Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet i praktiken: utbyte av kunskap om vad som fungerar i Portugal

Uppdaterades den: 19/12/2018

26 november 2018 kl. 13:30–17:30 Workshop @ Europeiska kommissionens representation i Lissabon, Portugal

Det europeiska medborgarinitiativet besökte Portugal som en del av det treåriga europeiska medborgarinitiativet, som lanserades tidigare i år i Bulgarien. Sedan dess har man redan besökt Litauen, Polen, Tjeckien och Frankrike och kommer att stå värd för årets sista evenemang i Österrike.

Teamet för det europeiska medborgarinitiativet välkomnades vid Europeiska kommissionens representationskontor i Lissabon för en halvdagsseminarium för kunskapsutbyte om det europeiska medborgarinitiativet och hur man kan få till stånd en alleuropeisk demokrati. Workshoppen var ett tillfälle för civila aktörer från det portugisiska samhället att träffas och diskutera idéer och utbyta erfarenheter om deltagandedemokrati och det europeiska medborgarinitiativet.

Workshoppen var indelad i tre delar: en frågesport om det europeiska medborgarinitiativet, som gjorde det möjligt för deltagarna att testa sina kunskaper om verktyget och lära sig mer om det tack vare presentationen av Charlotte Rive, handläggare för det europeiska medborgarinitiativet vid Europeiska kommissionen, hölls en paneldiskussion under vilken deltagarna ställde många frågor till experterna och slutligen tre uppdelningar.

Skapa en våg av engagemang genom det europeiska medborgarinitiativet

Vid workshoppen samlades en panel med 3 experter på deltagardemokrati och medborgarengagemang. De delade med sig av sina erfarenheter av att arbeta på dessa områden och de utmaningar som de för närvarande står inför. Workshoppen leddes entusiastiskt av Regina Quelhas, direktör för det europeiska informationscentrumet Jacques Delors (Eurocid), som bidrog till att strukturera paneldiskussionen för att erbjuda deltagarna en informationsintensiv workshop.

Charlotte Rive inledde workshoppen genom att ställa en rad frågor till publiken om det europeiska medborgarinitiativet. Publiken svarade via Slido och var mycket engagerad i den frågestund som ägde rum efter frågesporten. Charlotte Rive talade om de förbättringar som EU föreslår för det europeiska medborgarinitiativet för att göra det mer användarvänligt och uppmuntra fler initiativ att registrera sig.

Efter frågesporten välkomnade Regina Quelhas övriga panelmedlemmar till bordet för att inleda diskussionen om hur man kan få till stånd en alleuropeisk demokrati.

Den första panelmedlemmen som inledde diskussionen var Joana Dias, chef för Academia Cidada. Joana Dias jämförde det europeiska medborgarinitiativet med en våg som ger ett positivt stöd till Bryssel. Hon nämnde sin erfarenhet av verktyget och förklarade att hennes organisation redan hade varit partner i initiativen Right2Water och TTIP.

Joana Dias visade hur lokala organisationer kan bidra till att sprida budskapet på lokal och nationell nivå och ge initiativ en impuls på vägen mot framgång. Hon betonade vikten av vissa verktyg, såsom styrkan hos sociala medier och teknik i allmänhet. Det finns i dag inget bättre sätt att sprida ett budskap i så stor skala. Joana Dias höll sitt tal genom att säga att även om initiativen inte alltid uppfyller sina mål uppmärksammar de fortfarande en fråga som EU-medborgarna bryr sig om. Hon avslutade med att säga: ”Om du har en idé ber hon om hjälp och gör det verklighet”. Medborgarna måste inte förlita sig på andra för att uppnå sina mål.


Att skjuta ner idén om att delta i något gör ingen skillnad

Paula Mendes, ordförande för Associação Mais Cidadania och andre panelmedlem som tog steget, fokuserade sitt tal på ungdomar i Portugal. Hon förklarade att 57 % av de unga portugiserna i dag inte har något intresse för politiken och inte vill delta i demokratin eftersom de inte tror att de kan göra någon förändring.

Paula Mendes betonade vikten av bättre kommunikation och beaktande av ungdomars tankar och idéer i Portugal och runt om i Europa.

Hon förespråkade det europeiska medborgarinitiativet genom att säga att det är ett verktyg som skapar dialog om viktiga frågor för samhället och kan skapa positiva och framgångsrika effekter för medborgarna. De får inte lämna den av rädsla för misslyckande. Resultatet här är inte det viktigaste, det som räknas är lanseringen av en idé.


Samarbete för att bli mer inkluderande

Isabel Rebelo, medlem av Animar, kooperativ i Setubal och slutlig panelist, lovordade idén om det europeiska medborgarinitiativet och betonade att det är ett kraftfullt verktyg för att föra medborgarna samman och hjälpa dem att inte känna sig ensamma och maktlösa.

Hon förklarade dock också att det i våra samhällen i dag är svårt att skapa engagemang när inte många medborgare är medvetna om de verktyg som finns tillgängliga eller helt enkelt inte är intresserade av sitt sociala ansvar.

