Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Eleverne bag EcoScore: Du kan have en effekt, selv om du ikke når op på 1 millioner underskrifter

Opdateret den: 29/09/2022

Det europæiske borgerinitiativ "EcoScore" blev lanceret af en gruppe universitetsstuderende og havde til formål at indføre et EU-dækkende obligatorisk og pålideligt universelt mærke for alle produkter, der fremstilles eller sælges på EU-markedet, og give de europæiske forbrugere gennemsigtige oplysninger om miljøvirkningerne af de varer, de sælges. Initiativtagerne mener, at dette vil tilskynde til forbrug, der bidrager til at bekæmpe klimaændringer.

Selv om det ikke lykkedes initiativet at indsamle det nødvendige antal støttetilkendegivelser, mener de personer, der har lanceret det, at indsatsen var værd. og at den ønskede virkning i vid udstrækning allerede er opnået.

Disse interview med to af initiativtagerne til initiativet hjælper med at forklare hvorfor.

ECI Organiser Antoine

Antoine Thill er 23-årig studerende i jura og statskundskab.

 

Q: Hvordan blev du engageret i EcoScore, og hvorfor mener du, at dette initiativ er vigtigt?

Antoine:  Faktisk deltog de fleste af os i klimastrejkerne, men dengang troede vi på et tidspunkt: "Nej, det er på tide at handle, meget mere end at tale", og vi besluttede derfor at gøre noget meget konkret, som vi troede kunne have en indvirkning, en positiv indvirkning på miljøet.

Jeg mener, at en europæisk miljøscore er meget vigtig af forskellige årsager: for det første er det vigtigt, at alle forbrugere får meget klare oplysninger om, hvad de rent faktisk køber, fordi vi lige nu har mange forskellige mærker med mange forskellige metoder, og folk bliver forvirrede. Vores projekt indfører en obligatorisk mærkning med bogstaver fra A til F, der angiver, om produktet er godt eller dårligt for miljøet.

Vi glæder os over, at Kommissionen har meddelt, at den vil harmonisere den måde, hvorpå produkters miljøaftryk medtages. Dette er faktisk et fantastisk skridt, men det, vi spørger, går lidt længere, fordi vi gerne vil have et obligatorisk mærke på alle typer produkter med positive oplysninger: produktet er godt, men også negative oplysninger: produktet kan være dårligt for miljøet.

Q: Hvordan er du stødt på idéen om at bruge det europæiske borgerinitiativ?

Antoine: Jeg følger det europæiske jurakursus på universitetet i Saint-Louis Bruxelles, og her havde jeg en professor, der fortalte os om dette værktøj. Jeg husker, at jeg tænkte "Oh, wow, måske en dag, jeg ville kærre mig til at lancere noget som det og forsøge at påvirke europæisk politik!" Jeg er overbevist om, at alle borgere bør have indflydelse på Den Europæiske Union, og jeg tror virkelig på deltagelsesdemokrati.

Og derefter et år senere, da jeg talte med en ven om kaffe, vi tænkte: "Hvorfor lancerer vi ikke noget?" For det første kontaktede vi nogle venner fra hele Belgien, og derefter oprettede vi et internationalt netværk. Lige nu er vi 80 unge involveret i 10 lande.

 

Q: Hvad var de største vanskeligheder, du stod over for undervejs?

Antoine: Jeg mener, at der er to hovedudfordringer. Den første er at holde folk motiverede på lang sigt. Det er lidt af et paradoks, for på den ene side flugter — et år er meget kort at indsamle så mange underskrifter — men på den anden side er det så lang og især for unge som os, fordi vores liv ændrer sig konstant fra et semester til et andet. Du kan tage og bo i en anden by, gå til Erasmus eller gøre noget helt anderledes. Og naturligvis er det også en meget stor udfordring at få en million underskrifter; og nogle gange kan det være en smule demotiverende at se, at dette antal ikke stiger så hurtigt, som vi ville elske.

Det er meget vigtigt at knytte folk sammen lige fra starten af jeres initiativ, at organisere teambygninger og at tale med hinanden så meget som muligt. og om muligt at mødes ansigt til ansigt, fordi det gør en forskel i de relationer, du opbygger sammen.

Da vi startede dette initiativ, vidste vi ikke præcist, hvad vi blev involveret i, fordi det er et massivt projekt, der kræver en enorm tid. Det er ikke kun at lancere en idé og derefter sende nogle e-mails, nr. For mig er det mere end 20 timer om ugen at koordinere mennesker på europæisk plan, kontakte foreninger, reagere på e-mails osv. Det tager derfor meget tid.

