Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Studenții încearcă să pună capăt scutirii de la plata taxei pe kerosen pentru zborurile din UE

Actualizat la: 05/07/2019

 

La 10 mai 2019, Comisia Europeană a înregistrat inițiativa cetățenească europeană „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa”. Studenții din întreaga Europă solicită să se pună capăt scutirii de la plata taxei pe kerosen pentru zborurile în interiorul UE.

 

Ce înseamnă inițiativa noastră

Inițiativa noastră cetățenească vizează introducerea unei taxe pe carburantul de aviație kerosen pentru zborurile interne și intraeuropene. În timp ce unele alternative mai ecologice la aviație sunt supuse unor taxe ridicate, sectorul aviatic beneficiază de multe scutiri fiscale nejustificate. Carburantul de aviație rămâne neimpozitat în Europa, iar statele membre nu impun TVA pentru biletele de avion, făcând din aviație un mod de transport atractiv, în timp ce acesta este cel mai mare nivel de emisii de dioxid de carbon.

Aceste subvenții pentru sectorul aviației creează stimulente pentru consumatori pentru a utiliza din ce în ce mai mult modul de transport cu cea mai mare intensitate a emisiilor de dioxid de carbon în locul alternativelor mai ecologice și nu stimulează sectorul aviației să reducă emisiile. Prin urmare, aviația este o sursă majoră de emisii de CO2, crescând emisiile sale cu 21 % în Europa în ultimii trei ani și se preconizează că va continua să crească (Transport &Environment, 2019). Pentru ca Europa să își atingă obiectivele în materie de climă, sunt necesare acțiuni, iar politica fiscală joacă un rol esențial.

Cine suntem

Suntem un grup de studenți actuali și foști studenți din întreaga Europă. Ca atare, membrii Comitetului nostru locuiesc în Franța, Grecia, Belgia, Italia, Germania, Regatul Unit și Țările de Jos.

De ce ne-am lansat inițiativa cetățenească

Călătoria noastră a început atunci când am observat că modul de transport cu cea mai mare intensitate a emisiilor de dioxid de carbon – aviația – rămâne în afara limitelor de impozitare din Europa. În pofida disponibilității și utilizării tot mai mari a zborurilor comerciale, impactul asupra mediului nu a fost abordat. Am înțeles că majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de pericolele pe care le prezintă dezvoltarea sectorului aviației, astfel încât am încercat să atragem atenția nu numai a factorilor de decizie, ci, în primul rând, a cetățenilor europeni înșiși.

Cele două obiective pe care dorim să le atingem

În primul rând, schimbarea de politică pe care o propunem ar pune capăt scutirilor fiscale lucrative care au permis sectorului aviației să monopolizeze călătoriile pe distanțe lungi și au creat o concurență neloială în detrimentul alternativelor de călătorie mai durabile. Propunem introducerea unei taxe regresive, ceea ce înseamnă că taxa ar fi mai mare pentru zborurile pe distanțe scurte. Astfel, putem stimula oamenii să evite avioanele pe distanțe scurte.

A doua parte a propunerii noastre adresate Comisiei include o recomandare de a utiliza veniturile fiscale generate pentru dezvoltarea și îmbunătățirea căilor ferate pe distanțe lungi. Dezvoltarea și subvenționarea industriei feroviare, punând totodată capăt scutirii fiscale pentru kerosen, este o dublă necesitate de a reduce emisiile generate de transportul aerian în UE. Propunem menținerea scutirii fiscale pentru zborurile dinspre și înspre insule care nu sunt conectate prin poduri sau tuneluri, deoarece nu există alternative viabile.

Mai multe informații și linkuri către petiție pe site-ul nostru:

https://www.endingaviationfueltaxexemption.eu/.

Autori

Tassos Papachristou (și Timothée Galvaire)

Organizatorii inițiativei sunt studenți din toate colțurile Europei, care s-au angajat să construiască un viitor mai durabil

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Miroslav Atanasov | 20/10/2022

Știri importante, https://flights365.bg

Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.