |
Actualizat la: 13/10/2020 |
Număr de vizualizări: 8503

Salut,

să faceți schimb de opinii cu privire la rolul actorilor regionali în sprijinirea inițiativei cetățenești europene (ICE)!

Cum vedeți această problemă? Actorii regionali pot contribui la o mai bună cunoaștere a ICE în rândul cetățenilor? Sau să îi ajute să organizeze o ICE? Regiunile ar trebui să se implice mai mult? Cu siguranță, există un mare potențial în acest sens.

Vă mulțumim pentru opinia dumneavoastră!

0
Vot

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Inactive user | 15/10/2020

Există un potențial neexploatat substanțial al părților interesate de la nivel regional în ceea ce privește sprijinirea organizatorilor de inițiative cetățenești europene. Pe lângă promovarea inițiativei cetățenești europene ca instrument, există cel puțin trei domenii în care actorii regionali pot aduce o schimbare pozitivă.

În primul rând, acestea pot să se implementeze sau să sprijine și să faciliteze punerea în aplicare a unor măsuri concrete de reducere a decalajului digital la nivel local, cum ar fi asigurarea accesului tuturor la spațiul online și investirea în abilitățile și competențele digitale. Într-o lume din ce în ce mai digitizată, provocarea decalajului digital pare să fie din ce în ce mai importantă și trebuie să fie abordată într-un mod cuprinzător dacă dorim să evităm posibilitatea de a avea cetățeni „de clasa întâi și de a doua clasă”.

În al doilea rând, actorii regionali pot promova inițiative concrete ale cetățenilor europeni, oferind informații și afișând cereri de exprimare a unui sprijin pe site-urile web regionale, inclusiv pe cele ale municipalităților; ajutând organizatorii să își adapteze mesajele la particularitățile regiunilor și la nevoile concrete ale cetățenilor săi la nivel local și să organizeze discuții pe teme legate de inițiative. Acest lucru va contribui atât la dezvoltarea sferei publice europene, cât și la consolidarea cetățeniei europene.

Nu în ultimul rând, factorii de decizie de la nivel regional pot monitoriza inițiativele cetățenești europene prin punerea în aplicare a unor soluții regionale ca răspuns la solicitările cetățenilor, indiferent dacă inițiativele au reușit să obțină un milion de declarații de susținere sau nu.Adesea, cele mai eficiente acțiuni de rezolvare a problemelor, care aduc o diferență uriașă în viața cetățenilor, sunt cele practice puse în aplicare pe teren, chiar dacă nu au fost adoptate noi acte legislative.

Adriana-Nicoleta MUNGIU PATRASCU | 23/10/2020

Actorii regionali și locali ar putea participa la dezbatere în jurul inițiativelor cetățenești europene cu o relevanță deosebită pentru regiunea lor. În ceea ce privește inițiativele actuale și cele din trecut, putem vedea numeroase motive care interesează în mod direct regiunile, de exemplu: drepturile cetățenilor europeni de a vota la alegerile locale, furnizarea de servicii publice de bază, aspecte legate de mediu, transport și mobilitate, politica de coeziune etc. Unii dintre aceștia nu au făcut-o niciodată pentru tabelul factorilor de decizie din UE, deoarece nu au reușit să îndeplinească cerința de 1 milioane de semnături.

Actorii regionali și locali ar putea contribui, de asemenea, la o mai bună cunoaștere a inițiativei cetățenești europene în cadrul comunităților lor. Acest lucru le va permite concetățenilor lor să joace un rol activ în viața democratică și politică a UE.

Inactive user | 01/11/2020

Actorii regionali au, cu siguranță, un rol în sensibilizarea, sprijinirea și promovarea ICE. Există un potențial semnificativ neexploatat pentru actorii regionali, astfel cum a fost menționat de către Assya Kavrakova, și sunt de acord că sprijinirea competențelor digitale de tip cetățenesc, asigurarea accesului la sfera publică europeană și punerea în aplicare a soluțiilor regionale reprezintă pași importanți în acest proces. În plus, întrucât Adriana-Nicoleta Mungiu Patraascu menționează, inițiativele anterioare și cele anterioare pot demonstra unele avantaje ale actorilor locali și regionali, inclusiv a inițiativelor anterioare de succes.

