Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden laaja tuki osoittautui ratkaisevan tärkeäksi aloitteen onnistumisen kannalta, mutta miten se voidaan varmistaa?

Päivitetty: 19/12/2022

Yksi keskeinen tekijä, joka päättää eurooppalaisen kansalaisaloitteen onnistumisesta kampanjassa, on yksi: aloitetta tukevien kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden verkosto. Yhtään menestyksekästä eurooppalaista kansalaisaloitetta ei ole tänään saavutettu miljoonan euron edestä ilman kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden merkittävää tukea. Viime aikoina onnistuneita aloitteita ”Stop Finning” ja ” Peve Cruelty Free Cosmetics ” (esim. Stop Finning ja Peve Cruelty Free Cosmetics) rekrytoivat kampanjatoimiinsa lähes 100 organisaatiota. Niiden vahvat verkostot vaikuttivat selvästi merkittävästi molempien aloitteiden onnistumiseen.

Mitä kuitenkin tapahtuu, jotta kansalaisjärjestö voi päättää tukea eurooppalaista kansalaisaloitetta? Mitkä ovat väärinkäsitykset välineestä ja tuen keräämisprosessista, jotka estävät kansalaisjärjestöä tukemasta eurooppalaista kansalaisaloitetta? Arvioimme kansalaisyhteiskunnan mielipiteitä, toiveita ja huolenaiheita eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta – ensin eurooppalaisen kansalaisaloitteen päivänä 2022, jolloin kuulimme kansalaisaloitteiden onnistumiseen myötävaikuttaneita asiantuntijoita ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita, minkä jälkeen yli 50 kansalaisjärjestöä, jotka jakoivat näkemyksiään välineestä, vastasi kyselyyn.

Vastaajilta kysyttiin ensin, millä tasolla ja miten heidän organisaationsa on edistänyt kansalaisaloitetta välineenä. Vastaukset vaihtelivat tietyn aloitteen edistämisestä veteraanitason tukeen, kuten järjestelmälliseen ja akateemiseen tutkimukseen eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja sen vaikutuksista, eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta järjestettyihin työpajoihin ja luentoihin. Kaksi vastaajaa osallistui eurooppalaisen kansalaisaloitteen käyttöönottoon. Organisaatiot päättivät usein tukea eurooppalaista kansalaisaloitetta edistämällä tiettyä aloitetta, jonka tavoitteet liittyvät läheisesti organisaation omiin tavoitteisiin. Näin organisaatiolle voidaan toteuttaa konkreettisempia edistämistoimia, koska se lisää tietoisuutta tärkeästä aiheesta, joka käyttää eurooppalaista kansalaisaloitetta keinojensa toteuttamiseen.

Toinen keskeinen näkemys on se, että kansalaisaloitteelle annettavan tuen laatu on yhtä tärkeää kuin eurooppalaista kansalaisaloitetta tukevien organisaatioiden määrä. Kansalaisjärjestöjen laaja ja merkittävä tuki aloitteen takana olisi maksimoitava sen koko potentiaalin hyödyntämiseksi mobilisoimalla mahdollisimman monta tukiorganisaatiota tarjoamaan käytännön tukea ja aktiivista tukea. Kansalaisyhteiskunnan kyselyyn vastanneista vastaajista, jotka ovat aiemmin edistäneet tai tukeneet tiettyä eurooppalaista kansalaisaloitetta, 85 prosenttia vastaajista katsoi, että merkityksellisen tuen tarjoaminen ja kampanjataakan jakaminen on ratkaisevan tärkeää kampanjan onnistumisen kannalta. Tämä tarkoittaa, että kampanjan olisi oltava mahdollisimman hajautettu, jotta kumppaniorganisaatiot voivat ottaa kampanjan omakseen ja räätälöidä viestejä ja tavoittamista koskevia lähestymistapoja kohdeyleisölleen ja siten maksimoida mahdollisten allekirjoittajien tavoittavuus. Tämä toistettiin myös kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden kanssa järjestetyssä työpajassa eurooppalaisen kansalaisaloitteen päivänä.

Jotkin organisaatiot ovat myös huomauttaneet, että ne eivät ole vielä tukeneet eurooppalaista kansalaisaloitetta, koska kampanjaan suhtaudutaan halutulla tavalla. Tämä koskee erityisesti organisaatioita, jotka eivät toimi EU:n tasolla. Koska kansalaisaloitekampanjaa on kuitenkin hajautettava, paikallisella ja kansallisella tasolla toimivat organisaatiot voivat usein olla eurooppalaisen kansalaisaloitteen parhaita mielipidevaikuttajia ja edistäjiä, kun otetaan huomioon niiden kyky tavoittaa ihmisiä paikan päällä. Kampanjan sitoutumisen taso voi vaihdella täydestä päivittäisestä kampanjakumppanista vähäisiin tuenilmauksiin, kuten kampanjan viralliseen hyväksymiseen ja logon tarjoamiseen verkkosivustolle tai aloitetta koskevaan tviittiin. Jos kansalaisjärjestö on kiinnostunut aloitteen aiheesta, sen ei pitäisi epäröidä osallistua siihen millä tahansa tavalla.

