Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Democrația UE are nevoie de dumneavoastră: aflați pașaportul european pentru democrație

Actualizat la: 26/04/2022

Având în vedere că războaiele din Ucraina și democrația sunt amenințate în Europa, este mai clar ca niciodată că democrația nu poate fi considerată de la sine înțeleasă și că este esențial să o apere și să o mențină în viață în fiecare zi. Cu toții trebuie să ne aducem contribuția, dar, astfel cum au subliniat pe bună dreptate grupurile de dezbatere ale cetățenilor din cadrul Conferinței privind viitorul Europei, trebuie să fim bine informați cu privire la ceea ce se întâmplă și cu privire la modul în care ne putem face auzită vocea în procesele democratice. În plus, deși democrația reprezentativă și, prin urmare, alegerile rămân fundamentale, cetățenii nu mai consideră că interesele lor pot fi reprezentate exclusiv prin procese electorale. Procesele participative sunt cu atât mai importante pentru restabilirea încrederii între cetățeni și instituțiile lor. Acest lucru este valabil la toate nivelurile, inclusiv la nivelul UE.

eesc

Conferința privind viitorul Europei a scos la iveală interesul major al publicului pentru democrație și pentru participarea la procesul decizional. Grupul de dezbatere al cetățenilor pe tema „Democrația/valorile și drepturile europene, statul de drept și securitatea” a prezentat o serie de idei interesante pentru a îmbunătăți modul în care funcționează democrația noastră. În special, acesta a subliniat necesitatea de a spori cunoștințele cetățenilor cu privire la mecanismele de participare existente și la oportunitățile oferite cetățenilor de a-și face auzită vocea și de a participa la procesul de elaborare a politicilor. Aceste mecanisme rămân în mare măsură necunoscute publicului. Prin urmare, juriul a solicitat programe educaționale privind cetățenia europeană pentru toate grupele de vârstă.

Pentru ca procesele participative să funcționeze, este esențial ca cetățenii să fie informați cu privire la drepturile lor și la instrumentele de care dispun pentru a-și face auzită vocea. Comitetul Economic și Social European a publicat, în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, un pașaport al democrației europene, inclusiv o versiune interactivă, care explică opțiunile aflate la dispoziția cetățenilor și îi ajută să aleagă instrumentul cel mai adecvat pentru a răspunde preocupărilor lor.

pass1

Unul dintre aceste instrumente este cu adevărat unic: inițiativa cetățenească europeană. Obligând Comisia Europeană să răspundă la o cerere de act juridic semnată de cel puțin un milion de persoane din cel puțin șapte țări ale UE, ICE poate fi un instrument puternic pentru ca cetățenii să influențeze agenda UE și a început deja să obțină rezultate în procesul de elaborare a politicilor.

Comitetul Economic și Social European a promovat în mod activ ICE încă din primele zile. Sesiunile noastre plenare au găzduit organizatori de inițiative cetățenești de succes, astfel încât aceștia să își poată susține punctul de vedere și să obțină un impuls final. Cea mai recentă, intitulată „Salvați albinele și fermierii!”, a fost dezbătută în cadrul sesiunii noastre plenare din 23 martie 2022.

Comitetul nostru este, de asemenea, mândru să găzduiască Ziua anuală a ICE. Cu sloganul „Inițiativa cetățenească europeană după 10 de ani, gata pentru viitor?”, evenimentul din acest an va fi o ocazie de a analiza retrospectiv ultimii zece ani ai acestui instrument. Vom asculta succesele și provocările acesteia și vom discuta cum ar putea arăta viitorul său. De asemenea, se va acorda o atenție deosebită implicării tinerilor în inițiativele cetățenești ca parte a Anului european al tineretului. Sperăm că evenimentul din acest an va contribui la sensibilizarea cu privire la acest instrument foarte inovator și promițător, în special în rândul generației mai tinere. Salvați ziua de 2 iunie în agenda dumneavoastră și participați la Ziua ICE!

kinga

Autori

Kinga Joó

Kinga Joó este membră a Comitetului Economic și Social European din 2010. Ea a fost raportoare pentru avizul CESE adoptat în martie 2018 privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind inițiativa cetățenească europeană și prezidează în prezent Grupul ad-hoc privind inițiativa cetățenească europeană.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?