Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Ο διοργανωτής των Πρακτικών Απαγόρευσης Μετατροπής στην ΕΕ: Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επειδή δίνει φωνή στους Ευρωπαίους πολίτες

Επικαιροποιήθηκε στις: 03/05/2024

Organiser of Ban Conversion Practices - male with black short hair wearing black glasses and light grey turtleneck

Ο Matteo Garguilo είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών που ζητεί την απαγόρευση των πρακτικών μετατροπής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Matteo Garguilo (στα αγγλικά): Οι πρακτικές μετατροπής προς τα ΛΟΑΤ άτομα στοχεύουν στην καταστολή ή τις διακρίσεις εις βάρος τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της έκφρασης του φύλου τους ή της ταυτότητας φύλου τους. Πρόκειται για πρακτικές που θεωρούνται βασανιστήρια από τον ΟΗΕ από το 2020. Σπρώχνουν τους ανθρώπους στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία. Οι πρακτικές αυτές απαγορεύονται μόνο σε μια μειοψηφία χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένες φορές απαγορεύονται εν μέρει και όχι εξ ολοκλήρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, καθώς είναι ένας τρόπος να δώσουμε φωνή στους Ευρωπαίους πολίτες, να μπορέσουμε να πούμε στην Επιτροπή «Θέλουμε να κάνετε κάτι». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να απαγορεύσει τη θεραπεία μετατροπής στην κλίμακα των 27 χωρών της ΕΕ. 

Πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό θα ήταν να εκπροσωπηθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να έχουμε ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό αίτημα από όλους τους πολίτες της ΕΕ να απαγορεύσουμε αυτές τις πρακτικές που οδηγούν στο θάνατο και τα δεινά των ΛΟΑΤ. 

Ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία με 12 ενώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ σε 12 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρισκόμαστε στη διαδικασία διοργάνωσης, από κοινού με ευρωπαϊκές ενώσεις ΛΟΑΤ σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκστρατείας, τόσο διαδικτυακά όσο και αυτοπροσώπως, για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υπογραφών κατά τη διάρκεια της περιόδου του ενός έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου υπογραφών.

 

Ε: Πώς συναντήσατε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών; 

Matteo Garguilo (στα αγγλικά): Ανακάλυψα το εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών πριν από περίπου 3-4 χρόνια. Ήμουν ακόμα μαθητής γυμνασίου εκείνη την εποχή και βρήκα αυτό το εργαλείο πολύ σχετικό. Συνδέεται με τις συζητήσεις στη Γαλλία σχετικά με τη συμμετοχική δημοκρατία, το κοινό μας δημοψήφισμα πρωτοβουλίας. Βρήκα αυτό το εργαλείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν χρησιμοποιήθηκε αρκετά, και σκέφτηκα ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να το χρησιμοποιήσω για να υπερασπιστώ την απαγόρευση των πρακτικών μετατροπής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτό αποτελεί μέρος της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιστεύω ότι όλοι μπορούν να ξεκινήσουν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, απλά πρέπει να παρακινήσετε τον εαυτό σας και να διαβάσετε πραγματικά τα ψιλά γράμματα. Δεν είναι και τόσο περίπλοκο. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα άτομα από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών θα είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να κρεμαστείς εκεί μέσα και να έχεις κίνητρο.

Συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι το 2020 πραγματοποιήθηκε μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, ώστε να υπάρξουν ακόμη περισσότερες απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που ξεπερνούν το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών. Αυτό μας παρακίνησε πραγματικά διότι είδαμε ότι, για παράδειγμα, για την πρωτοβουλία για την αφαίρεση πτερυγίων, την κοπή των πτερυγίων από την πλάτη των καρχαριών και την εμπορία τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης πιθανών νομικών απαντήσεων σε αυτό το πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα πράξει το ίδιο για εμάς εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε και ότι θα επιδιώξει να προτείνει μια νομική απάντηση στα προβλήματά μας, όπως πράττει και για άλλες πρωτοβουλίες.

 

Σημ.: Η συλλογή υπογραφών για την παρούσα ΕΠΠ αρχίζει στις 17 Μαΐου 2024.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.