Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Gregory Engels, „Freedom to Share”: Als we succesvol zijn, moeten we serieus worden genomen!

Bijgewerkt op: 29/09/2021

Gregory Engels is een organisator van het Europees burgerinitiatief „Vrijheid om te delen”, dat campagne voert voor wijzigingen in de auteursrechtelijke regels, om het gratis delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk te maken en tegelijkertijd de auteurs op billijke wijze te vergoeden. 

gree

Gregory Engels: We hebben het idee voor het Europees burgerinitiatief geformuleerd, omdat het volgens ons een belangrijk probleem is dat de huidige regels inzake auteursrecht de manier waarop mensen cultuur gebruiken en het gebruik van internet belemmeren. In wezen denken we dat de auteursrechtelijke regels onjuist en oud zijn en van oude eeuwen dateren. Het delen van inhoud op internet zou de enige manier zijn om ervoor te zorgen dat de regels inzake auteursrecht in overeenstemming zijn met de realiteit van de burgers, via een Europees burgerinitiatief. Dit zou de enige manier zijn om de auteursrechtregels van het allerhoogste niveau, op Europees niveau, te wijzigen, omdat het geen nationale beslissing is. Het auteursrecht is op transnationaal niveau geschreven, het is geen nationale kwestie. Elk land kent kleine verschillen, maar het hele regelgevingskader wordt op Europees niveau vastgesteld.

„Wij zijn van mening dat de huidige regels onjuist zijn. Zij beschermen de auteurs niet, zij beschermen de consumenten niet, zij bevoordelen slechts een kleine groep auteursrechtenorganisaties en dit is niet juist”.

In 2019 zagen we een golf van protesten in heel Europa, waarbij mensen protesteerden tegen de nieuwe Europese auteursrechtrichtlijn en met name tegen artikel 13, dat de platforms zou dwingen filters te installeren om alle auteursrechtelijk beschermde materialen die er zijn geüpload, te controleren. Hoewel de protesten zeer talrijk waren, hebben de politici ervoor gekozen ze te negeren, zodat we van mening waren dat als we een ander verzoekschrift of een andere protestactie zouden indienen, dat niet zou worden gehoord.

„We hebben gekeken naar de instrumenten die we hebben om de wetgeving inzake auteursrechten aan te pakken en rechtstreeks contact op te nemen met de Europese Commissie, en we beseffen dat het Europees burgerinitiatief daarvoor het juiste instrument is.”

Met het Europees burgerinitiatief richten we ons rechtstreeks tot de Commissie en als we succesvol zijn, moeten we serieus worden genomen.

Q: Hoe moeilijk was het om het initiatief te laten registreren?

Gregory Engels: De registratie van het Europees burgerinitiatief is een lang proces, maar voor het vinden van het team was het kernteam van zeven mensen uit zeven verschillende landen het gemakkelijkste onderdeel, dat we op een dag hebben gedaan.

Om de officiële tekst daadwerkelijk te registreren en aan de Europese Commissie voor te leggen, was dit ingewikkelder. Het opzetten van de IT was een nogal gecompliceerde taak, ook al wisten we dat we wisten wat we doen. We hebben ervoor gekozen ons eigen platform voor het verzamelen van handtekeningen op te zetten en daarvoor moesten we het laten controleren, en dat duurde ons vrij lang.

Als we dat opnieuw zouden doen, dan zouden we dat anders doen:

„we zouden eerder beginnen met het opbouwen van een ondersteuningsnetwerk en voor het begin meer organisaties krijgen.”

In de voorbereidingsfase kunt u al iets hebben als 30-50 organisaties uit heel Europa die u vanaf het begin zouden ondersteunen. Ons Europees burgerinitiatief wordt niet alleen door particulieren beheerd, maar ook door verenigingen en organisaties uit heel Europa. Wat we hebben geleerd, is dat het goed zou zijn om dit ondersteuningsnetwerk van organisaties te hebben voordat het initiatief daadwerkelijk van start gaat, dus het zou goed zijn om van meet af aan over dit ondersteuningsnetwerk te beschikken. We zijn het pas laat in het spel gaan bouwen en we hebben daar in wezen enige tijd aan verloren. Het zou veel doeltreffender zijn als we vóór de registratie van het Europees burgerinitiatief over dit steunnetwerk van organisaties en personen beschikten.

Q: Wat werkt volgens u het best bij het voeren van campagne voor uw initiatief?

