„La fel ca în zilele precedente, discuția privind Legea privind libertatea mass-mediei din cadrul Consiliului s-a transformat oarecum într-o luptă pentru putere și nu s-a concentrat prea mult pe motivul pentru care ar trebui să fim cu toții aici: dezbaterea garantării libertății presei și a protecției jurnaliștilor. A continuat discuția privind amendamentul și eliminarea tuturor pasajelor care centralizează puterea în mâinile Comisiei Europene sau ale Parlamentului European. Miniștrii din Germania, Polonia și Grecia s-au pronunțat foarte ferm cu privire la chestiunea acordării controlului asupra legislației privind libertatea mass-mediei statelor membre și s-au confruntat cu o opoziție destul de fragilă din partea miniștrilor Spaniei și Franței.”
Credeți că aceasta a fost o prezentare succintă a unei reuniuni a Consiliului UE? Nu cu adevărat – acesta este paragraful inaugural al unui articol realizat de Giulia Lisdero ( ilustrată mai jos), un masterat în cercetare și studii interdisciplinare privind Europa de Est, care s-a alăturat „echipei de presă” a InformEU din Sofia, „canalul oficial de știri” al inițiativei model a Uniunii Europene, care a avut loc la Sofia, Bulgaria, în perioada 6-9 iulie 2023.
Modelul Uniunii Europene este o simulare a procedurilor decizionale ale instituțiilor europene, ceea ce înseamnă că participanții sunt încurajați să interpreteze rolul unui factor de decizie european care le-a fost atribuit. Modelul de inițiativă al UE și rolul inițiativei cetățenești europene sunt aplicate pe scară largă în întreaga UE pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a spori implicarea tinerilor în procesul de elaborare a politicilor în Uniunea Europeană.
- Implicarea studenților din învățământul superior în inițiativa cetățenească europeană
- Tinerii italieni testează inițiativa cetățenească europeană ca instrument de mobilizare pentru climă
- Peste 100 de studenți de la cele patru universități europene masterează inițiativa cetățenească europeană prin intermediul proiectului inovator „ICE de la A la Z”
Cu scopul de a promova hotărârea tinerilor de a deveni parte activă a democrației, MEU Sofia a reunit 70 de tineri elevi, studenți și profesioniști din întreaga Europă pentru a dezbate Legea privind libertatea mass-mediei și Regulamentul privind prevenirea și combaterea traficului de persoane. Evenimentul de la Sofia a urmat modelului UE Sofia 2022, când a prezentat inițiativa cetățenească europeană elevilor de nivel înalt din Bulgaria. Elevii din trei licee și-au prezentat ideile printr-o simulare a ICE, menită să sensibilizeze publicul cu privire la instrumentele de democrație participativă ale Uniunii Europene. În urma consultărilor cu echipa câștigătoare, inițiativa a fost utilizată ca bază pentru o directivă scrisă în echipă privind tineretul și educația.
Cum funcționează simularea ICE
Pentru a lansa simularea, MEU Sofia a discutat despre ICE și despre participarea tinerilor cetățeni. Dezbaterea de grup a subliniat necesitatea ca factorii de decizie și societatea civilă să elimine decalajele dintre UE și cetățeni pentru a institui o democrație participativă.
Cetățenii se află în centrul Uniunii Europene și, fără participarea lor, aceasta încetează să mai bată.
După participarea la ateliere și ca urmare a propriilor experiențe și deficiențe societale, adolescenții au propus următoarele inițiative:
Promovarea unei Europe incluzive și pluraliste pentru tineret
Prezenta propunere abordează hărțuirea homofobă, bifobă sau transfobă în rândul victimelor tinere, cu potențialul de corectare. Această inițiativă pledează pentru intensificarea luptei împotriva homofobiei în rândul tinerilor, promovând incluziunea și acceptarea, asigurându-se, în același timp, că toată lumea își poate duce viața în mod pașnic și în armonie cu ea și cu ceilalți.