Trots ovanstående gav Isabel Rebelo indikatorer på hur man kan engagera sig, nämligen att rikta in sig på aktörer som har ett verkligt inflytande, oftast på lokal nivå, och som kommer att bidra till att sprida ett kraftfullt budskap. Hon påpekade att det europeiska medborgarinitiativet kan väcka intresse för nya människor, inte nödvändigtvis engagerat sig hittills och skapa en ny dimension av det sociala engagemanget.


Utbyta idéer och erfarenheter tillsammans

Efter paneldiskussionen deltog deltagarna i uppdelningssessionerna. De bestod av tre grupper för att diskutera och utbyta idéer om olika ämnen, bland annat att samla in medel, främja ett initiativ och hitta partner.  

Hur får du pengar till din kampanj? (Moderator: Isabel Rebelo)

Gruppen hittade innovativa lösningar för att anskaffa medel för en kampanj. En idé var att använda teknik som ett sätt att bättre samordna människor och mer specifikt investerare. Att anordna möten och verktyg på nätet kan underlätta kontakten med människor och övertyga dem om att investera i kampanjen. Att göra saker enklare för andra är ett viktigt inslag i en framgångsrik kampanj.

Gruppen nämnde också att man hittade privat och offentlig finansiering. Det är bättre att rikta in sig på en bred publik av potentiella investerare för att öka finansieringsmöjligheterna. De diskuterade också möjligheten att organisera företagsfilantropi.

Deltagarna föreslog därefter att organisatörerna skulle investera i information. Om budskapet är tydligt för andra är det mer sannolikt att de lockas till sig och blir övertygade. Gruppen rekommenderade också att initiativet skulle ges en ”wow” -faktor för att verkligen uppmärksamma och locka investerare.

Slutligen betonade gruppen vikten av att ha en strategi som driver på den del av kampanjen som syftar till att samla in medel. Det är viktigt att förstå var initiativet går och vilka mål det ska uppnå.

Hur sökerman partner för att stödja ditt initiativ och din kampanj? (Moderator: Joana Dias)

Gruppen började med att slå fast att det är viktigt att först samla in lokalt stöd från partnerna innan det förs vidare till EU-nivå. Ett förslag lades fram om att anordna ett lokalt offentligt samråd för att fastställa om det finns ett intresse innan man går vidare.

Nästa steg som föreslogs var att identifiera en influerare/multiplikator för alla 7 målländer. Efter detta nämnde diskussionsledaren i organisatörernas nätverkspartner som kan sprida initiativets budskap. Dessa partner kan vara välgörenhetsorganisationer, volontärer, yrkesverksamma, aktiva medborgare osv.

Gruppen lade fram två idéer för att locka till sig partner:

  • Att tala om socialt ansvar, där nyckeln är att få människor att förstå att de har en roll att spela i ett föränderligt samhälle och det är deras ansvar att agera när de tror på ett ämne.
  • Identifiera ett incitament, att ge partnerna en förklaring till varför de bör stödja ett initiativ, vad det innebär för dem kan vara ett sätt att övertyga dem om att engagera sig och bidra till att sprida budskapet.

Hur kan du främja ditt medborgarinitiativ? (Moderator: Paula Mendes)

Deltagarna började med att ange att det för att lansera ett framgångsrikt initiativ var mycket viktigt att välja ett relevant ämne som kan väcka intresse inte bara lokalt utan även på EU-nivå. Att hitta rätt ämne kommer att väcka fler medborgares uppmärksamhet och bidra till att främja det över EU:s gränser.

De fortsatte diskussionen genom att påpeka att kartläggningen av relevanta multiplikatorer skulle bidra till att främja ett initiativ. Det är inte möjligt att enbart förlita sig på organisatörernas nätverk för att främja initiativet. informationsförmedlare måste hittas för att öka den utåtriktade verksamheten.

Utöver kartläggningen av relevanta informationsförmedlare föreslog gruppen att sociala medier skulle användas som ett verktyg för att främja ett initiativ. Detta följer idén om att öka den potentiella spridningen via olika kanaler.

En annan viktig fråga som diskuterades bland deltagarna i gruppen var vikten av att öka medvetenheten. detta kommer att bidra till att främja initiativet. De påpekade dock att det är nödvändigt att även tala med personer som inte deltar i initiativet. Den kan bidra till att sprida budskapet och föra fram rätt argument för människor som är motståndare till idén för att övertyga dem om det goda som initiativet kan medföra.

Den sista punkten som gruppen har utvecklat för att bidra till att främja ett initiativ är att identifiera influerare och talespersoner som varje befolkningsgrupp kan identifiera sig till.  Gruppen förklarade att tonåringar inte ens reagerar på samma personer som yrkesverksamma eller pensionärer. Därför är det en idé att hitta flera influerare som kommer att tala med alla åhörare.

Categories
Rättslig grund

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

Inactive user | 11/02/2019

In terms of how to promote the citizens'initiative I strongly recommend to link close to the coming Europian elections.NOW IS THE TIME! Maybe we can send all candidates a link to the website?

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?