Men vores vigtigste ressource som studerende er ikke penge, men motivation. Vi har denne passion, vi tror på dette projekt, og jeg tror, at hvis du har denne motivation, kan du, hvis du samler dig selv og inspirere folk, hjælpe dig med at finde tiden selv i en meget travl tidsplan.

ECI Organiser Antoine

Antione Till: Det er nogle gange vanskeligt, men det er stadig værd at gøre.

Jeg er naturligvis nødt til at tænke på: "Godt, nej, jeg vil lægge dette initiativ til side nu, og jeg vil fokusere på mine studier".

Jeg tror, at du, når du påbegynder et europæisk borgerinitiativ, skal være klar over, hvad du vil kunne opnå. Det vigtigste mål er naturligvis at få 1 millioner underskrifter, vi sigtede også mod, da vi startede, men meget snart indså vi, at det er yderst vanskeligt at nå dette antal, især når du ikke har pengene, og når du ikke kan afsætte 100 % af din tid til projektet i et helt år. Når du starter et initiativ, vil du selvfølgelig forsøge at nå frem til en million underskrifter, men du bør også huske på, at din idé vil blive hørt på hele kontinentet, og at du kan have en effekt, selv om du ikke når op på de 1 millioner underskrifter.

Et meget godt eksempel er det europæiske borgerinitiativ Fairosene, som vi brugte som inspiration, da det også blev ledet af unge, indsamlede 60 000 eller 70 000 underskrifter (som er opnåeligt) og blev hørt af Europa-Kommissionen! Jeg mener, at det er vigtigt at inspirere dig selv af disse eksempler.

 

Q: Hvordan lykkedes det dig at gennemføre initiativet under covid-19-krisen?

Antoine: Vi havde været i nedlukning i så mange uger, at vi alle blev opklaret med brug af teknologi og med onlinemøder, så vi troede: "Nej, det er på tide at komme i direkte kontakt med mennesker. Vi gennemførte en lang cykeltur hele vejen fra Bruxelles til Luxembourg for at kunne møde ansigt til ansigt med folk — borgere på gaden, NGO'er, virksomheder, politikere osv. Det var yderst interessant for os at opbygge netværket, men også at have vores første erfaring som kampagnefolk. Ingen af os havde tidligere erfaring med kampagnearbejde, vi startede alle fra bunden. Jeg må sige, at den første gang, jeg gik på gaden for at overbevise folk om at underskrive vores initiativ, var ret mindeligt, fordi det er en anden grad af engagement.

Den største udfordring er at få folk til at underskrive. Mange af dem er interesserede i dit projekt, de lytter til dig, vi får mange gode ord og opmuntringer osv., men det er endnu vanskeligere at gøre dette trin i underskrivelsen endnu vanskeligere, først og fremmest fordi det tager lidt tid.

Jeg vil sige, at det er ret let for den yngre generation at underskrive online, men at det er lidt vanskeligere for de ældre generationer eller for dem, der ikke kender processen. Jeg ved, at mange af mine forældres venner var virkelig interesserede i projektet, men det tog dem meget tid at underskrive.

 

Q: Hvad er dit personlige indtryk af hele oplevelsen?

Antoine: Det europæiske borgerinitiativ er helt sikkert et meget interessant redskab, og jeg er meget glad for at være begyndt, fordi det hjælper dig med at skabe så mange kontakter, det skaber reelle venskaber med folk i dit land og i hele Europa. For mig var det en meget god måde at vokse som menneske på for at styrke mit engagement som borger og som aktivist. Du lærer så meget, og du lærer at tale med forskellige typer mennesker. Afhængigt af, om der er tale om en NGO, en virksomhed eller en borger, skal du tale lidt forskelligt. Det europæiske borgerinitiativ er også et meget vigtigt redskab til at fremme en idé på europæisk plan, til at engagere sig som borger og til at lære. Jeg har gjort mange meget gode venner.

Det er meget vigtigt at indse, at du er en del af noget større end blot dit land, at du er europæer i nævneværdig forstand.

ECI Organiser Severin

Séverin Berthet studerer jura ved KU Leuven og er en del af teamet bag det europæiske borgerinitiativ EcoScore.

Q: Hvordan lærte du om det europæiske borgerinitiativ, og hvordan besluttede du at involvere dig?

