Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Utformning, engagemang, påverkan: Det förbättrade europeiska medborgarinitiativet leder vägen till en starkare medborgare – Center European Union

Uppdaterades den: 05/03/2020

Utformning, engagemang, påverkan: Det förbättrade europeiska medborgarinitiativet leder vägen till en starkare medborgare – Center European Union

des

I takt med att konferensen om Europas framtid närmar sig handlar all buzz i Bryssel i dag om hur man kan få medborgarna att engagera sig mer i beslutsfattandet på EU-nivå. Det återstår att se vad kommissionen, Europaparlamentet och rådet skulle komma överens om när det gäller konferensens form, men en sak är säker – konferensen bör bygga vidare på erfarenheterna och lärdomarna från tidigare och aktuella initiativ för medborgarengagemang.  Detta placerar naturligtvis det europeiska medborgarinitiativet, som är det första transnationella instrumentet för deltagandedemokrati som gör det möjligt för EU-medborgarna att utforma EU:s politiska agenda och dess flerspråkiga samarbetsplattform online (detta forum), i centrum.

Europeiska kommissionen har omarbetat det europeiska medborgarinitiativet och förbättrat de möjligheter som det ger EU-medborgarna att utforma sina egna initiativ och samarbeta med andra för att få en verklig inverkan på dagordningen på EU-nivå. Det här är en möjlighet att inte gå miste om för någon som är intresserad av medborgardeltagande, så se till att du HAR FÖRESKRIVS PÅ FORUM INTE att dra nytta av den gemensamma erfarenheten och expertvägledningen och rådgivningen för nuvarande och framtida organisatörer av initiativ.

Europaparlamentet och kommissionen har offentliggjort sina inledande ståndpunkter om hur konferensen om Europas framtid bör se ut. Många berörda parter har yttrat sig – vissa anser att den föreslagna strategin är alltför uppifrån och att andra betonar det organiserade civila samhällets otillräckliga deltagande. Även om ramen ännu inte har utvecklats och förhoppningsvis förbättrats finns det ett särdrag i utformningen som gör att den skiljer sig från de flesta institutionella strävanden hittills. Konferensen bör vara ”ett nytt offentligt forum för en öppen, inkluderande, transparent och strukturerad debatt med medborgarna”, med hjälp av en flerspråkig digital plattform för att maximera deltagandet, tillgängligheten och öppenheten.

Detta är uppmuntrande med tanke på det ökande antalet demokratiska innovationer som äger rum på alla nivåer i Europa och som lyckas eftersom de kombinerar verktyg offline och online – från att tillsammans med medborgarna fatta beslut om budgetutgifter för kommunala projekt (Paris mobiliserar 5 % av sin investeringsbudget) till att tillsammans med medborgarna utarbeta en ny isländsk konstitution.

Den unika demokratiska innovationen på EU-nivå är utan tvekan det europeiska medborgarinitiativet. Med sin förbättrade användarvänlighet och sin uppgraderade stödinfrastruktur är det inte förvånande att fler européer är angelägna om att använda detta instrument och att fler initiativ registreras.

Konferensen om Europas framtid kan utforska ytterligare, som ett exempel på européernas önskemål när det gäller de frågor de berörs av, det framgångsrika förflutna och de 16 pågående initiativen är en bra referenspunkt för potentiella ämnen.

Dessutom kan erfarenheterna och lärdomarna från förvaltningen av den flerspråkiga samarbetsplattformen online – forumet för det europeiska medborgarinitiativet – som stöder medborgarna när de organiserar sina initiativ och uppmuntrar potentiella organisatörer att inleda diskussioner och knyta kontakter med eventuella supportrar genom att lägga ut sina idéer på forumets diskussionssektion ge värdefulla insikter vid utformningen av konferensens flerspråkiga digitala plattform.

Sist men inte minst bör konferensen verkligen främja det europeiska medborgarinitiativet i hela Europa. Detta kan lätt göras genom att de pågående europeiska medborgarinitiativen finns på konferensens flerspråkiga plattform för att uppmuntra medborgarna att överväga och stödja dem.

I slutet av dagen är det bara genom att skapa synergier mellan olika verktyg och metoder för demokratisk innovation som ett verkligt europeiskt offentligt rum för dialog, debatt och samproduktion av beslut inte bara för utan med EU-medborgarna kommer att skapas!

 

Assya

Postare

Assya Kavrakova

Assya Kavrakova är verkställande direktör för European Citizen Action Service (ECAS) – http://www.ecas.org/en internationell ideell organisation, baserad i Bryssel, med alleuropeiskt medlemskap och nästan 30 års erfarenhet av att ge medborgarna möjlighet att utöva sina rättigheter och verka för ett inkluderande, öppet och demokratiskt Europa. Margarita Kavrakova har mer än tjugo års erfarenhet av högre chefstjänster inom den icke-statliga sektorn och djupgående kunskaper om europeiskt medborgarskap, den europeiska ramen för rättigheter, formella och informella mekanismer för medborgardeltagande i EU. Hon är projektledare för den webbaserade samarbetsplattformen ”European Citizens Initiative Forum” – ett projekt som drivs av Ecas – på uppdrag av och enligt avtal med Europeiska kommissionen. Hon är också ledamot i EUobservatörens styrelse – en ideell, oberoende nättidning.

Ta kontakt med Assya om forumet för det europeiska medborgarinitiativet

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

Inactive user | 26/02/2020

Jag skulle vilja, om möjligt, att hjälpa till med streaming.

 

Forum Team | 26/02/2020

Dear Enrique,

We thank you for your message and herewith inform you that the event will be web-streamed.

The information with the link will appear on the European Citizens' Initiative website the day before the event.

Best regards,

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.