Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Elevii din spatele EcoScore: Puteți avea un impact chiar dacă nu obțineți 1 milion de semnături

Actualizat la: 29/09/2022

Inițiativa cetățenească europeană EcoScore a fost lansată de un grup de studenți universitari și a vizat introducerea unei etichete universale obligatorii și fiabile la nivelul UE pentru toate produsele fabricate sau vândute pe piața Uniunii Europene, oferind consumatorilor europeni informații transparente cu privire la impactul asupra mediului al bunurilor pe care le vând. Organizatorii consideră că acest lucru ar încuraja consumul care contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

Deși inițiativa nu a reușit să colecteze numărul necesar de declarații de susținere, persoanele care au lansat-o și au condus-o consideră că efortul a fost util; și că impactul dorit a fost deja realizat în mare măsură.

Aceste interviuri cu doi dintre tinerii organizatori ai inițiativei contribuie la explicarea motivelor.

ECI Organiser Antoine

Antoine Thill este student în vârstă de 23 ani la drept și științe politice.

 

Q: Cum ați colaborat cu EcoScore și de ce credeți că această inițiativă este importantă?

Antoină:  De fapt, cei mai mulți dintre noi participau la grevele climatice, dar apoi, la un moment dat, am crezut că „Nu, este momentul să acționăm, mult mai mult decât să vorbim” și, prin urmare, am decis să facem ceva foarte concret despre care credem că ar putea avea un impact, un impact pozitiv asupra mediului.

Cred că un EcoScore european este foarte important din diverse motive: în primul rând, este important ca toți consumatorii să primească informații foarte clare cu privire la ceea ce cumpără efectiv, deoarece în prezent avem multe etichete diferite, cu multe metodologii diferite, iar oamenii se confundă. Proiectul nostru introduce o etichetă obligatorie cu litere de la A la F care indică dacă produsul este bun sau nefavorabil pentru mediu.

Suntem extrem de mulțumiți de faptul că Comisia a anunțat că acestea vor armoniza modul de includere a amprentei de mediu a produselor. Aceasta este, de fapt, o etapă extraordinară, dar ceea ce ne întrebăm merge puțin mai departe, deoarece am dori o etichetă obligatorie pentru toate tipurile de produse, care să indice informații pozitive: produsul este bun, dar și informații negative: produsul ar putea fi dăunător pentru mediu.

Q: Cum ați descoperit ideea de a utiliza inițiativa cetățenească europeană?

Antoină: Urmez cursul european de drept la Universitatea Saint-Louis Bruxelles, iar acolo am avut un profesor care ne-a spus despre acest instrument. Îmi amintesc că „Oh, wow, poate o zi, aș iubi să lansez ceva așa și să încerc să aibă un impact asupra politicii europene!” cred cu tărie că toți cetățenii ar trebui să aibă un cuvânt de spus în Uniunea Europeană și cred cu adevărat în democrația participativă.

Apoi, un an mai târziu, când am discutat cu un prieten despre cafea, am crezut că: „De ce nu lansăm ceva?” În primul rând, am contactat câțiva prieteni din jurul Belgiei și apoi am creat o rețea internațională. În prezent, suntem 80 de tineri implicați în 10 de țări.

 

Q: Care au fost cele mai mari dificultăți cu care v-ați confruntat pe parcurs?

Antoină: Cred că există două provocări principale. Primul este ca oamenii să rămână motivați pe termen lung. Este puțin paradoxal, deoarece, pe de o parte, fuge – un an este foarte scurt pentru a colecta atât de multe semnături – dar, pe de altă parte, este atât de lung, în special pentru tineri ca noi, pentru că viața noastră se schimbă în mod constant, de la un semestru la altul. Puteți merge și locui în alt oraș, puteți merge la Erasmus sau puteți face ceva foarte diferit. Și, desigur, obținerea unui milion de semnături este o provocare foarte mare; și uneori poate fi un ușor demotivant să nu vadă că acest număr crește atât de repede pe cât ne-am irosi.

Este foarte important ca oamenii să fie uniți încă de la începutul inițiativei dumneavoastră, să organizați clădiri de echipă și să discutați cât mai mult posibil; și, dacă este posibil, să ne întâlnim față în față, deoarece acest lucru are un impact asupra relațiilor pe care le construiți împreună.

Când am demarat această inițiativă, nu știam exact ce eram implicat, deoarece este un proiect masiv, care necesită o perioadă de timp uriașă. Nu este vorba doar de lansarea unei idei și apoi de trimiterea unor e-mailuri, Nu Pentru mine este nevoie de mai mult de 20 de ore pe săptămână pentru a coordona persoane la nivel european, pentru a contacta asociațiile, pentru a răspunde la e-mailuri și așa mai departe, prin urmare este nevoie de mult timp.

