Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Suunnittelu, käyttö ja vaikutus: Parannettu eurooppalainen kansalaisaloite – Vahvempi eurooppalainen kansalaisaloite – Keskustettu Euroopan unioni

Päivitetty: 05/03/2020

Suunnittelu, käyttö ja vaikutus: Parannettu eurooppalainen kansalaisaloite – Vahvempi eurooppalainen kansalaisaloite – Keskustettu Euroopan unioni

des

Kuten Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi lähestyy, Brysselissä tänä päivänä pidetyissä kipuissa on kyse siitä, miten kansalaiset saadaan osallistumaan entistä aktiivisemmin EU:n tason päätöksentekoon. Vaikka nähtäväksi jää, mitä komissio, Euroopan parlamentti ja neuvosto sopisivat konferenssin muodosta, on varmaa, että konferenssin olisi perustuttava edellisistä ja nykyisistä kansalaisten osallistumista koskevista aloitteista saatuihin kokemuksiin ja kokemuksiin.  Eurooppalainen kansalaisaloite on luonnollisesti ensimmäinen osallistavan demokratian kansainvälinen väline, jonka avulla EU:n kansalaiset voivat muokata EU:n toimintapoliittista ohjelmaa ja sen monikielistä verkkoyhteistyöfoorumia (tämä foorumi) keskitetysti.

Euroopan komissio on uudistanut eurooppalaista kansalaisaloitetta ja parantanut sen Euroopan kansalaisille tarjoamia mahdollisuuksia suunnitella omia aloitteitaan ja tehdä yhteistyötä muiden kanssa, jotta niillä olisi todellinen vaikutus asialistan laatimiseen EU:n tasolla. Tämä on yksi tilaisuus, jota ei pidä unohtaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kansalaisten osallistumisesta. Näin varmistat, että hyödynnät jaettua kokemusta sekä nykyisten ja tulevien aloitteiden järjestäjille tarkoitettua asiantuntija-apua.

Euroopan parlamentti ja komissio ovat julkaisseet alkukantansa siitä, miten Euroopan tulevaisuutta käsittelevän konferenssin tulisi näyttää. Monet sidosryhmät ovat ilmaisseet mielipiteensä. Toiset pitävät ehdotettua lähestymistapaa liian ylhäältä alas ja toiset korostavat järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan riittämätöntä osallistumista. Vaikka kehystä on vielä kehitettävä ja parannettava toivottavasti, mallissa on yksi erityispiirre, jonka vuoksi se eroaa useimmista tähänastisista institutionaalisista pyrkimyksistä. Konferenssin olisi oltava uusi julkinen foorumi, jolla käydään avointa, osallistavaa, läpinäkyvää ja jäsenneltyä keskustelua kansalaisten kanssa ja jossa hyödynnetään monikielistä digitaalista foorumia osallistumisen, saavutettavuuden ja avoimuuden maksimoimiseksi.

Tämä on rohkaisevaa, kun otetaan huomioon, että Euroopan kaikilla tasoilla on yhä enemmän demokraattisia innovaatioita, jotka onnistuvat, koska niissä yhdistyvät verkon ulkopuoliset ja verkkotyökalut – päätökset kunnallisten hankkeiden talousarviomenoista yhdessä kansalaisten kanssa (Pariisin osuus investointibudjetista on 5 prosenttia) ja Islannin uuden perustuslain laatiminen yhteistyössä kansalaisten kanssa.

Ainutlaatuinen demokraattinen innovointi EU:n tasolla on epäilemättä eurooppalainen kansalaisaloite. Koska sen käyttäjäystävällisyys on parantunut ja sen tukiinfrastruktuuri on parannettu, ei ole yllättävää, että yhä useammat eurooppalaiset haluavat käyttää tätä välinettä ja että yhä useampia aloitteita rekisteröidään.

Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi voi tarkastella lähemmin eurooppalaisten toiveita, jotka liittyvät heidän käsittelemiinsä kysymyksiin, onnistuneeseen menneisyyteen ja 16 käynnissä olevaan aloitteeseen, jotka ovat hyvä viitekohta mahdollisille aiheille.

Lisäksi monikielisen verkkoyhteistyöfoorumin – eurooppalaisen kansalaisaloitefoorumin – hallinnoinnista saadut kokemukset ja opetukset voivat tuoda hyödyllisiä näkemyksiä konferenssin monikielistä digitaalista foorumia suunniteltaessa. Foorumi tukee kansalaisia aloitteiden organisoinnissa ja kannustaa mahdollisia järjestäjiä käynnistämään keskusteluja ja olemaan yhteydessä mahdollisiin kannattajiin esittämällä ajatuksiaan foorumin keskusteluosiossa.

Konferenssin olisi myös edistettävä eurooppalaista kansalaisaloitetta kaikkialla Euroopassa. Tämä voidaan toteuttaa helposti sisällyttämällä käynnissä olevat eurooppalaiset kansalaisaloitteet konferenssin monikieliseen foorumiin, jotta kansalaisia kannustettaisiin ottamaan ne huomioon ja tukemaan niitä.

Vasta päivän lopussa luodaan synergiaetuja demokraattisen innovoinnin eri välineiden ja menetelmien välille ja luodaan todellinen eurooppalainen julkinen tila julkisena foorumina, jossa käydään vuoropuhelua, käydään keskustelua ja tuotetaan yhdessä päätöksiä paitsi Euroopan kansalaisille myös heidän kanssaan.

 

Assya

Laatijat

Assya Kavrakova

Assya Kavrakova on Brysselissä sijaitsevan kansainvälisen voittoa tavoittelemattoman järjestön (ECAS) (European Citizen Action Service, ECAS) pääjohtaja. Se on yleiseurooppalainen järjestö, jolla on lähes 30 vuoden kokemus kansalaisten voimaannuttamisesta oikeuksiensa käyttämiseen ja osallistavan, avoimen ja demokraattisen Euroopan puolesta. Kavrakovalla on yli 20 vuoden kokemus yli 20 vuoden kokemus hallituksista riippumattomista johtotehtävistä ja syvällinen tietämys Euroopan kansalaisuudesta, EU:n perusoikeuskehyksestä sekä EU:n kansalaisosallistumismekanismeista ja virallisista ja epävirallisista mekanismeista. Hän on ECAS:n toteuttaman eurooppalaisen kansalaisaloitefoorumin (European Citizens’ Initiative Forum) hankepäällikkö Euroopan komission puolesta ja sen kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Hän on myös EU-tarkkailijan johtokunnan jäsen. Se on voittoa tavoittelematon ja riippumaton verkkosanomalehti.

Ota yhteyttä Assyaan eurooppalaisesta kansalaisaloitefoorumista

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.

Kommentit

Inactive user | 26/02/2020

Haluan auttaa mahdollisuuksien mukaan suoratoistona

 

Forum Team | 26/02/2020

Dear Enrique,

We thank you for your message and herewith inform you that the event will be web-streamed.

The information with the link will appear on the European Citizens' Initiative website the day before the event.

Best regards,

Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.