Inițiativele care au atins pragul de 1,000,000 de semnături au beneficiat adesea de mobilizarea societății civile locale. Inițiativa „Stop Vivisection”, de exemplu, a făcut progrese importante în obținerea declarațiilor de susținere datorită capacității sale de a mobiliza rețele locale de organizații ale societății civile în jurul unei cauze comune. Același lucru se poate spune despre ICE „Right2Water” (Dreptul la apă), care s-a bazat pe un sprijin enorm din mobilizarea micilor grupuri de mișcare a apei, în special în unele dintre țările cel mai grav afectate de criza financiară. Cunoașterea la nivel local a comunităților poate, în acest sens, să se dovedească neprețuită pentru promovarea unei inițiative și pentru asigurarea unor cauze tangibile pentru cetățeni la nivelul de bază.

Factorii de decizie regionali pot juca, de asemenea, un rol important în sensibilizarea cu privire la instrumentul ICE prin sprijinirea și consolidarea educației civice și politice. Lipsa conștientizării și a cunoștințelor de bază cu privire la ICE poate fi considerată în continuare unul dintre obstacolele care împiedică un angajament civic mai mare cu instrumentul democratic participativ. Un mijloc important de implicare a cetățenilor în procesele democratice, fie la nivel regional, național sau european, trebuie să fie educația, iar numeroși factori de decizie regionali din întreaga Europă au competențe legislative în acest domeniu. Prin urmare, în cadrul educației formale, ar putea fi util ca ICE să investească și să sprijine educația civică și politică, în special în domeniul democrației europene, pentru a se asigura că procesele democratice ale UE sunt discutate și explorate în școli și instituții de învățământ, alături de procesele democratice naționale și regionale. Dincolo de educația formală, proiectele educaționale non-formale și inițiativele voluntare pot avea, de asemenea, un impact uriaș în ceea ce privește responsabilizarea cetățenilor în vederea utilizării instrumentelor democratice aflate la dispoziția lor. Acest lucru este deosebit de relevant în cazul stimulării angajamentului tinerilor față de ICE, la nivel local, în care prezența și sprijinirea tinerilor care promovează acest instrument s-ar putea dovedi de neprețuit pentru a face învățarea despre ICE interactivă, amuzantă și informativă.

În cele din urmă, actorii regionali tind să fie cei care înțeleg complexitățile, contextele și nevoile unice ale comunităților lor. Din acest motiv, organizatorii ICE nu ar trebui să subestimeze beneficiile contextualizării ICE la nivel local și să exploateze cunoștințele și relațiile dintre actorii regionali și comunitățile lor locale.

Inactive user | 05/11/2020

Vă mulțumim că ați deschis firul conducător. În următoarele ore, vom publica pe blog un articol cu privire la modul în care vom colabora în calitate de promotori ai inițiativei cetățenești europene Stopglobală în domeniul „.eu” împreună cu localitățile și regiunile locale.În

cazul nostru, am creat un model de rezoluție locală care poate fi adoptată de orașe și de regiuni pentru a sprijini inițiativa în două moduri:

1) Aprobarea subiectului care face obiectul inițiativei cetățenești europene, în cazul nostru stabilirea 

prețurilor carbonului în Uniunea Europeană 
2)În

prezent, pentru a pune în aplicare acest tip de acțiune, a trebuit să ne bazăm pe activiști pentru a-și identifica omologii din cadrul administrației.

Dar ceea ce este cu adevărat interesant este găsirea unor modalități de a transforma regiunile și orașele în acest tip de servicii de informare, reproducând, de exemplu, ceea ce se face în ceea ce privește comunicarea instituțională în Elveția: trimiteri prin corespondență directă și actualizări constante ale instrumentelor democrației participative în rândul cetățenilor.

O astfel de abordare ar aduce trei avantaje:
1) Creșterea informării cetățenilor UE cu privire la drepturile lor de a participa la elaborarea politicilor UE 
2) sprijinirea de către cetățenii UE a unei comisii care nu se bazează pe bazele de date de date private existente, ceea ce face ca campania să fie mai eficientă și sprijină activarea dezbaterii de la nivel local care este necesară pentru a îmbunătăți publicul european, 
3) Crearea unei oportunități pentru jurnaliștii locali de a fi mai conștienți de ceea ce este democrația participativă în Uniunea Europeană 

Last, dar, nu în ultimul rând, cred că Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European ar putea colabora cu regiunile și cu municipalitățile pentru a oferi oportunități de promovare a inițiativelor cetățenești europene.

Cred că această metodologie și încurajarea colaborării în jurul acestui obiectiv ar putea face obiectul unei sesiuni de bune practici cu ocazia Zilei inițiativei cetățenești europene.