Dar principala noastră resursă ca studenți nu este banii, ci motivația. Avem această pasiune, credem în acest proiect și cred că, dacă aveți această motivație, dacă vă adunați în jurul unor oameni motivați și care vă inspiră, acesta vă poate ajuta să găsiți timpul chiar și într-un program foarte încărcat.

ECI Organiser Antoine

Antione Till: Uneori este dificil, dar merită încă făcut.

Desigur, uneori trebuie să cred: „Bine, nu, voi lăsa această inițiativă deoparte acum și mă voi concentra asupra studiilor mele”.

Cred că, atunci când începeți o inițiativă cetățenească europeană, trebuie să știți ce ați putea realiza. Bineînțeles, obiectivul principal este de a obține 1 milion de semnături, iar noi am urmărit acest lucru și atunci când am început, dar foarte curând ne-am dat seama că atingerea acestui număr este extrem de dificilă, în special atunci când nu aveți bani și când nu puteți dedica 100 % din timpul dumneavoastră proiectului timp de un an întreg. Atunci când începeți o inițiativă, veți încerca, desigur, să ajungeți la un milion de semnături, dar ar trebui, de asemenea, să aveți în vedere faptul că ideea dumneavoastră va fi auzită pe întregul continent și că puteți avea un impact chiar dacă nu obțineți cele 1 milion de semnături.

Un exemplu foarte bun este inițiativa cetățenească europeană Fairosene, pe care am utilizat-o ca sursă de inspirație, deoarece a fost condusă și de tineri, a colectat 60 000 sau 70 000 de semnături (ceea ce este realizabil) și a fost auzită de Comisia Europeană! Cred că este important să vă inspirăm din aceste exemple.

 

Q: Cum ați reușit să gestionați inițiativa în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19?

Antoină: Am fost în izolare de atât de multe săptămâni, încât am fost cu toții hrăniți cu utilizarea tehnologiei și cu reuniuni online, astfel încât am crezut că: „Nu, este momentul să vă conectați direct cu oamenii. Am făcut un tur lung cu bicicleta, de la Bruxelles la Luxemburg, pentru a ne putea întâlni față în față cu oameni – cetățeni de pe străzi, ONG-uri, întreprinderi, politicieni etc. S-a fost extrem de interesant să construim rețeaua, dar și să avem prima noastră experiență în calitate de militanți. Niciunul dintre noi nu a avut nicio experiență anterioară în desfășurarea de campanii, am început cu toții de la zero. Trebuie să spun că prima dată când am mers pe stradă pentru a convinge oamenii să semneze inițiativa, a fost destul de memorabilă, deoarece este un nivel diferit de implicare.

Cea mai mare provocare este aceea de a-i face pe oameni să semneze. Mulți dintre ei sunt interesați de proiectul dumneavoastră, vă ascultă, avem multe cuvinte și încurajăm și așa mai departe, dar acest pas de semnare este mult mai dificil, în primul rând pentru că este nevoie de ceva timp.

Aș spune că semnarea online este destul de ușoară pentru tânăra generație, dar este puțin mai dificilă pentru generațiile mai în vârstă sau pentru cele care nu sunt familiarizate cu procesul. Știu că mulți prieteni ai părinților mei au fost cu adevărat interesați de proiect, dar a fost nevoie de mult timp pentru a semna.

 

Q: Care este impresia dumneavoastră personală cu privire la întreaga experiență?

Antoină: Inițiativa cetățenească europeană este, cu siguranță, un instrument foarte interesant și sunt extrem de fericit să l-am demarat, deoarece vă ajută să luați atât de multe contacte, creează prietenie reală cu oamenii din țara dumneavoastră și din întreaga Europă. Pentru mine, a fost o modalitate foarte bună de a se dezvolta și ca persoană fizică, de a mă consolida implicarea în calitate de cetățean, în calitate de activist. Învățați atât de mult și învățați să vorbiți cu diferite tipuri de persoane. În funcție de faptul că este vorba de un ONG, de o întreprindere sau de un cetățean, va trebui să discutați ceva diferit. Inițiativa cetățenească europeană este, de asemenea, un instrument foarte important de promovare a unei idei la nivel european, de implicare în calitate de cetățean și de învățare. Am făcut mulți prieteni foarte buni.

Este foarte important să înțelegeți că faceți parte din ceva mai mare decât țara dumneavoastră, că sunteți european în sensul nobil.

ECI Organiser Severin

Séverin Berthet studiază dreptul la KU Leuven și face parte din echipa inițiativei cetățenești europene EcoScore.

Q: Cum ați aflat despre inițiativa cetățenească europeană și cum ați decis să vă implicați?

