Καλό απόγευμα
Επιθυμούσα να συμμετάσχω στο φόρουμ διότι επανερχόμουν σε ένα θέμα που με απασχολεί ως πατέρας και δεν γνώριζα πού θα μπορούσε να τεθεί μια πρωτοβουλία πολιτών σε αυτόν τον τομέα. Θα ήθελα να λάβω συμβουλές σχετικά με το κατά πόσον πρόκειται πράγματι για θέμα σε αυτή την πλατφόρμα.
Ήρθα την ιδέα και σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων:)
Στόχος:
Να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο που καταναλώνεται από κάθε ηλικιακή ομάδα πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επαρκές, με ιδιαίτερη έμφαση στα μικρότερα.
Πρόταση:
Ένα από τα κύρια προβλήματα των παιδιών σήμερα είναι η έκθεση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχουμε μόνο προβλήματα εθισμού, αλλά και προβλήματα κατάθλιψης, mercantilitisation, hyperexpualisation κ.λπ.
Μπορεί να είναι αφελής η άποψη ότι κατά τις προσεχείς δεκαετίες η επίλυση αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στα χέρια μόνο των γονέων. Λόγω του γεγονότος ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην κοινωνία, είναι αναπόφευκτο τα παιδιά να έχουν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο.
Για να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία με την εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών, είναι επομένως αναγκαίο να ρυθμιστεί το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση οι νεότεροι και οι πιο ευάλωτοι. Αυτό είναι πολύ λογικό, δεδομένου ότι τα περισσότερα οπτικοακουστικά μέσα διαθέτουν ήδη ειδικούς κανονισμούς στον ίδιο τομέα. Για παράδειγμα, τα βιντεοπαιχνίδια πιστοποιούνται ως PEGI (Pan-European Game Information) ή οι ταινίες έχουν σύστημα βαθμολόγησης ηλικίας που ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση.
Ως εκ τούτου, προτείνουμε όλοι οι δημιουργοί περιεχομένου μέσων κοινωνικής δικτύωσης για κερδοσκοπικό σκοπό να ταξινομήσουν τον δίαυλο τους ανάλογα με το είδος του περιεχομένου που δημοσιεύουν, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτρέπουν το εν λόγω περιεχόμενο από το να φθάνει σε ανήλικους ανηλίκους.
Για τον σκοπό αυτό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μια απλή KYC στους χρήστες τους προκειμένου να είναι βέβαιοι για την ηλικία όσων βλέπουν το περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά, οι δημιουργοί περιεχομένου θα ταξινομούνται σύμφωνα με παραμέτρους παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε βιντεοπαιχνίδια και ταινίες, με ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα δεδομένα:
— Χρήση σεξουαλικών εικόνων
Διάβρωση ή στερεοτυπία του ανθρώπινου σώματος
Βία
— προσβολή και ακατάλληλο λεξιλόγιο
— Εμπορία και διαφήμιση προϊόντων
Δεν λέμε ότι το περιεχόμενο αυτό θα πρέπει να απαγορευθεί. Αυτό δεν είναι το ζήτημα, δεν εξετάζουμε αν η περιεκτικότητα σε διάβρωση είναι κατάλληλη ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποφασισθεί σε ποια ηλικία θα είναι ορατό κάθε πράγμα.
Για παράδειγμα, ένα παιδί ηλικίας 5 ετών δεν θα πρέπει να αποτελεί στόχο μιας εκστρατείας εμπορικής προώθησης μέσω επηρεαστών σε ορισμένους διαύλους. Ή ίσως 7 ετών, είναι πολύ νωρίς για να βλέπουμε περιεχόμενο που μπορεί να βοηθήσει αυτή την υπερεκμετάλλευση των παιδιών.
Εάν ένας δημιουργός περιεχομένου επιθυμεί ορισμένες εκδόσεις αφιερωμένες σε όλα τα ακροατήρια και άλλες περισσότερο κατάλληλες για ενηλίκους, θα ήταν σκοπιμότερο να διαθέτει ξεχωριστούς διαύλους και καθένας από τους εν λόγω διαύλους να έχει την καταλληλότερη ηλικιακή κατάταξη.
Αφήστε ένα σχόλιο
Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.Σχόλια