Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Prag, Tjeckien – Vad gör ett europeiskt medborgarinitiativ framgångsrikt? Motivation, kommunikation och sunt förnuft

Uppdaterades den: 16/10/2018

Det europeiska medborgarinitiativet visar sin fortsatta resa genom Europa med ett besök på demokratifestivalen i Prag, Tjeckien. Detta var det senaste uppehållet på treårsrundan, som avbröts från Bulgarien i maj 2018, har redan besökt Litauen och Polen och kommer att besöka Frankrike, Portugal och Österrike före årets slut.

Teamet för det europeiska medborgarinitiativet hedrades för att bjudas in till den demokratifestival som anordnades i Prag, som inledde en veckas workshoppar, debatter och aktiviteter i ämnet den 5 oktober. Tävlingsteamet inrättade ett interaktivt fotobås på Republika torget den 6 oktober för att bjuda in både lokalbefolkningen och turisterna att diskutera deltagandeverktyget och utbyta idéer om hur Europa kan bli en bättre plats. Medborgarna kom fram till orsaker som de trodde på eller skulle vilja stödja, immortaliserade dem med ett foto och lade upp dem på den ”resande väggen”, som redan innehåller budskap från andra länder som vägvisningen har besökt. 

Gruppen för det europeiska medborgarinitiativet och Institute for European Policy EuropEUM anordnade också en halvdagsseminarium för kunskapsutbyte vid Europeiska kommissionens representation i Prag i samband med festivalen. Syftet med workshoppen var att samarbeta med civila aktörer som arbetar aktivt för att främja demokrati och medborgarengagemang i Tjeckien.

Ett enkelt meddelande: ett verktyg för att engagera medborgarna

Vid seminariet välkomnades en expertgrupp som delade med sig av sina erfarenheter av deltagandedemokrati och det europeiska medborgarinitiativet. I diskussionen, som leddes av Christian Kvorning från EUROPEUM, lyfte man fram goda exempel och föreslog lösningar på utmaningar i samband med aktivt medborgardeltagande i det lokala och europeiska beslutsfattandet.

Pascal Herry, gruppledare för det europeiska medborgarinitiativet vid Europeiska kommissionen, engagerade publiken via en Slidodriven frågesport om verktyget som gav deltagarna inblick i de planerade kommande förbättringarna av verktygets tillgänglighet och effektivitet. Han betonade att medborgarna i allt högre grad engagerar sig i verktyget, vilket framgår av de sex initiativ som för närvarande är öppna för stöd. Herry är övertygad om att ännu fler initiativ kommer att läggas fram när reformen av verktyget har slutförts.

Odessa Primus, verkställande direktör vid Global Arena Research Institute, yttrade sig sedan för att förklara att ny teknik har omfattande effekter och att medvetenheten om denna bör öka. Hon noterade att nya verktyg har visat sig bidra till att öka medborgarnas deltagande, nämligen röstning på nätet. Hennes huvudbudskap var att för att en process ska vara verkningsfull, förstås av många och engagera sig för alla måste den vara enkel. Denna punkt är ett uttryck för Europeiska kommissionens mål att förenkla det europeiska medborgarinitiativet för att göra det mer tillgängligt.

Aktivt medborgarskap: en kompetens som ska främjas genom utbildning

Ekaterina Petrikevich, ledande internationell projektledare vid D21, framhöll utbildningens avgörande roll för deltagandedemokratin. Hon förklarade att aktivt deltagande börjar i skolor och bör främjas via utbildning för att förbättra medborgarskapskompetensen. Detta gör det möjligt för ungdomar att bli medvetna om sin medborgarmiljö och uppmuntra dem att engagera sig i den. Petrikevitj anser att utbildning är avgörande för att hjälpa EU-medborgarna att skaffa sig praktiska färdigheter som hjälper dem att uppfylla sina medborgerliga skyldigheter.

Paneldeltagarna diskuterade också de utmaningar som det europeiska medborgarinitiativet står inför. De höll med om att det är viktigt att inte bortse från misslyckade initiativ, utan i stället hitta sätt att förbättra dem och uppmuntra medborgarna att försöka igen. Andra utmaningar som nämndes var de sju medborgare som för närvarande måste lägga fram ett initiativ, med tanke på vikten av att engagerade, aktiva och engagerade medborgare deltar i varje initiativ.

Diskussionen sammanfattades av Pascal Herry treordsbeskrivning av vad som gör ett initiativ framgångsrikt: ”Motivation, kommunikation och sunt förnuft”.

Att gå samman för att diskutera

Efter paneldiskussionen delade deltagarna in tre aktiva brainstormningsmöten för att utbyta praktisk information och få en bättre förståelse för det europeiska medborgarinitiativet och några av dess aspekter, bland annat finansiering, kampanjer och skapande av partnerskapsnätverk.