Kyselyyn vastanneet kansalaisyhteiskunnan edustajat toivat esiin joitakin perusteltuja syitä, joiden vuoksi he ovat huolissaan eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, mikä voi osaltaan lisätä heidän epäröintiään aloitteen kannattamisesta. Monet näistä epäröimistä on kuitenkin ratkaistu uudessa kansalaisaloiteasetuksessa, joka tuli voimaan 1. tammikuuta 2020. Kyselyyn vastanneiden huolenaiheet, jotka liittyivät keskitettyyn online-keruujärjestelmään, olivat esimerkiksi kyky pysyä yhteydessä kannattajiin, kyky kerätä tilastoja allekirjoittajista ja allekirjoitusmenettelyn yksinkertaistaminen. Viime vuosina keskitettyyn online-keruujärjestelmään on kuitenkin tehty useita parannuksia, joilla puututaan näihin täsmällisiin huolenaiheisiin, jotka löytyvät blogikirjoituksesta täällä.

Kyselyvastauksissa viitattiin myös kymmenkertaisesti välineen tuntemattomuuteen. Kansalaisaloite perustuu kuitenkin siihen, että kansalaisjärjestöt jatkavat tietoisuuden lisäämistä eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta Brysselin ulkopuolella. Lisäksi 92 prosenttia kyselyyn osallistuneista organisaatioista oli erittäin kiinnostuneita eurooppalaisen kansalaisaloitteen edistämisestä omassa toiminnassaan. Kun organisaatioilta kysyttiin, mitä vaatimuksia niillä olisi eurooppalaisen kansalaisaloitteen tunnetuksi tekemiseksi, tärkeimpiä vastauksia olivat pyynnöt sosiaalisen median sisällön ja graafisten tai videoiden käytöstä niiden omalla kielellä. Hyvä uutinen on, että eurooppalaisen kansalaisaloitteen viestintäkampanja #EUTakeTheInitiative tarjoaa monikielistä viestintämateriaalia, jota organisaatiot ja muut mielipidevaikuttajat voivat käyttää eurooppalaisen kansalaisaloitteen viestin levittämiseen ja auttaa siten lisäämään tietoisuutta asiasta. Löydät sen täältä.

Jotkin vastaajien esiin tuomat huolenaiheet perustuivat myös eurooppalaista kansalaisaloitetta koskeviin vanhentuneisiin tosiseikkoihin tai ovat väärinkäsityksiä eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, kuten onnistuneiden eurooppalaisten kansalaisaloitteiden jatkotoimista. Tällä Mythbusters -sivulla käsitellään joitakin eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen liittyviä kuvia.

Muita vastaajien ehdotuksia eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta olivat muun muassa kehotus kääntää aloitteet kaikille EU:n kielille, vaatimus keskitetystä verkossa toteutettavasta keruujärjestelmästä, joka mahdollistaa allekirjoitusten keräämisen verkossa, mahdollistaa allekirjoitusten keruun verkon ulkopuolella, antaa järjestäjille mahdollisuuden valita oman aloituspäivämääränsä, järjestää julkisen kuulemisen Euroopan parlamentissa ja antaa Euroopan parlamentille mahdollisuuden äänestää aloitteesta sekä perustaa virallisen tukikeskuksen. Kaikki nämä palvelut tai menettelyt ovat jo olemassa ja niitä voidaan hyödyntää, mikä osoittaa, että eurooppalainen kansalaisaloite on edennyt pitkälle kymmenessä vuodessa!

 

Onko sinulla kysyttävää siitä, miten voit laajentaa verkostoasi tai löytää kampanjakumppaneita? Pyydä meitä foorumin Seek-neuvonnan osiosta!

Lue lisää onnistuneesta kampanjoinnista

Löydät neuvoja yhteistyökumppanien etsimisestä

 

Daniela

 

Laatijat

Daniela Vancic

Daniela Vancic on Democracy Internationalin European Program Manager -järjestön ohjelmajohtaja, jossa hän toteuttaa edunvalvontakampanjoita, joilla pyritään lisäämään kansalaisten osallistumista EU:n tasolla, muun muassa toteuttamalla lobbaustoimia eurooppalaisen kansalaisaloitteen täytäntöönpanon parantamiseksi.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.

Kommentit

emrah chris | 19/05/2023

Tällaisia sosiaalisia tapahtumia olisi tarkasteltava lähemmin.

Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.