Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Organizatorul practicilor de interzicere a conversiei în UE: Am ales să folosim Inițiativa cetățenească europeană pentru că oferă voce cetățenilor europeni

Actualizat la: 03/05/2024

Organiser of Ban Conversion Practices - male with black short hair wearing black glasses and light grey turtleneck

Matteo Garguilo este reprezentantul inițiativei cetățenești europene care solicită interzicerea practicilor de conversie în cadrul Uniunii Europene.

Matteo Garguilo: Practicile de conversie către persoanele LGBT vizează reprimarea sau discriminarea persoanelor din cauza orientării lor sexuale, a expresiei lor de gen sau a identității lor de gen. Acestea sunt practici care au fost considerate tortură de către ONU din 2020. Ei împing oamenii la depresie și sinucidere. Aceste practici sunt interzise doar într-o minoritate de țări din Uniunea Europeană și sunt uneori interzise parțial și nu în întregime. De aceea am ales să folosim inițiativa cetățenească europeană, deoarece este o modalitate de a da glas cetățenilor europeni, de a putea spune Comisiei „Vrem să faceți ceva”. Comisia Europeană are puterea de a interzice terapia de conversie la scara celor 27 de țări ale UE. 

Credem că cel mai important lucru ar fi ca toate țările Uniunii Europene să fie reprezentate în această inițiativă, astfel încât am avut o cerere cu adevărat reprezentativă din partea tuturor cetățenilor UE de a interzice aceste practici care duc la moartea și suferința persoanelor LGBT. 

Am lansat această inițiativă cu 12 asociații care apără drepturile LGBT în 12 țări diferite ale Uniunii Europene. Suntem în proces de organizare împreună cu asociațiile LGBT europene din întreaga Europă pentru a crea o campanie, atât online, cât și în persoană, pentru a colecta cât mai multe semnături posibil în decursul unei perioade de un an, pentru a atinge obiectivul de un milion de semnături.

 

Î: Cum ați întâlnit inițiativa cetățenească europeană?

Matteo Garguilo: Am descoperit instrumentul de democrație participativă al inițiativei cetățenești europene în urmă cu aproximativ 3-4 ani. Eram încă elev de liceu la acea vreme și am găsit acest instrument foarte relevant. Acesta a fost legat de dezbaterile din Franța privind democrația participativă, Referendumul nostru Shared Initiative. Am găsit acest instrument din partea Uniunii Europene care, în opinia mea, nu a fost folosit suficient și am considerat că este o mare oportunitate de a-l folosi pentru a apăra interdicția practicilor de conversie în cadrul Uniunii Europene, deoarece aceasta face parte din competența Comisiei Europene.

Cred că toată lumea poate începe o inițiativă cetățenească europeană, trebuie doar să vă motivați și să citiți cu adevărat textul tipărit. Nu e chiar așa de complicat. Important este să alegeți un subiect care intră în sfera de competență a Comisiei Europene. Persoanele din cadrul Forumului inițiativei cetățenești europene vor fi acolo pentru a vă sprijini pe parcursul procesului de depunere a candidaturilor. Partea cea mai grea este să stai acolo și să fii motivat.

De asemenea, am realizat că, în 2020, a avut loc o reformă a inițiativei cetățenești europene, astfel încât să existe și mai multe răspunsuri din partea Comisiei Europene și un interes mai mare pentru inițiativele care depășesc pragul de un milion de semnături. Acest lucru ne-a motivat cu adevărat pentru că am văzut că, de exemplu, pentru Inițiativa privind Finningul, tăierea înotătoarelor de pe spatele rechinilor și comercializarea acestora, Comisia Europeană este în proces de evaluare a posibilelor răspunsuri juridice la această problemă. Sperăm că și Comisia va face același lucru pentru noi dacă reușim să avem succes și că va încerca să propună un răspuns juridic la problemele noastre, la fel ca în cazul altor inițiative.

 

NB: Colectarea semnăturilor pentru această ICE începe la 17 mai 2024.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.