Reglementarea utilizării și disponibilității țigaretelor pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani
În contextul ineficienței legislațiilor naționale și al efectelor periculoase pe care țigaretele le au asupra sănătății, elevii solicită ca legislația UE să reglementeze utilizarea și disponibilitatea țigaretelor pentru minori. Prezenta propunere pledează pentru sănătatea copiilor, care este în mâinile legiuitorilor.
Îndrumarea tinerilor cu resursele necesare către parcursurile lor profesionale dorite
Prezenta propunere abordează problema pe scară largă a găsirii unui parcurs profesional adecvat pentru tineri prin inițierea studiilor adecvate, în contextul unor informații indisponibile sau incomplete cu privire la perspective, precum și al unei orientări insuficiente. Prin urmare, prin această propunere, tinerii pledează pentru mai multe informații și orientări disponibile tuturor tinerilor, care să depășească limitele socioeconomice și să includă toate grupurile. Inițiativa prevede înzestrarea tinerilor cu un set adecvat de competențe pentru viitor, pentru a contribui la societate.
Inițiativa câștigătoare
Pentru a permite o abordare realistă a ICE, pragul de vot a fost redus la 100 de voturi din 7 state membre. Toate cele trei inițiative au adoptat-o, inițiativa câștigătoare primind cel puțin 270 de voturi. Alegătorii au acordat cea mai mare recunoaștere necesității de a orienta tineretul cu resursele necesare pe parcursul carierei dorite. Cutoate acestea, celelalte inițiative au primit, de asemenea, numeroase voturi, reprezentând până la 539 de voturi în total.
Următoarea etapă a constat în sesiuni de consultare între grupul câștigător de liceeni și echipa organizatoare MEU Sofia. Ideile rezultate în urma consultărilor au constituit baza pentru redactarea de către echipă a unei propuneri legislative – Directiva privind tineretul și educația. Pe baza temeiului juridic al articolul 149 din TFUE, directiva urmărește să încurajeze cooperarea dintre statele membre în domeniul educației și să creeze inițiative pentru dezvoltarea schimburilor de informații și de bune practici.
Directiva privind tineretul și educația a servit drept propunere legislativă în modelul Uniunii Europene Sofia 2022, prin care studenții și tinerii profesioniști din întreaga Europă au venit în Bulgaria pentru a-și asuma rolul de deputați în Parlamentul European și de miniștri în cadrul Consiliului. Aceștia au dezbătut, modificat și votat cu succes cu privire la propunere, învățând mai multe despre mecanismele legislative și participative ale Uniunii Europene într-un context educațional informal și internațional.
Într-un moment în care democrația în Europa este în joc și în care este necesară consolidarea participării tinerilor, acest exercițiu a fost încununat de succes. Pe lângă faptul că mai multe persoane implicate (licee, familie, prieteni etc.) au fost introduse în ICE pentru prima dată și au devenit conștienți de dreptul lor de a sprijini ICE existente, dar tinerii înșiși au fost încurajați să urmeze o cetățenie europeană activă.
Aflați mai multe despre tineri și despre inițiativa cetățenească europeană
Elevii din spatele EcoScore: Puteți avea un impact chiar dacă nu ajungeți la 1 milion de semnături
Spuneți-l cunoscut, Make it Fun, Show Them the Impact!
„Modelul ICE”: Cum învață studenții către cetățenii europeni activi în practică
Implicarea studenților din învățământul superior în inițiativa cetățenească europeană
Autori
Gabriela SachettiGabriela este în prezent directorul general al MEU Sofia 2023. Deține o diplomă de master în studii europene și este pasionată să conecteze UE cu tinerii. Gabriela a fost implicată în mai multe proiecte cu scopul de a consolida cetățenia activă în rândul tinerilor. La MEU Sofia, a început să fie responsabilă cu evenimente și activități de informare și a continuat să joace rolul de comisar pentru tineret și educație în simulare.
- Categories
- Evenimente și acțiuni de sensibilizare
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.