Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Prima ediție a Zilei ICE digitale sărbătorește realizările, subliniază nevoia de îmbunătățire

Actualizat la: 20/07/2021

Ziua ICE, găzduită anual de Comitetul Economic și Social European, reunește noi militanți și susținători de lungă durată ai inițiativei cetățenești europene. În condiții normale, la 3 iunie 2021, vor fi rezervate trenuri, zboruri și săli de conferință în cadrul Comitetului Economic și Social European (CESE). Cu toate acestea, anul acesta, Ziua ICE a avut loc în întregime online. Pentru cea de-a 10-a ediție a evenimentului, participanții și vorbitorii au analizat în mod critic lista realizărilor ICE și au luat în considerare regresele și posibilitățile de îmbunătățire, cum ar fi impactul său politic și valoarea sa pentru democrația europeană.

Democracy International, European Citizen Action Service, The ECI Campaign, Bertelsmann Stiftung și Comitetul European al Regiunilor sunt partenerii permanenți ai evenimentului și am avut onoarea de a modera sesiunea de deschidere la nivel înalt în numele Democracy International și al partenerilor permanenți. Sesiunea de deschidere din acest an a inclus Christa Schweng, președinta Comitetului Economic și Social European, și Pedro Silva Pereira, vicepreședinte al Parlamentului European responsabil cu democrația europeană și ICE. Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene responsabilă pentru valori și transparență, a transmis un mesaj video.

ECI day2

Credit: CESE 2021

Vorbitorii au reflectat asupra evoluției ICE de la lansarea sa în 2012, punând accentul pe impactul pe care l-au avut inițiativele, inspirând tema de anul acesta „Capacitarea cetățenilor pentru a influența viitorul Europei”. În 2021, au intrat în vigoare primele două acte legislative motivate de ICE: Directiva privind apa potabilă, influențată de inițiativa Right2Water, și transparența evaluării riscurilor la nivelul UE în Regulamentul privind lanțul alimentar, care reprezintă o continuare a inițiativei de interzicere a glifosatului. În timp ce o altă inițiativă de succes Minority Safepack nu a primit un răspuns pozitiv din partea Comisiei în acest an, dna Schweng a reiterat faptul că este necesar să se consolideze dialogul, iar Comisia să explice în detaliu motivele pentru care nu a luat măsuri.

Cu toate acestea, inițiativele pot încă inspira legislația UE în viitor, indiferent dacă au succes sau nu. Actul privind tarifele unice de comunicare privind eliminarea tarifelor de roaming, lansat în 2012, care nu a avut succes în ceea ce privește semnăturile, a activat legislația UE, care a intrat în vigoare în 2017 și servește drept exemplu excelent al modului în care ideile cetățenilor pot avea un impact politic asupra viitorului Europei. Dna Jourová a recunoscut, de asemenea, acest lucru în declarația sa video, admițând că este nevoie de timp pentru ca rezultatele concrete ale inițiativelor să se materializeze, având în vedere natura procesului decizional al UE, dar că diverse elemente ale unor astfel de inițiative au fost, de asemenea, monitorizate fără caracter legislativ.

Dl Silva Pereira a salutat evoluțiile pozitive ale normelor ICE, inclusiv simplificarea și flexibilitatea în ceea ce privește semnarea și lansarea unei ICE. Atât dna Schweng, cât și dl Silva Pereira au fost de acord că noul regulament oferă mai multe oportunități, iar dna Schweng a subliniat în special modul în care perioada de examinare mai lungă, de la 3 la 6 luni, oferă ocazia de a organiza dezbateri mai ample cu privire la inițiative. Cu toate acestea, dl Silva Pereira și-a exprimat nemulțumirea cu privire la numărul de inițiative de succes și a reiterat faptul că ICE de succes trebuie luate în serios și trebuie monitorizate în mod corespunzător.

Între timp, inițiativa End the Cage Age a primit răspunsul Comisiei, care a anunțat în mod pozitiv că UE va accepta propunerea inițiativei și se va angaja să pună capăt creșterii animalelor în cuști. Până la sfârșitul anului 2023 va fi prezentată o propunere legislativă pentru eliminarea treptată și, în cele din urmă, interzicerea utilizării cuștilor pentru toate animalele de fermă menționate în inițiativă. Acesta este un pas înainte pentru ICE și o indicație clară a domeniilor în care inițiativele pot avea un impact direct asupra politicii!

Continuarea dialogului în cadrul ICE este încă necesară pentru a consolida legătura dintre organizatori și instituțiile UE. În cadrul discuției, am întrebat vorbitorii cu privire la alte căi de dialog, la care au răspuns că implicarea parlamentelor naționale este o modalitate de deschidere a dialogului, care poate conduce la un impact mai mare al inițiativei. O altă sugestie de îmbunătățire a dialogului este de a implica mai mult organizatorii în activitățile Comisiei care au loc în domeniul ICE, după ce Comisia și-a emis avizul inițial. În plus, dezbaterile ICE din Parlamentul European adaugă mai multă vizibilitate și mai multă semnificație politică inițiativelor.

În ceea ce privește chestiunile referitoare la rolul ICE în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, dna Schweng a convenit că conferința ar trebui să evalueze opțiunile disponibile pentru participarea cetățenilor UE, inclusiv ICE, și dacă este necesară îmbunătățirea acesteia sau adăugarea unor instrumente suplimentare.

În general, sesiunea de deschidere a celei de a 10-a ediții a Zilei ICE le permite prietenilor ICE, împreună cu principalii membri ai instituțiilor UE, să examineze și să examineze succesele ICE, inclusiv noul regulament privind ICE și noua legislație a UE inspirată de ICE, regresele ICE, inclusiv lipsa de conștientizare și lipsa impactului politic, precum și calea de urmat, inclusiv Conferința privind viitorul Europei. Participanții și vorbitorii sunt de acord: ICE va necesita investiții și mai mari în viitor pentru a aborda punctele slabe ale acesteia în ceea ce privește impactul politic și gradul de conștientizare, precum și pentru a promova punctele sale forte în ceea ce privește participarea cetățenilor la UE.

Așteptăm cu interes să ne întâlnim din nou în persoană anul viitor cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a ICE!

Toate rapoartele și prezentările din Ziua ICE 2021 sunt publicate aici.

Daniela

Autori

Daniela Vancic

Daniela Vancic este manager de programe europene în cadrul Democracy International, un ONG care promovează o mai mare participare a cetățenilor la procesul decizional politic. Ea are experiență cu Inițiativa cetățenească europeană încă de la crearea instrumentului. Daniela are patru ani de experiență în crearea de campanii și rețele. În ultimii trei ani, a organizat campaniile europene ale Democracy International. Daniela a lucrat pe scară largă la inițiativa cetățenească europeană, de la oferirea de consiliere organizatorilor pentru campanii și strângerea de fonduri, la promovarea unei mai bune puneri în aplicare a regulamentului privind instrumentul, la o mai bună cunoaștere a instrumentului de către cetățeni.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.