Séverin: Am auzit despre acest lucru în clasă, sunt student la drept. Particip la cursuri de drept european. Pentru prima dată când au vorbit despre acest subiect, m-am gândit: „WOW, este imposibil, pare atât de departe”. În clasă, inițiativa cetățenească europeană este menționată foarte succint, cum ar fi „există, de asemenea, această posibilitate pentru cetățeni de a obține împreună un milion de semnături, dar nu este atât de utilizată”. Aceasta este cel puțin ideea pe care o primim ca studenți de la profesori. Cred că, fără studiile mele de drept, nu aș fi conștient nici de această oportunitate. Cu toate acestea, odată ce proiectul se află mai în profunzime, în ideea de a demara o inițiativă, puteți vedea că aceasta este, de fapt, destul de fezabilă.

Vreau să mă implicez într-un fel sau altul pentru climă. Unul dintre prietenii mei a fost implicat în inițiativa cetățenească europeană EcoScore, prin urmare am decis să mă alăture. Sperăm că Comisia va impune o etichetă ecologică obligatorie peste tot în Uniunea Europeană, pentru fiecare produs. De asemenea, solicităm o metodologie foarte clară pentru acest EcoScore, deoarece, în prezent, este foarte dificil să se calculeze impactul ecologic al produselor. Multe mărci diferite își fac propriile calcule și propunem o armonizare la nivel european, care ar fi mare.

 

Q: Ce vă place despre inițiativa cetățenească europeană?

Séverin: Astăzi, cu siguranță în Belgia, avem numeroase dezbateri cu privire la democrație și la modul în care putem implica cetățenii în procesul democratic, iar inițiativele cetățenești europene reprezintă o modalitate excelentă pentru cetățeni de a se implica în democrație și de a propune acte legislative. Inițiativa cetățenească europeană este un instrument bun, deoarece vă puteți implica în calitate de cetățean fără a fi nevoit să vorbiți cu politicieni din Belgia sau cu deputați în Parlamentul European. Mulți oameni cred că Uniunea Europeană este distanțată de noi și că totul este decis departe de noi „la Bruxelles”, dar acum putem propune acte legislative doar prin inițierea unei inițiative. Este posibil și facem acest lucru!

 

Q: Care considerați că este cea mai mare provocare?

Séverin: Cea mai mare provocare constă în a determina oamenii să semneze online. Uneori, este dificil să avem încredere din partea cetățenilor atunci când semnează inițiativa cetățenească europeană online, deoarece trebuie să furnizeze unele informații foarte personale și chiar dacă sunt gata să semneze, atunci când văd că trebuie să furnizeze informații cu caracter personal pe care nu doresc să le mai semneze. Trebuie să le obțineți încredere, iar acest lucru poate fi dificil. Trebuie să fiți foarte convingător. Colaborarea cu tinerii este destul de ușoară, deoarece aceștia sunt mai puțin reticenți în ceea ce privește schimbul de informații decât părinții mei, de exemplu. Cea mai bună modalitate de a câștiga încrederea oamenilor este de a semna cu ei, de a fi cu ei în timp ce semnează și de a spune: „Mai întâi, puneți-vă țara, apoi faceți acest lucru sau așa, dar puteți utiliza identificarea electronică; și îi ajutați doar să parcurgă procesul, explicați fiecare etapă a procesului și care funcționează cu adevărat. Dacă sunteți acolo și pot pune întrebări, cum ar fi „Oh, trebuie să dau acest număr de identificare?” și puteți spune „Yeah, dar nu vă îngrijorează că este foarte în siguranță, este doar să fim siguri că este persoana care a semnat, nu altcineva!”

ECI Organiser Severin

European EcoScore Organiser Séverin.

Q: Iată câteva sfaturi pentru alți organizatori?

Séverin: Da, în calitate de student, este cu siguranță posibil să se lanseze o inițiativă cetățenească europeană. Este fezabil și sunt dovada vie a acestui lucru!

 

Urmăriți întregul material video cu Antoine și Séverin aici:

European Ecoscore Interview

 

Aflați mai multe articole despre tineri și despre Inițiativa cetățenească europeană:

Pentru toți potențialii organizatori: Mergeți la ea pentru că merită cu adevărat și poți învăța multe lucruri!

Să o cunoașteți, să te îndrăgostească, să spunem cum să faci impactul!

Inițiativastudențească care a condus la Pactul verde: „Luptele care merită lupte pentru a fi lupte nu sunt aproape niciodată câștigate cu bani”

„Modelul ICE”: Cum învață elevii să se implice în practică pentru cetățenii europeni activi

Tinerii italieni testează inițiativa cetățenească europeană ca instrument de mobilizare pentru climă

Sinead O’Keeffe, „Voteri fără frontiere”: Instrumentul inițiativei cetățenești europene este cel mai bun instrument prin care tinerii se pot implica direct în procesul de elaborare a politicilor UE

Implicarea studenților din învățământul superior în inițiativa cetățenească europeană

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?