Implicarea civică este esențială pentru consolidarea și apărarea democrației. Aceasta a fost tema centrală a Academiei de Vară, intitulată „Consolidarea democrației: Angajament civic și responsabilitate", desfășurat la Centrul Educațional Kloster Banz din Germania. Echipa Forumului ICE a participat, oferind participanților cunoștințe și instrumente pentru a continua implicarea civică atât în propriile țări, cât și la nivelul UE. Atelierul nostru a subliniat participarea cetățenilor la nivelul UE, punând accentul pe inițiativa cetățenească europeană (ICE) ca instrument puternic pentru democrația deliberativă.
La Academia de Vară, care a reunit 140 de participanți din 13 organizații de burse, echipa Forumului ICE a condus un atelier intitulat "Participarea cetățenilor la nivelul UE și democrația deliberativă". Această sesiune a introdus inițiativa cetățenească europeană (ICE) și rolul său în promovarea angajamentului civic transfrontalier. Participanților li s-a arătat modul în care ICE servește drept instrument democratic vital, permițând cetățenilor să propună modificări legislative direct Comisiei Europene, cu condiția ca propunerea să obțină cel puțin un milion de semnături în șapte state membre ale UE.
Echipa Forumului ICE a informat, de asemenea, participanții cu privire la participarea activă a cetățenilor germani la inițiativa cetățenească europeană (ICE) de-a lungul anilor. Germania a fost unul dintre principalii contribuitori la colectarea semnăturilor pentru numeroase inițiative cetățenești europene. Din 2012 până în 2024, cele zece inițiative de succes au colectat peste 4,47 milioane de semnături verificate în Germania (Infographic 2024). Campanii notabile de inițiative încununate de succes au fost „Right2Water”, „StopFinning” și „FurFree Europe”. Pe lângă aceste inițiative încununate de succes, în Germania au fost colectate 620 979 de semnături verificate, care au sprijinit diverse alte campanii ICE.
Experiență practică cu inițiativa cetățenească europeană
Pentru a aprofunda înțelegerea, am efectuat un exercițiu de simulare în cadrul căruia participanții și-au elaborat propriile propuneri de ICE. Această activitate practică le-a permis să experimenteze procesul ICE în mod direct. Entuziasmul și creativitatea expuse au condus la două propuneri notabile:
1. „Stop transformării etichetelor în fabule” – vizează crearea unei etichete standardizate privind comerțul echitabil în întreaga UE pentru a promova deciziile în cunoștință de cauză ale consumatorilor și pentru a sprijini producția durabilă.
2. „Repararea este echitabilă” – axată pe reducerea deșeurilor provenite din producția de masă prin instituirea unui fond al UE care să încurajeze serviciile de reparare, promovând o economie circulară.
Aceste propuneri exemplifică responsabilitatea colectivă și creativitatea participanților în abordarea unor aspecte semnificative precum drepturile consumatorilor și durabilitatea.
Împuternicirea schimbării
Simularea a permis participanților să gândească critic cu privire la schimbările pe care doresc să le vadă în Uniunea Europeană, prezentând ICE ca instrument de acțiune. Dacă sunteți pasionat de modelarea viitorului Europei, gândiți-vă cum ați putea utiliza inițiativa cetățenească europeană pentru a aborda chestiuni presante. Cum ați folosi acest instrument democratic pentru a impulsiona schimbarea?
Ați fi de acord cu inițiativele propuse de studenți? Împărtășiți-vă gândurile mai jos.
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.