Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Gregory Engels, "Freedom to Share": Hvis vi bliver en succes, skal vi tages alvorligt!

Opdateret den: 29/09/2021

Gregory Engels er arrangør af det europæiske borgerinitiativ "Frihed til at dele", som kæmper for ændringer i ophavsretsreglerne for at muliggøre fri udveksling af ophavsretligt beskyttet materiale og samtidig refundere ophavsmændene på en retfærdig måde. 

gree

Gregory Engels: Vi kom med ideen til det europæiske borgerinitiativ, fordi vi føler, at det er et stort problem, at de nuværende ophavsretlige regler hæmmer den måde, hvorpå folk bruger kultur og den måde, hvorpå folk bruger internettet. Grundlæggende mener vi, at ophavsretsreglerne er forkerte og gamle og kommer fra gamle århundreder. Vi følte, at den eneste måde at få ophavsretsreglerne til at leve op til, hvad borgernes virkelighed er, ved at dele indhold på internettet, ville være gennem et europæisk borgerinitiativ. Dette ville være den eneste måde at ændre ophavsretsreglerne fra toppen fra det europæiske niveau, fordi det ikke er en national beslutning. Ophavsretsreglerne er skrevet på tværnationalt plan, og det er ikke et nationalt anliggende. Hvert land har små forskelle, men hele regelsættet er fastlagt på europæisk plan.

"Vi mener, at de nuværende regler er forkerte. De beskytter faktisk ikke ophavsmændene, de beskytter ikke forbrugerne, de begunstiger kun en lille gruppe af ophavsretsselskaber, og dette er ikke rigtigt ".

Tilbage i 2019 oplevede vi en bølge af protester i hele Europa, hvor folk protesterede mod det nye europæiske direktiv om ophavsret og specifikt mod artikel 13, som ville tvinge platformene til at installere filtre til at overvåge alt ophavsretligt beskyttet materiale, der blev uploadet på dem. Vi så, at selv om protesterne var meget talrige, valgte politikerne at ignorere dem, så vi følte, at hvis vi kom med endnu et andragende eller en anden protesthandling, der ikke ville blive hørt.

"Vi så nærmere på, hvilke værktøjer vi har til at håndtere ophavsretslovgivningen og henvende os direkte til Europa-Kommissionen, og vi indså, at det europæiske borgerinitiativ er det rette redskab hertil".

Gennem det europæiske borgerinitiativ henvender vi os direkte til Kommissionen, og hvis vi bliver en succes, skal vi tages alvorligt.

Q: Hvor vanskeligt var det at få initiativet registreret?

Gregory Engels: Processen med at registrere det europæiske borgerinitiativ er lang, men for os fandt vi teamet, hvor syv personer fra syv forskellige lande var den nemmeste del, og vi gjorde det på en dag.

Det var mere kompliceret at registrere den officielle tekst og forelægge den for Europa-Kommissionen. Oprettelsen af IT var en temmelig kompliceret opgave, selv om vi følte, at vi vidste, hvad vi gjorde. Vi vælger at oprette vores egen platform for indsamling af underskrifter, og for at vi har brug for at få den revideret, tog det ret lang tid.

Hvis vi skulle gøre det igen, ville vi gøre det anderledes:

"vi vil snarere starte med at opbygge et støttenetværk og få flere organisationer til at starte".

I forberedelsesfasen kan du allerede have noget som helst 30-50 organisationer fra hele Europa, som vil støtte dig helt fra starten. Vores europæiske borgerinitiativ forvaltes ikke kun af enkeltpersoner, men også af foreninger og organisationer fra hele Europa. Det, vi erfarede, er, at det ville være godt at have dette støttenetværk af organisationer, før initiativet rent faktisk lanceres, så det ville være godt at have dette støttenetværk lige fra starten. Vi begyndte at bygge det ret sent i spillet, og vi mistede grundlæggende nogen tid på det. Det ville være meget mere effektivt, hvis vi havde haft dette støttenetværk af organisationer og enkeltpersoner, før det europæiske borgerinitiativ var blevet registreret.

