
Inițiativa cetățeneascăeuropeană Secretele succesului au fost dezvăluite: Sfaturi din interior despre cum să obțineți 1,6 milioane de semnături și să depășiți pragul în douăzeci și unu de state membre ale UE
Cetățenii cărora le pasă, un scop foarte clar definit, o rețea vastă și fiabilă de organizatori naționali, mii de voluntari din întreaga UE și competențe avansate de campanie online au ajutat această inițiativă cetățenească europeană să depășească recordurile și să depășească pragul de sprijin în douăzeci și unu de state membre ale UE. Află cum au făcut-o!
Olga Kikou, reprezentanta Inițiativei End the Cage Age
Am organizat inițiativa cetățenească europeană „ Să punem capăt erei cuștilor”, deoarece eram foarte preocupați de utilizarea cuștilor în creșterea animalelor. Avem o mare mișcare pentru bunăstarea animalelor în Europa și mulți cetățeni au dorit să se implice mai activ. Inițiativa noastră le-a oferit această oportunitate. În urmă cu câțiva ani, în Parlamentul European, am avut un vot de succes privind bunăstarea iepurilor de crescătorie. Iepurii sunt aproape în întregime crescuți în cuști, așa că a fost o oportunitate pentru noi să spunem lumii despre viața în cuști. Apoi am decis să nu limităm acest lucru doar la iepuri, ci să-l extindem la toate animalele crescute în cuști și să folosim un instrument pentru a-i determina pe cetățeni să participe la activitățile instituțiilor europene.
Ne-am angajat în procesul Inițiativei cetățenești europene și am pus laolaltă, după multă muncă și multă planificare, textul propunerii noastre, pe care am prezentat-o apoi Comisiei Europene spre înregistrare. Am dezvoltat o rețea foarte bună și foarte mare de organizații care ne-au ajutat, au lucrat cu noi și ne-au ajutat să ne extindem în primul rând rețeaua și, în al doilea rând, să răspândim mesajul în întreaga Europă. Mesajul nostru a fost despre un viitor fără agricultură în cuști. Mesajul a avut multe elemente pozitive. Desigur, a trebuit să ne uităm la realitate, dar a trebuit să ne uităm și la viitor și la alternativele prezente.
Aceasta a fost o oportunitate pentru noi de a face o mulțime de cercetări privind alternativele – ce vrem să le spunem cetățenilor, ce vrem să spunem Comisiei despre viitorul agriculturii? În urma tuturor acestor cercetări, am mers la cetățeni și am început să vorbim cu ei și să le spunem despre ideile noastre.
Ne-am modelat ideile cu ei. Nu venea doar de la noi, dar am învățat multe de la ei.
„Ceea ce este minunat la procesul inițiativei cetățenești europene este faptul că primiți feedback din partea cetățenilor; și de acest lucru ar trebui să profite și instituțiile UE, de faptul că au posibilitatea de a învăța de la cetățeni.”
Rețeaua
Unul dintre primele lucruri pe care am decis să le facem a fost să dezvoltăm rețeaua. Am reușit să obținem aproximativ o sută șaptezeci de federații și organizații din întreaga Europă să ni se alăture în acest efort de a răspândi vestea; și s-au angajat să răspândească cuvântul. Aceasta nu este o sarcină ușoară. este foarte greoaie încercarea de a aduce pe alții să vi se alăture în ceea ce faceți, a implicat o mulțime de planificare și o mulțime de muncă din partea noastră. Nu am fost singura organizație implicată în acest lucru, am avut multe de partea noastră.
Ceea ce este foarte important în zilele noastre este faptul că majoritatea semnăturilor sunt colectate online și nu pe hârtie. Aceasta înseamnă că majoritatea declarațiilor noastre de susținere au venit de la cetățeni care au intrat pe internet și au semnat inițiativa cetățenească europeană online. Foarte puțini dintre ei sunt colectați pe hârtie în timpul evenimentelor și pe străzi. În trecut, campania a avut o față foarte publică și a fost foarte mult în piețe, pe străzi vorbind direct cu oamenii. Acum acest lucru s-a schimbat, de aceea a trebuit să ne schimbăm și noi. Social media a devenit un instrument foarte important în răspândirea mesajului, suntem foarte conștienți de acest lucru și am folosit diverse instrumente de social media pentru a face acest lucru.
Lecții privind colectarea semnăturilor
În primul rând, trebuie să dezvoltați o rețea pe care să vă puteți baza, o rețea de oameni și organizații care vă sprijină cauza; în al doilea rând, trebuie să acordați multă atenție campaniei dvs. online.
