Mascha är student i socialt arbete vid University of Applied Sciences i Landshut och Nikos är student i medicin vid LMU München. De träffades vid workshoppen Civic Engagement på EU-nivå, som är en del av sommarakademin 2024 vid Banz Monastery Educational Center.
I denna gemensamt skrivna artikel delar de med sig av sina nyvunna kunskaper om det europeiska medborgarinitiativet och sin entusiasm för aktivt medborgardeltagande på EU-nivå. Här är vad de har att säga:
”Hela idén bakom det europeiska medborgarinitiativet fascinerade och imponerade på oss. Vi vill behålla denna form av engagemang i våra sinnen – särskilt som medborgare i EU och som tror på en stark demokrati.”
Demokratin har ingen mening om vi inte aktivt formar den – det är en övertygelse som delas av oss alla vid sommarakademin, som organiseras av olika stiftelser i Tyskland. Fokus låg mer på hur åtgärder ska vidtas än på varför, särskilt på EU-nivå.
Under workshoppen ”Civic Engagement at the EU Level” hade vi dock en djupgående insikt som sträckte sig längre än våra erfarenheter hittills.
De flesta av oss kände till nationella framställningar och har tidigare undertecknat en eller två. Att lära sig mer om det europeiska medborgarinitiativet belyste dock både nya möjligheter och utmanande verkligheter. Det var första gången som vi verkligen förstod hur medborgarna kunde påverka politiken på EU-nivå - men vi blev också medvetna om de betydande hindren.
Medborgarinitiativets löfte är enkelt: vanliga medborgare kan föreslå lagstiftning om de samlar in en miljon underskrifter från minst sju EU-länder. Denna idé kändes stärkande och fick EU att framstå som mer tillgängligt. Det var ett ögonblick då vi insåg att vi som medborgare kunde ha en direkt roll i utformningen av EU:s politik.
”Vi kände oss inte längre som passiva observatörer av beslut som fattats av lagstiftare utan som aktiva deltagare i Europas demokratiska process. Men vår initiala optimism kolliderade snabbt med några hårda realiteter.
För många medborgarinitiativ uppfyllde uppföljningen inte organisatörernas förväntningar. Detta har väckt farhågor om hur Europeiska kommissionen engagerar sig i medborgarnas synpunkter. Även om verktyget finns kvar är dess effektivitet när det gäller att åstadkomma verkliga förändringar fortfarande i fråga.
Själva processen är också fylld med utmaningar. Att samla in en miljon underskrifter från sju länder kan tyckas enkelt i teorin, men i praktiken är det extremt komplicerat. Kampanjer kan vara olika i varje medlemsstat, och att navigera i dessa ramar kan vara överväldigande för vanliga medborgare utan institutionellt stöd. Men här hade vi en annan viktig insikt: Demokratin frodas när medborgarna arbetar tillsammans. Forumet för det europeiska medborgarinitiativet ger viktigt stöd som motiverar medborgarna att samarbeta för att forma EU.
Trots befintliga svårigheter är medborgarinitiativet fortfarande ett kraftfullt verktyg. Dess gränstrotsande natur uppmuntrar samarbete, vilket gör det möjligt för medborgare från olika länder att förena sig kring gemensamma orsaker. Denna aspekt av medborgarinitiativet är kanske dess viktigaste inslag, som främjar en känsla av europeisk solidaritet och öppnar dörren för storskaliga kollektiva åtgärder.
Genom presentationen från forumet för det europeiska medborgarinitiativet fick vi praktiska insikter om lanseringen och främjandet av ett europeiskt medborgarinitiativ. Även om processen är utmanande är den inte omöjlig. Med rätt vägledning, stöd och beslutsamhet kan medborgarna fortfarande påverka. Framgång beror dock inte bara på initiativtagarnas hårda arbete. Det bygger också på kommissionens vilja att svara på dessa medborgarförslag.
För oss öppnade medborgarinitiativet en ny väg för samhällsengagemang, som gör det möjligt för oss att aktivt delta i utformningen av EU:s politik. Men vi insåg också att utan betydande institutionella reformer skulle våra ansträngningar kunna åsidosättas. För att få ett bestående genomslag måste vi inte bara förstå och använda dessa verktyg på ett effektivt sätt utan också förespråka förändringar som gör EU mer inkluderande och lyhört för medborgare som oss.
Vad har du för erfarenheter av det europeiska medborgarinitiativet? Hade du också en liknande känsla som vi när du först hörde om detta ämne? Låt oss prata om det i kommentarerna nedan!
Postare
Mascha Buchwald, Nikos DiederichsMascha är student i socialt arbete vid University of Applied Sciences i Landshut.
Nikos är medicinstudent vid LMU München
Kommentera
För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.