Q: Hvad fungerer efter din mening bedst, når du fører kampagne for dit initiativ?

Gregory Engels: Vi havde store planer for sidste års kampagne — om at gå til musikfestivalerne og tale med de mennesker, der venter på linje, og fortælle dem om det europæiske borgerinitiativ, og hvorfor det er vigtigt at ændre reglerne om ophavsret, støtte kunstnerne og støtte kulturen og indsamle underskrifter fra folk, mens de venter på hinanden, fordi de har tid, og de er der for kultur. Det var en stor plan, som ikke har fungeret på grund af covid-19-pandemien... Vi har ændret vores tilgang drastisk og så

"det, vi fandt det bedste i øjeblikket, er at inddrage flere organisationer"

og bede dem om at sprede ordet, fortælle deres individuelle medlemmer om det europæiske borgerinitiativ og invitere folk fra vores team til at tale ved deres arrangementer, så vi kan sprede budskabet. Derfor har vi brug for et stort antal støtteorganisationer, og vi er mere afhængige af at have disse partnere frem for at have individuelle frivillige. Vi har ikke brug for individuelle frivillige, som vil indsamle underskrifter, meget lige nu.

Q: Hvordan motiverer du dine partnere?

Gregory Engels: Vi bruger en open source-platform til at indsamle underskrifter, som kan installeres parallelt på flere websteder. Grundlæggende giver vi hver enkelt partner sin egen bredde, så de kan indsamle underskrifter på deres eget websted, og det ser ud til, at underskriftsindsamlingssystemet er indfødt på deres websted, så de også kan få en større menneskemængde og øge det publikum, de kan tale med. Så da de indsamler underskrifter til deres egne nyhedsbreve, indsamler de også underskrifter til os i forbindelse med de europæiske borgerinitiativer; og dette er en win-win-situation for partnerne og for os.

f

 

Q: Hvad er din rådgivning til andre initiativtagere om indsamling af underskrifter?

Gregory Engels: Mit råd til initiativtagerne til andre europæiske borgerinitiativer er at få et støttende netværk af organisationer i de lande, du fokuserer på, men også i andre lande, så du kan inddrage de personer, der vil indsamle underskrifter til dig. Det er først og fremmest rådgivningen, fordi du ikke kan gøre alt på egen hånd. Du er kun syv personer — arrangører, og det kræver et temmelig stykke tid at indsamle en million underskrifter i hele Europa.

Q: Hvad var din erfaring med forummet for det europæiske borgerinitiativ, og hvilke funktioner har været mest nyttige for dig?

Gregory Engels: Forummet for det europæiske borgerinitiativ er et sted, hvor du kan stille spørgsmål, hvis du har noget. Jeg har personligt læst mange af andres spørgsmål og svarene på dem, og det overraskede mig, at alt rent faktisk oversættes til de 22 officielle europæiske sprog!

Der findes videoer og optagelser af tidligere begivenheder, hvor folk har drøftet forskellige funktioner. Jeg så gennem mange af disse videoer, og selv om jeg ikke selv har bidraget aktivt med materiale, mener jeg, at dette forum er meget nyttigt. Der er en stor mængde information, og det er meget værdifuldt, fordi den fokuserer direkte på at organisere det europæiske borgerinitiativ.

Et sidste råd, som jeg kunne give: nå ud til andre, der driver et europæisk borgerinitiativ på dette tidspunkt, eller som har gjort det tidligere, fordi du rent faktisk kan støtte hinanden, og du kan også drage fordel af oplevelsen og lære og heller ikke være bange! Vi er alle i samme båd!

Se "Meet-And-Greet Initiative Organisers" med Gregory Engels

Blogartikelforfattere

Gregory Engels

Gregory Engels er arrangør af det europæiske borgerinitiativ "Frihed til at dele", som kæmper for ændringer i ophavsretsreglerne for at muliggøre fri udveksling af ophavsretligt beskyttet materiale og samtidig refundere ophavsmændene på en retfærdig måde. 

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.

Kommentarer

James Kay | 21/02/2023

Jeg er enig med dig.

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ?

Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?