O altă lecție importantă pentru noi a fost participarea voluntarilor. Depindem de voluntari. Avem nevoie de voluntari în întreaga Europă. Inițiativa cetățenească europeană nu este doar un instrument național, ci este un instrument al UE, deci trebuie să avem prezență în multe țări și, desigur, nu ne putem permite să facem acest lucru fără voluntari, cetățeni cărora le pasă de această problemă, care apoi preia această problemă și răspândesc mesajul în țările lor de origine.
Vor fi suișuri și coborâșuri
Când am început colectarea semnăturilor, am văzut că există o mare grabă la început, mulți cetățeni semnează, dar mai târziu, poate după o lună sau două – trei luni, numerele tind să scadă, așa că trebuie să fii pregătit să faci față acestui lucru. Trebuie să veniți cu alte instrumente și alte modalități de a readuce semnăturile din nou, pentru a menține cetățenii interesați, astfel încât să răspândească vestea. Campania publică este foarte importantă, utilizarea mai multor instrumente de campanie este, de asemenea, importantă și trebuie doar să fiți conștienți de faptul că nu veți avea același interes pe tot parcursul anului. Vor exista suișuri și coborâșuri, dar este bine să se mențină un număr bun pe tot parcursul anului. Fiți pregătiți să mergeți la un al doilea plan sau la un al treilea plan în cazul în care numărul dvs. începe să scadă.
Planificarea și stabilirea obiectivelor
Înainte de a începe acest proces ICE, am avut o lungă perioadă de reflecție asupra a ceea ce am făcut înainte și a ceea ce urma să facem. Planificarea este foarte importantă și stabilirea unui obiectiv foarte clar este, de asemenea, foarte importantă, astfel încât instituțiile UE nu numai că știu ce înseamnă ICE, ci și modul în care această propunere ar putea fi pusă în aplicare de către acestea și ar putea fi sprijinită de acestea.
„Este esențial să aveți o declarație foarte, foarte clară cu privire la ceea ce ați dori să obțineți din propunerea dumneavoastră.”
Nu e ușor!
Aș dori să subliniez că inițierea unei ICE ca organizator este un proces greoi. Implică mult timp și mulți oameni care lucrează împreună, așa că nu aș vrea să creez speranțe false că acesta este un lucru ușor de făcut. Nu este. Este destul de dificil,
„Este nevoie de mult timp, și este nevoie de o mulțime de planificare, și este nevoie de o mulțime de oameni.”
Chiar dacă ideea este bună, doar ideea în sine nu va funcționa dacă alții nu sunt destul de angajați și angajați să realizeze acest lucru.
Vor fi multe provocări în timpul anului de colectare, înainte și după aceasta. Mai ales dacă aveți o ICE de succes, atunci trebuie să discutați cu instituțiile europene, trebuie să vă implicați în continuare cu acestea. Nu se termină în ziua în care se termină faza de colectare a semnăturilor.
Forumul inițiativei cetățenești europene vine într-un moment foarte bun, deoarece am avut deja experiența cu o serie de inițiative cetățenești europene și multe dintre ele au avut succes, astfel încât există mulți oameni în jurul cărora vă puteți baza pentru a discuta despre ICE, pentru a învăța din experiența lor și pentru a vă vedea și planifica propria activitate în viitor. Avem multe persoane, mulți cetățeni care au participat activ la inițiativa cetățenească europeană, mulți organizatori și puteți depinde de ei pentru a vă oferi informații. Este un proces de învățare, de învățare din ceea ce s-a întâmplat în trecut, dar și de planificare, și atâta timp cât luați aceste experiențe bune de la alții și îi ascultați pe alții și sunteți capabili să puneți întrebări, veți fi într-un loc foarte bun pentru a vă începe propria ICE.
Autori
Olga KikouOlga Kikou este șefa biroului UE al Compasiunii în agricultura mondială, o organizație internațională cu birouri și reprezentanțe în nouă țări europene, SUA, China și Africa de Sud, dedicată îmbunătățirii bunăstării animalelor de fermă, stopării agriculturii animale industriale și realizării unei alimentații și a unei agriculturi durabile. După ce a lucrat în organizații internaționale din sectorul non-profit și în cercetare și planificare, ea și-a îndreptat eforturile spre sensibilizarea cu privire la importanța participării cetățenilor. Olga se implică de mult timp în promovarea animalelor și face în prezent lobby în instituțiile UE cu privire la interesele-cheie legate de domeniile interconectate ale bunăstării animalelor de fermă, alimentației și agriculturii, sporind vizibilitatea acestor aspecte în agenda de elaborare a politicilor, prin colaborarea cu părțile interesate, explorarea sinergiilor și elaborarea de strategii comune de influențare a politicilor în domeniile menționate anterior. Olga este, de asemenea, un reprezentant supleant al Comisiei cetățenești pentru inițiativa cetățenească „ Sfârșitul erei cuștii”.
Luați legătura cu Olga cu privire la Forumul inițiativei cetățenești europene
- Categorii
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.Comentarii