Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Ajustarea amenzilor și a penalităților la nivelul veniturilor și la valoarea netă

Autor: Inactive user |
Actualizat la: 01/06/2021 |
Număr de vizualizări: 2069

Există amenzi pentru a descuraja comportamentul dăunător și a reduce la minimum daunele globale aduse societăților noastre. Amenzile se apropie atât timp cât oamenii sunt socializați, dar nimeni nu a anticipat că un grup mic de corporații și persoane extrem de bogate ar putea, cu o zi, să depășească normele societății noastre și să elimine complet amenzile care le-au fost aduse.

Pentru corporațiile și persoanele înstărite, o amendă nu este un prag moral pentru a opri comportamentul infracțional și dăunător, ci doar un obstacol. Dacă amenda este doar miniscule în comparație cu profitul care poate fi obținut, puține persoane și aproape nicio societate nu își schimbă comportamentul.

Dacă Bill Gates, Elon Musk sau Jeff Bezos primesc un bilet de depășire a vitezei pentru 500 EUR, nu vor avea grijă, deoarece au restituit banii în mai puțin de un minut și, prin urmare, nu își vor schimba comportamentul, practic peste lege. Pentru o persoană medie, o amendă de 500 EUR reprezintă o problemă uriașă și depășește bugetul lunar al acesteia, ceea ce poate chiar duce la datorii. Corporațiile care utilizează lacune fiscale pentru a economisi miliarde de euro sub formă de impozite și după mai mulți ani au fost amendate doar în intervalul de mai multe milioane de euro transformă comportamentul lor dăunător într-o analiză cost-beneficiu.

Trebuie să majorăm amenzile la nivelul veniturilor și la valoarea netă a persoanelor fizice și a întreprinderilor; cu cât este mai mare venitul și valoarea netă, cu atât amenda este mai mare.

În loc să plătească 500 EUR pentru excesul de viteză, Elon Musk trebuie să plătească 1 % din venitul său anual, ceea ce ar fi de câteva miliarde de euro. În loc ca Facebook să fi primit amenzi în valoare de 5 miliarde de dolari pentru încălcarea vieții private a consumatorilor, aceștia primesc amenzi de 10 % din valoarea lor netă din 2019, adică 50 miliarde de dolari.Companiile farmaceutice, care au distribuit produse nocive timp de decenii și sunt implicate în mod regulat în practici ilegale, ar plăti amenzi pentru veniturile lor anuale, ceea ce le-ar determina, de fapt, să își schimbe modelul de afaceri nesănătos.

Întrucât UE are putere juridică internațională, aceasta poate deveni prima instituție care pune în aplicare un sistem de amenzi ajustat la venit și la valoarea netă.

2
Voturi

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Julia Hadjikyriacou | 24/06/2021

Suntem întru totul de acord. De asemenea, amenzile trebuie să fie proporționale pentru veniturile mai mici. În timpul pandemiei, Cipru a aplicat o amendă disproporționat de mare de 300 EUR pentru a controla masele cetățenilor care nu și-au putut permite acest lucru. În timp ce bogata avea lux de libertatea de alegere de a consimți la măsuri sau de a nu plăti o amendă la un preț accesibil pentru ei înșiși, restul cetățenilor mai puțin înstăriți nu au avut altă opțiune decât să se conformeze. Acest lucru le oferă guvernelor superputeri lipsite de etică pentru a controla masele de persoane mai puțin prospere, în timp ce persoanele mai prospere pot trăi liber. Amenzile trebuie să fie proporționale cu bogăția. De ce oamenii bogați ar trebui să beneficieze de un rid gratuit? 

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Inactive user | 19/07/2021

Nu suntem de acord cu acest lucru. Dacă 2 de persoane deteriorează un magazin cu graffiti, aceștia ar trebui să plătească aceeași amendă deoarece este același prejudiciu. Și ar trebui să primească același tichet de viteză.

Aici credeți că încercați să faceți ca o persoană să plătească pentru o infracțiune (utilizând o lacună fiscală) utilizând o altă infracțiune (un bilet de depășire a limitei de viteză). Această afirmație este eronată: Lacuna fiscală este un lucru, biletul de depășire a limitei de viteză, altul. Acestea trebuie să fie clar distincte.

 

 

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?