Nika Kovac is de vertegenwoordiger van het Europees burgerinitiatief “My Voice, My Choice”, dat tot doel heeft het recht op veilige en toegankelijke abortus in de hele Europese Unie te beschermen. In dit initiatief wordt de Europese Commissie verzocht een voorstel in te dienen voor financiële steun aan de EU-lidstaten ter ondersteuning van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van veilige en gratis beëindiging van zwangerschappen voor iedereen in Europa die nog steeds geen toegang heeft tot veilige en legale abortus.
Vraag: Hoe bent u op het idee gekomen om een Europees burgerinitiatief te organiseren?
Nika Kovac: Ik leid een groep genaamd Instituut 8 maart , die meestal bestaat uit jonge vrouwen die vechten voor sociale rechtvaardigheid. In Slovenië zijn we erin geslaagd om verschillende wetten te veranderen door handtekeningen op straat te verzamelen.
Toen ik in de VS woonde, had de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe tegen Wade te vernietigen (een beslissing van het Hooggerechtshof uit 1973 waarin werd bepaald dat de grondwet van de Verenigde Staten over het algemeen een recht op abortus beschermde, Ed.) echt invloed op me. Het deed mij en een van mijn beste vrienden, Sarah, beseffen dat er iets soortgelijks zou kunnen gebeuren in Europa. We begonnen dus na te denken over hoe we dat konden voorkomen en kwamen op het idee om een Europees burgerinitiatief te lanceren.
"Het combineert alles waar we van houden: strijden voor verandering, legale en democratische middelen gebruiken, mensen organiseren en een beweging opbouwen vol vriendelijkheid en hoop."
Het Europees burgerinitiatief is het enige instrument waarmee burgers wijzigingen in het EU-recht kunnen voorstellen. Het is een manier voor ons om ervoor te zorgen dat de stemmen van de burgers op institutioneel niveau worden gehoord.
Vraag: In slechts enkele maanden tijd hebt u al meer dan de helft van de benodigde handtekeningen verzameld, waarmee de minimumdrempel in tien EU-lidstaten is overschreden. Wat is de sleutel tot uw succes tot nu toe?
Nika: De sleutel tot ons succes was hard werken. Sinds we handtekeningen zijn gaan verzamelen, zijn we niet gestopt. We hebben meer dan 300 organisaties die onze campagne ondersteunen, coördinatoren in de meeste Europese landen en vrijwilligers die onvermoeibaar op straat werken. Het is een enorme machine die nooit rust – er zijn geen snelkoppelingen. Het zijn veel slapeloze nachten en toewijding geweest.
Bekijk voor meer voorbeelden van succesvolle campagnes de succesverhalen van de 10 EBI’s die meer dan 1 miljoen geverifieerde handtekeningen verzamelden.
Vraag: Hoe is het werk in zoveel landen georganiseerd? Heeft u advies voor andere organisatoren over welke aanpak het beste zou kunnen werken?
Nika: In de meeste landen worden we georganiseerd door nationale coördinatoren. Deze geweldige mensen verbinden het maatschappelijk middenveld, de politiek en individuen op nationaal niveau en organiseren evenementen en momenten om handtekeningen te verzamelen.
"Mijn advies aan andere organisatoren is om te vertrouwen op de kracht van mensen!"
Zelfs als één persoon slechts een paar handtekeningen verzamelt, telt het nog steeds. Leg ook je ego opzij en concentreer je op het uiteindelijke doel: het bereiken van 1 miljoen handtekeningen.
Vraag: Kunt u uw fondsenwervingsstrategie beschrijven? Hoe zorgt u voor de financiële steun die nodig is om dit initiatief uit te voeren?
Nika: In het begin benaderden we verschillende stichtingen voor ondersteuning, en gelukkig kregen we er een aantal. Maar we doen ook dingen voor het eerst, zoals het verkopen van merchandise via onze webwinkel. Dit draagt bij aan de financiering van de campagne. Veel van onze middelen komen ook uit individuele donaties. We vragen mensen om bij te dragen, en elke €5 of €10 helpt.
Wij geloven in de kracht van mensen. We weten dat sommige mensen geen tijd hebben om handtekeningen te verzamelen, maar ze kunnen ons nog steeds financieel steunen. Dit helpt ons materiaal af te drukken, video's op te nemen en de campagne uit te voeren. Onze webwinkel biedt campagneartikelen zoals T-shirts en bekers met de slogan "My Voice, My Choice". Het is echt bijzonder om naar een andere stad te gaan en iemand een van onze shirts te zien dragen. Het creëert een gevoel van gemeenschap.
Je kunt altijd meer geld gebruiken, maar het is ook mogelijk om dingen te laten gebeuren met beperkte middelen, veel energie en slapeloze nachten.
"Mijn advies is om een sterk idee te hebben en een zaak waarin je diep gelooft, omdat dit de langste campagne van je leven zal zijn. Het is non-stop campagne voeren en je zult moe worden, net als de mensen om je heen. Je moet zoveel van de zaak houden dat je bereid bent om indien nodig gratis te werken."
Vraag: Welke onderdelen van het werk vereisen het grootste deel van uw budget?
Nika: Het grootste deel van ons budget gaat naar juridische middelen, het afdrukken van materialen, het organiseren van evenementen en reiskosten. We waren van plan om naar verschillende landen te reizen om gezamenlijke evenementen te houden, en dit vereist fondsen, samen met de juridische ondersteuning die nodig is om de campagne goed te laten verlopen.
Vraag: Welk advies zou u toekomstige organisatoren van Europese burgerinitiatieven geven?
Nika: Mijn advies voor toekomstige organisatoren is niet te verwachten dat het gemakkelijk zal zijn. Het is ongelooflijk hard werken. Je moet nadenken over alle Europese landen en de verschillende mensen die erbij betrokken zijn. Hoewel we een van de snelste initiatieven zijn op het gebied van het verzamelen van handtekeningen, voelt alles nog steeds traag aan. Wees geduldig en bereid je voor op een lange, uitdagende campagne!
Bekijk Nika Kovac en fondsenwervingsexpert Anne Hardt over fondsenwerving:
Reageren
Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.