Sper că putem construi împreună pe această temă!



Pentru a colecta 1 milion de semnături în Uniunea Europeană, este important ca un număr cât mai mare de cetățeni să fie informați cu privire la dreptul lor de a semna și sprijini inițiativele cetățenești europene, singurul instrument participativ participativ aflat la dispoziția cetățenilor pentru a face propuneri oficiale Comisiei Europene.

Acesta este textul de bază pentru o mișcare „StopGlobalWarming.eu” pe care o puteți promova în cadrul municipalității dumneavoastră sau al Consiliului Regional.

Puteți contacta direct primarul, Consiliul local sau reprezentanții individuali ai orașului, pentru a le propune.

 

PROMOVAREA MIȘCĂRII ȘI INFORMAREA CETĂȚENILOR CU PRIVIRE LA INIȚIATIVELE CETĂȚENEȘTI EUROPENE

 

Întrucât

Instituțiile europene au propus recent stabilirea prețurilor pentru emisiile de carbon pentru a combate eficient schimbările climatice;

În propunerea sa privind Acordul european verde, Von der Leyen a inclus un mecanism de ajustare la frontieră a carbonului;

Președinția germană a Consiliului UE este dispusă să propună un preț minim de carbon minim și să îl extindă la toate sectoarele, dincolo de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii;

Negocierile privind cadrul financiar multianual și Fondul de recuperare, la care au participat șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene la 21 iulie 2020, prevede că, în primul semestru al anului 2021, Comisia Europeană propune un mecanism de ajustare la frontiera cu carbon ca bază pentru resursele proprii ale UE.

A luat act de faptul că:

O astfel de inițiativă este perfect conformă cu obiectivele globale ale Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite

Consiliul local/Consiliul local/regional din XXX

Angajamente

Președintele Consiliului municipal și consilier pe probleme de mediu:

Informarea cetățenilor cu privire la inițiativă;

Să le permită cetățenilor să semneze inițiativa „StopGlobalWingar.eu” la birourile competente și competente;

Publică pe site-ul internet al orașului/municipiului... www.StopGlobalWarming.eu link;

Să ia măsuri pentru a sprijini obiectivele inițiativei cetățenești europene în administrația municipală, autoritățile naționale și regionale, dar și alte municipalități și orașe naționale și europene;

Să prezinte un raport pentru Consiliul local cu privire la activitățile desfășurate, cu (o lună înainte de termenul de colectare a semnăturilor).

 

Inactive user | 26/11/2020

Consider că există o problemă complet diferită, și anume conștientizarea inițiativei cetățenești europene. Ar fi mult mai ușor pentru cetățenii UE să fie mai conștienți de acest instrument democratic. Uniunea Europeană ar trebui să furnizeze mult mai multe informații publicului.

Inactive user | 30/12/2020

Inițiativa cetățenească europeană poate facilita consultarea inițiativelor locale — Inițiativa dumneavoastră cetățenească

0

Inactive user | 24/02/2021

Stimată doamnă/Stimate domn,
aș dori să vă informez cu privire la etapele următoare pe care le-am luat în această privință în calitate de organizatori ai inițiativei cetățenești europene.

Prin inițiativa cetățenească europeană StopGlobalWarming.eu (Un preț al carbonului pentru combaterea schimbărilor climatice), am lansat „Primarii pentru a stopa globalwarming.eu — Adunarea primarilor europeni pentru combaterea schimbărilor climatice prin democrație participativă”.Acesta
este evenimentul din Italia și explicația cu privire la ceea ce facem în prezent în Europa (următoarea numire va avea loc la 22 martie — urmează să fie anunțată în curând) https://eumans.eu/mayors-stopglobalwarmingeu-italian-launch-and-next-steps

- Cu ajutorul promotorilor altor ICE, am trimis o scrisoare comisarului Jourova (CCING și acele organisme și organizații ale UE care au „putere de informare”) pentru a solicita măsuri obișnuite și extraordinare de informare cu privire la inițiativele cetățenești europene — după


cea de-a treia prelungire a condițiilor de colectare a semnăturilor, nu putem nega faptul că cetățenii europeni nu mai sunt conștienți de faptul că, la 25 februarie, cetățenii europeni nu vor mai vorbi despre drepturile lor și despre https://eumans.eu/its-time-ordinary-and-extraordinary-measures-participatory-democracy-european-union-letter-commissioner. Sunteți mai mult decât binevenit să vă alăturați https://www.eumans.eu/eumans-weekly-meeting

Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.