Séverin: Jeg hørte om det i klassen, jeg er jurastuderende. Jeg deltager i kurser i europæisk ret. Første gang, de talte om det, troede jeg: "WOW, det er umuligt, synes det så langt væk". I klassen nævnes det europæiske borgerinitiativ meget kort, f.eks. "der er også denne mulighed for, at borgerne kan samle en million underskrifter, men det er ikke så meget, der bruges". Det er i det mindste den idé, vi får som studerende fra professorerne. Jeg mener heller ikke, at jeg uden mine juridiske studier ville være klar over denne mulighed. Når du går dybere ind i projektet og går ind i idéen om at starte et initiativ, kan du dog se, at det rent faktisk er temmelig gennemførligt.

Jeg ønskede at engagere mig på en eller anden måde for klimaet. En af mine venner var involveret i det europæiske borgerinitiativ "European EcoScore", så jeg besluttede at deltage. Vi håber, at Kommissionen vil indføre et obligatorisk miljømærke for alle produkter overalt i Den Europæiske Union. Vi bad også om en meget klar metode for denne miljøscore, fordi det i øjeblikket er meget vanskeligt at beregne produkternes økologiske indvirkning. Mange forskellige mærker foretager deres egne beregninger, og vi foreslår en harmonisering på europæisk plan, som ville være stor.

 

Q: Hvad er det, du kan lide ved det europæiske borgerinitiativ?

Séverin: I dag har vi helt sikkert i Belgien en bred debat om demokrati, og hvordan vi kan inddrage borgerne i den demokratiske proces, og de europæiske borgerinitiativer er en god måde, hvorpå borgerne kan deltage i demokratiet og foreslå lovgivning. Det europæiske borgerinitiativ er et godt redskab, fordi du kan deltage som borger uden at skulle henvende dig til politikere i Belgien eller dine medlemmer af Europa-Parlamentet. Mange mener, at Den Europæiske Union tager afstand fra os, og at alt besluttes langt fra os "i Bruxelles", men nu kan vi selv foreslå lovgivning ved at starte et initiativ. Det er muligt, og vi gør det!

 

Q: Hvad mener du er den største udfordring?

Séverin: Den største udfordring er at få folk til at underskrive online. Det er undertiden vanskeligt at have tillid til borgerne, når de underskriver det europæiske borgerinitiativ online, fordi de er nødt til at give nogle meget personlige oplysninger, og selv om de er parate til at underskrive, når de ser, at de skal give personlige oplysninger, de ikke længere ønsker at underskrive. Du skal få dem til at stole på dig, og det kan være vanskeligt. Du skal være meget overbevisende. Det er ret let at arbejde med unge, fordi de er mindre tilbageholdende med at dele deres oplysninger end mine forældre, f.eks.. Den bedste måde at få folks tillid på er at underskrive med dem, at være med dem, mens de underskriver, og at sige: "Først sætter du dit land, så gør du det på denne måde eller på den måde, men du kan bruge dit eID. og du hjælper dem blot gennem processen, du forklarer alle trin i processen, og som virkelig fungerer. Hvis du er til stede, og de kan stille spørgsmål som "Ot, jeg skal angive dette identifikationsnummer?", og du kan sige: "Yeah, men er ikke bekymret over, at det er meget sikkert, det er blot at være sikker på, at det er den person, der har underskrevet, ikke nogen anden!"

ECI Organiser Severin

European EcoScore Organiser Séverin.

Q: Råd til andre initiativtagere?

Séverin: Ja, som studerende er det helt sikkert muligt at starte et europæisk borgerinitiativ. Det er muligt, og jeg er et levende bevis på det!

 

Se hele videoen med Antoine og Séverin her:

European Ecoscore Interview

 

Læs mere om unge og det europæiske borgerinitiativ:

Til alle potentielle arrangører: Gå til det, fordi det virkelig er værd, og du kan lære meget!

Gør det kendt, Make it Fun, Show Them the Impact!

Det studenterinitiativ, der førte det til den grønne pagt: "Kampe, der er værd at kæmpe for, vinder næsten aldrig med penge"

"ECI-model": Hvordan studerende lærer til Become Active European Citizens in Practice

Unge italienere tester det europæiske borgerinitiativ som et værktøj til mobilisering af klimaet

Sinead O'Keeffe, "Vælgere uden grænser": Det europæiske borgerinitiativ er det bedste redskab for unge til at blive direkte involveret i EU's politiske beslutningsproces

Inddragelse af studerende på videregående uddannelser i det europæiske borgerinitiativ

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ?

Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?