Gregory Engels: We hadden grote plannen voor de campagne van vorig jaar — om naar de muziekfestivals te gaan en te praten met de mensen die wachten en hen te vertellen over het Europees burgerinitiatief en waarom het belangrijk is om de regels inzake auteursrecht te wijzigen, kunstenaars te ondersteunen en cultuur te ondersteunen, en handtekeningen te verzamelen bij de mensen die op de vlucht wachten, omdat zij tijd hebben, en ze zijn er voor cultuur. Dat was een geweldig plan, dat niet heeft gewerkt vanwege de COVID-19-pandemie... We hebben onze aanpak drastisch veranderd, en dus

„wat we het best hebben gevonden, is er op dit moment meer organisaties bij betrokken”

en hen te vragen het woord te verspreiden, hun individuele leden te vertellen over het Europees burgerinitiatief, mensen uit ons team uit te nodigen om tijdens hun evenementen te praten, zodat we het woord kunnen verspreiden. Daarvoor hebben we een groot aantal ondersteunende organisaties nodig en zijn we meer afhankelijk van het hebben van die partners dan van individuele vrijwilligers. We hebben geen individuele vrijwilligers nodig die handtekeningen verzamelen die nu al heel goed zijn.

Q: Hoe motiveert u uw partners?

Gregory Engels: We maken gebruik van een opensourceplatform voor het verzamelen van handtekeningen, dat tegelijkertijd op meerdere websites kan worden geïnstalleerd. In principe geven we elke partner zijn eigen widget, zodat zij handtekeningen kunnen verzamelen in hun eigen webruimte en het lijkt erop dat het systeem voor het verzamelen van handtekeningen op hun website aanwezig is, zodat zij ook een grotere menigte kunnen krijgen en het publiek waarmee zij kunnen praten, kunnen vergroten. Omdat zij handtekeningen verzamelen voor hun eigen nieuwsbrieven, verzamelen zij dus ook handtekeningen voor ons, voor de Europese burgerinitiatieven; en dit is een win-winsituatie voor de partners en voor ons.

f

 

Q: Wat is uw advies aan andere organisatoren van het initiatief over het verzamelen van handtekeningen?

Gregory Engels: Mijn advies aan de organisatoren van andere Europese burgerinitiatieven is om een ondersteunend netwerk te krijgen van organisaties in de landen waarop u zich richt, maar ook in andere landen, zodat u de mensen kunt betrekken die handtekeningen voor u zouden verzamelen. Dat is in principe het advies omdat je niet alles op je kan doen, je bent slechts zeven mensen — organisatoren — en het vergt heel wat inspanningen om in heel Europa een miljoen handtekeningen te verzamelen.

Q: Wat was uw ervaring met het Forum voor het Europees burgerinitiatief en welke kenmerken waren het nuttigst voor u?

Gregory Engels: Het forum voor het Europees burgerinitiatief is een plek waar u eventuele vragen kunt stellen. Ik heb veel vragen van anderen en de antwoorden daarop gelezen, en wat mij verbaast, is dat alles daadwerkelijk wordt vertaald in de 22 officiële Europese talen!

Er zijn video’s en opnamen van gebeurtenissen uit het verleden waarbij mensen verschillende functies hebben besproken. Ik heb veel van deze video’s bekeken, en zelfs als ik zelf niet actief met materiaal heb bijgedragen, denk ik dat dit forum zeer nuttig is. Er is een grote hoeveelheid informatie die zeer waardevol is omdat deze rechtstreeks gericht is op de organisatie van het Europees burgerinitiatief.

Een laatste advies dat ik kon geven: neem contact op met andere mensen die op dit moment een Europees burgerinitiatief voeren of dat al eerder hebben gedaan, omdat je elkaar daadwerkelijk kunt ondersteunen en je ook van de ervaring kunt profiteren en ook niet bang bent! We zitten allemaal in dezelfde boot!

Bekijk „Meet-And-Greet Initiative Organisers” met Gregory Engels

Auteurs

Gregory Engels

Gregory Engels is een organisator van het Europees burgerinitiatief „Vrijheid om te delen”, dat campagne voert voor wijzigingen in de auteursrechtelijke regels, om het gratis delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk te maken en tegelijkertijd de auteurs op billijke wijze te vergoeden. 

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.

Reacties

James Kay | 21/02/2023

Ik ben het met u eens.

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?