Hur får du pengar till din kampanj? (Moderator: Odessa Primus)

Deltagarna i den parallella utbrytarsessionen om insamling av medel höll en givande diskussion som främst berörde vikten av beredskap, fantasi och stöd för ett framgångsrikt initiativ.

Gruppen angav att utmaningarna bland annat handlade om att säkerställa finansiell hållbarhet, att kunna kvantifiera olika parametrar och att övervinna hinder för att ta emot medel och bidrag. Hindren inbegrep också tendensen att titta på föråldrade finansieringsmetoder samt bristen på konceptutveckling.

Hur ska dock dessa hinder för projektfinansiering undanröjas? Deltagarna betonade för det första att det är viktigt att ha en originell och genomförbar idé som också lätt kan förklaras och förstås. Som ett led i en proaktiv sökning efter lösningar föreslog Odessa Primus att man skulle vända sig till resurser som HeroClan, Tech Soup och Google 4 för vägledning.  Dessutom betonades vikten av kommunikation, särskilt genom att identifiera goda informatörer för att utforma initiativ och resonemanget bakom dem. Slutligen rekommenderade Odessa också att man skulle utnyttja energi och hjälp från studenter, som ofta vill utöka sin portfölj och är villiga att arbeta för att bygga upp sina erfarenheter, och som kommer att bidra med nya idéer.

Hur sökerman partner för att stödja ditt initiativ och din kampanj? (Moderator: Christian Kvorning)

Gruppen funderade över hur man kunde hitta stödpartner för en kampanj, men kom fram till flera intressanta insikter. Man diskuterade också kompromisser mellan lös organisation och hierarki, och gruppen beslutade att även om en viss hierarki är nödvändig kan alltför mycket också hindra framsteg.

Vissa utmaningar som projekt står inför när det gäller att söka partner kan vara förmågan att samarbeta med befintliga nätverk och att anpassa målen och förväntningarna i enlighet med detta. Problemen med otillräcklig medieuppmärksamhet och svårigheter att utveckla nya nätverk togs också upp som potentiella hinder för framgång. Med rätt teknik, milstolpar, engagemang (t.ex. personligt nätverksarbete och utskick av brev), ambassadörsprogram, inrättande av mångfaldsnätverk och lokala influerare kan de rätta partnerna hittas och utnyttjas.

Inför framtiden enades deltagarna om att användningen av befintliga resurser och nätverk och inrättandet av nya nätverk är nyckeln till framgång. Behovet av att kritiskt utvärdera behov och kapacitet fastställdes också som en prioritering, liksom förmågan att ge människor, särskilt de med lågt socialt kapital, möjlighet och egenmakt till ett positivt samhällsengagemang. Detta ledde slutligen till förslaget om att det europeiska medborgarinitiativet skulle arbeta med verktygets tillgänglighet, de specifika initiativen i fråga och stödverksamhet för utsatta grupper för att ge dem en mer röst.

Hur kan du främja ditt medborgarinitiativ? (Moderator: Ondřej Timčo)

Deltagarna i diskussionen var eniga om att det fanns flera viktiga faktorer för att framgångsrikt främja ett medborgarinitiativ, bland annat genom att kanalisera know-how. välja rätt partner, kommunicera effektivt och inrätta en struktur. Alla dessa åtgärder måste dock ta itu med en samhällsfråga på ett inkluderande sätt och syfta till att öka medborgarnas livskvalitet, samtidigt som man följer spelreglerna.

Den centrala frågan om ”varför” togs också upp – varför skapa och främja ett initiativ? Gruppens medlemmar kom överens om att ingen annan skulle göra det om de inte gjorde det. Vikten av att ha denna känsla av samhällsansvar för att använda våra röster gemensamt för att skapa förändring diskuterades, tillsammans med behovet av motivation. Ur ett tjeckiskt perspektiv identifierades de största utmaningarna för ett framgångsrikt initiativ som finansiella hinder, behovet av synlighet, kulturella och historiska hinder, personliga värderingar, perspektiv av verklig relevans och förmåga att aktivera andra medborgare för förändring.

Ytterligare behov inom denna åtgärdsram var behovet av volontärer, partner, presentationer av hög kvalitet, användning av ny teknik samt mod och inspiration. Man kom dock överens om att allt skulle vara möjligt med rätt vilja, beslutsamhet, samarbete, kommunikation, diskussion och självreflektion, och att ett europeiskt medborgarinitiativ skulle kunna få fart tack vare den snöbollseffekt som det behöver för att bli framgångsrikt.

Postare

Melissa Capiot

#EUTakeTheInitiative-teamet, Mario Com

Categories
Rättslig grund

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.