Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Ett massivt stöd från det civila samhällets organisationer visade sig vara avgörande för att ett initiativ ska lyckas, men hur kan det säkerställas?

Uppdaterades den: 19/12/2022

Det finns ett viktigt inslag som avgör om ett europeiskt medborgarinitiativ ska lyckas: det nätverk av organisationer i det civila samhället som stöder initiativet. Inget framgångsrikt medborgarinitiativ har i dag nått upp till en miljon poäng utan ett betydande stöd från det civila samhällets organisationer som stöder det. Båda de nyligen framgångsrika initiativen Stop Finning and Save Cruelty Free Cosmetics har till exempel rekryterat nästan 100 organisationer i sina kampanjinsatser. Deras starka nätverk spelade uppenbarligen en viktig roll för båda initiativens framgång.

Men vad krävs för att få en icke-statlig organisation att stödja ett medborgarinitiativ? Och vilka är missuppfattningarna om instrumentet och processen för att samla in stöd som hindrar en icke-statlig organisation från att stödja ett medborgarinitiativ? Vi utvärderade det civila samhällets åsikter, förhoppningar och farhågor när det gäller medborgarinitiativet – först på medborgarinitiativets dag 2022, där vi hörde experter och organisationer i det civila samhället som bidrog till medborgarinitiativens framgång, följt av en enkät som svarade av över 50 icke-statliga organisationer som delade med sig av sin uppfattning om instrumentet.

De tillfrågade tillfrågades först på vilken nivå och hur deras organisation har främjat medborgarinitiativet som ett instrument. Svaren varierade från främjande av ett specifikt initiativ till mer stöd på veteranivå, såsom systematisk och akademisk forskning om medborgarinitiativet och dess inverkan, till att tillhandahålla workshoppar och föreläsningar om medborgarinitiativet. Två uppgiftslämnare bidrog till införandet av medborgarinitiativet. Organisationer beslutade ofta att stödja medborgarinitiativet genom att främja ett särskilt initiativ vars mål är nära kopplade till organisationens egna mål. Detta möjliggör en mer konkret säljfrämjande åtgärd för organisationen, eftersom den ökar medvetenheten om en viktig fråga som använder medborgarinitiativet för att uppnå sina medel.

Ett annat viktigt steg är att kvaliteten på det stöd som ges till ett medborgarinitiativ är lika viktig som antalet organisationer som stöder medborgarinitiativet. Ett stort och betydande stöd från icke-statliga organisationer bakom ett initiativ bör maximeras till dess fulla potential genom att så många stödorganisationer som möjligt mobiliseras för att erbjuda konkret och aktivt stöd. 85 % av de svarande i det civila samhället som tidigare har främjat eller stött ett specifikt medborgarinitiativ anser att det är avgörande att erbjuda meningsfullt stöd och dela kampanjbördan för att en kampanj ska bli framgångsrik. Detta innebär att kampanjen bör vara så decentraliserad som möjligt så att partnerorganisationerna kan ta ansvar för kampanjen och kunna anpassa budskap och uppsökande strategier till sin publik och därmed maximera potentiella undertecknares räckvidd. Detta upprepades också vid vår workshop på Europeiska medborgarinitiativets dag med det civila samhällets organisationer.

Vissa organisationer har också påpekat att de ännu inte har stött ett medborgarinitiativ på grund av det upplevda engagemanget för kampanjen, särskilt för de organisationer som inte är verksamma på EU-nivå. Men med tanke på behovet av att decentralisera en kampanj för medborgarinitiativ kan organisationer som arbetar på lokal och nationell nivå ofta vara de bästa spridarna och initiativtagarna till ett medborgarinitiativ, med tanke på deras förmåga att nå ut till människor på fältet. Graden av kampanjengagemang kan variera från hela den dagliga kampanjpartnern till tecken på stöd med låga hinder, t.ex. officiellt stöd till kampanjen och tillhandahållande av en logotyp för webbplatsen eller tweetning om initiativet. Om en icke-statlig organisation är intresserad av ämnet för ett initiativ bör den inte tveka att engagera sig på det sätt som den kan.

Det civila samhällets deltagare i undersökningen visade på vissa motiverade skäl till sin oro över medborgarinitiativet, vilket kan bidra till att de tvekar att få stöd för ett initiativ. Många av dessa tveksamheter har dock lösts i den nya förordningen om medborgarinitiativet, som trädde i kraft den 1 januari 2020. De som svarade på enkäten ansåg till exempel att de hade möjlighet att hålla kontakten med supportrarna, att de kunde samla in statistik om undertecknare och att förfarandet för undertecknande hade förenklats. Under de senaste åren har det centrala systemet för insamling via internet dock genomgått flera uppgraderingar som tar itu med dessa specifika problem, som finns på bloggposten här.

Bristande medvetenhet om instrumentet nämndes också tio gånger i enkätsvaren. Medborgarinitiativet förlitar sig dock på att icke-statliga organisationer fortsätter att öka medvetenheten om medborgarinitiativet utanför Bryssel. Dessutom var 92 % av de organisationer som deltog i undersökningen mycket intresserade av att ta med marknadsföring av det europeiska medborgarinitiativet i sin egen verksamhet. På frågan om vilka krav som ställs på organisationer att de ska marknadsföra det europeiska medborgarinitiativet var bland de vanligaste svaren önskemål om att använda innehåll på sociala medier och grafik eller videor på sitt lokala språk. De goda nyheterna är att kommunikationskampanjen för medborgarinitiativet, #EUTakeTheInitiative, erbjuder flerspråkigt kommunikationsmaterial som organisationer och andra informationsförmedlare kan använda för att sprida medborgarinitiativets budskap, vilket bidrar till att öka medvetenheten. Här hittar du det.

Vissa farhågor som togs upp av uppgiftslämnarna baserades också på föråldrade fakta om medborgarinitiativet, eller är missförstånd om medborgarinitiativet, till exempel när det gäller uppföljningen av framgångsrika medborgarinitiativ. Den här sidan Mythbusters tar upp några av de intryck som finns kring medborgarinitiativet.

Andra förslag från uppgiftslämnarna om medborgarinitiativet var till exempel uppmaningen om översättning av initiativ till alla EU-språk, uppmaningen om ett centralt system för insamling via internet, som möjliggör insamling av underskrifter online, gör det möjligt för organisatörerna att samla in underskrifter offline, gör det möjligt för organisatörerna att välja sitt eget startdatum, en offentlig utfrågning i Europaparlamentet och gör det möjligt för Europaparlamentet att rösta om initiativet samt inrättandet av ett officiellt stödcentrum. Alla dessa tjänster och förfaranden finns redan och kan utnyttjas, vilket visar att medborgarinitiativet har kommit långt på sina 10 år!

 

Har du frågor om hur du kan bygga upp ditt nätverk eller hitta kampanjpartner? Fråga oss i forumets sektion Seek Advice!

Läs mer om framgångsrika kampanjer

Hitta råd om hur man letar efter partner

 

Daniela

 

Postare

Daniela Vancic

Daniela Vancic är chef för det europeiska programmet vid Democracy International, där hon genomför opinionsbildningskampanjer för ökat medborgardeltagande på EU-nivå, bland annat lobbyinsatser för ett bättre genomförande av det europeiska medborgarinitiativet.

Categories
Bra rutiner

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

emrah chris | 19/05/2023

Vi bör titta närmare på sådana sociala evenemang.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.