Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Ole rohkea: Eurooppalaisen kansalaisaloitteen käynnistäminen, kansalaisvaikuttamisen työpajan osallistujat

Päivitetty: 14 October 2024

Mascha on sosiaalityön opiskelija Landshutin ammattikorkeakoulussa ja Nikos lääketieteen opiskelija LMU Münchenissä. He tapasivat työpajassa ”Civic Engagement on the EU-level”, joka oli osa vuoden 2024 kesäakatemiaa Banzin luostarin koulutuskeskuksessa. 

Tässä yhdessä kirjoittamassaan artikkelissa he kertovat uudesta tietämyksestään eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja innostuksestaan kansalaisten aktiiviseen osallistumiseen EU:n tasolla. Tässä on, mitä heillä on sanottavaa:

”Eurooppalaisen kansalaisaloitteen koko idea kiehtoi meitä ja teki meihin vaikutuksen. Haluamme pitää tämän sitoutumisen muodon mielessämme – erityisesti EU:n kansalaisina ja vahvaan demokratiaan uskovina.”

Demokratialla ei ole mitään merkitystä, ellemme muokkaa sitä aktiivisesti – tämä on meidän kaikkien yhteinen uskomus Saksan eri säätiöiden järjestämässä kesäakatemiassa. Erityisesti EU:n tasolla keskityttiin enemmän siihen, miten toimia, kuin siihen, miksi toimia toteutetaan.

Työpajassa ”Civic Engagement at the EU Level” saimme kuitenkin aikaan syvällisen oivalluksen, joka ulottuu tähänastisia kokemuksiamme laajemmalle.

Useimmat meistä tunsivat kansalliset vetoomukset, sillä he olivat aiemmin allekirjoittaneet yhden tai kaksi vetoomusta. Eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta oppiminen toi kuitenkin esiin sekä uusia mahdollisuuksia että haastavia realiteetteja. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun todella ymmärsimme, miten kansalaiset voivat vaikuttaa EU:n tason politiikkaan, mutta saimme myös tietää siihen liittyvistä merkittävistä esteistä.

Illustration of a person pondering next to a petition form with a lightbulb and question mark, symbolising ideas and curiosity

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen lupaus on yksinkertainen: tavalliset kansalaiset voivat ehdottaa lainsäädäntöä, jos he keräävät miljoona allekirjoitusta vähintään seitsemästä EU-maasta. Tämä ajatus tuntui voimaannuttavalta ja teki EU:sta helpommin lähestyttävän. Se oli meille oivallus siitä, että kansalaisina meillä voisi olla suora rooli EU:n politiikan muotoilussa. 

”Emme enää tunne olevamme lainsäätäjien päätösten passiivisia tarkkailijoita vaan aktiivisia osallistujia Euroopan demokraattisessa prosessissa. Alustava optimismimme törmäsi kuitenkin nopeasti joihinkin ankariin todellisuuksiin.”

Monien kansalaisaloitteiden seuranta ei vastannut järjestäjien odotuksia. Tämä on herättänyt huolta siitä, miten Euroopan komissio suhtautuu kansalaisten panokseen. Vaikka väline on olemassa, sen tehokkuus todellisen muutoksen aikaansaamisessa on edelleen kyseenalainen.

Illustration of people engaging in conversation, surrounded by large speech bubbles

Myös itse prosessi on täynnä haasteita. Miljoonan allekirjoituksen kerääminen seitsemästä maasta saattaa vaikuttaa teoriassa yksinkertaiselta, mutta käytännössä se on erittäin monimutkaista. Kampanjointi voi olla erilaista kussakin jäsenvaltiossa, ja näissä puitteissa toimiminen voi olla tavallisten kansalaisten kannalta ylivoimaista ilman institutionaalista tukea. Mutta tässä meillä oli toinen tärkeä oivallus: Demokratia kukoistaa, kun kansalaiset tekevät yhteistyötä. Eurooppalainen kansalaisaloitefoorumi tarjoaa elintärkeää tukea, joka motivoi kansalaisia tekemään yhteistyötä EU:n muokkaamiseksi.

Nykyisistä vaikeuksista huolimatta eurooppalainen kansalaisaloite on edelleen tehokas väline. Sen rajoja uhmaava luonne kannustaa yhteistyöhön, jonka ansiosta eri maiden kansalaiset voivat yhdistyä yhteisten syiden ympärille. Tämä eurooppalaisen kansalaisaloitteen näkökohta on ehkä sen tärkein piirre, sillä se edistää eurooppalaisen solidaarisuuden tunnetta ja avaa oven laajamittaisille kollektiivisille toimille.

Illustration of Europe with the European flag of yellow stars with a group of people high-fiving each other

Eurooppalaista kansalaisaloitetta käsittelevän foorumin työryhmän esityksen avulla saimme käytännön tietoa eurooppalaisen kansalaisaloitteen käynnistämisestä ja edistämisestä. Vaikka prosessi on haastava, se ei ole mahdoton. Oikealla ohjauksella, tuella ja päättäväisyydellä kansalaiset voivat edelleen vaikuttaa. Menestys ei kuitenkaan riipu pelkästään alullepanijoiden kovasta työstä; Se perustuu myös Euroopan komission halukkuuteen vastata näihin kansalaisten ehdotuksiin.

Kansalaisaloite avasi meille uuden väylän kansalaisvaikuttamiseen ja antoi meille mahdollisuuden osallistua aktiivisesti EU:n politiikan muotoiluun. Huomasimme kuitenkin myös, että ilman merkittäviä institutionaalisia uudistuksia ponnistelumme voitaisiin sivuuttaa. Kestävän vaikutuksen aikaansaamiseksi meidän on paitsi ymmärrettävä ja käytettävä näitä välineitä tehokkaasti myös edistettävä muutoksia, jotka tekevät EU:sta osallistavamman ja reagoivamman kaltaisillemme kansalaisille.

Millaisia kokemuksia teillä on eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta? Oliko sinulla samanlainen tunne kuin meillä, kun kuulit tästä aiheesta ensimmäisen kerran? Puhutaan siitä alla olevissa kommenteissa!

 

 

Image of authors of blog, white women with blond short hair and sliver glasses and white man with brown short hair and black glasses

Laatijat

Mascha Buchwald, Nikos Diederichs

Mascha on sosiaalityön opiskelija Landshutin ammattikorkeakoulussa. 

Nikos on lääketieteen opiskelija LMU Münchenissä

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.