Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Ett europeiskt institut för akademisk läkemedelsutveckling

Upphovsman: Inactive user |
Uppdaterades den: 11 May 2021 |
Antal visningar: 689

Vi ser med coronakrisen att vaccinerna utvecklas och testas ganska snabbt.
Men det är inte de som har utfört arbetet som får ersättning.
Forskarna är väl betalda, men loten går till aktieägarna.

Orsaken till detta är uppenbar: Den europeiska akademiska finansieringen av farmaceutisk forskning går inte bra:
Forskare har vanligtvis tillfälliga projektbaserade kontrakt med låg eller måttlig lön. Så de kan lätt dras tillbaka av investerarna bara genom löftet om en stabil karrebana.

I slutändan går vi alla miste om detta: De europeiska skattebetalarna betalar för mycket för vaccinationen och pengarna går inte till forskaren utan till aktieägarna.
Detta
bör förändras genom att man startar ett europeiskt institut för farmaceutisk forskning där läkemedelsforskarna får en anständig lön och karriärutveckling. Så att de inte försvinner till industrin.
Det
handlar inte bara om koronavacciner utan också om cancerbehandling och behandling av sällsynta sjukdomar, där prissättningen sätts på marknaden: vad regeringen är beredd att betala för att få patienterna behandlade.

1
Röst

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

Inactive user | 11 May 2021

Jag röstade också för de vacciner och läkemedel som utvecklats, forskats och levererats för att registreras under offentlig egendom utan patent.

Julia Hadjikyriacou | 24 June 2021

I 100 % håller med.

Inactive user | 17 May 2021

Det finns ett akut behov av att öka den offentliga finansieringen. Det här är inte bara coronaviruspandemin. Här behandlas endast antibiotikaresistenta bakterier, där det finns ett akut behov av mer forskning.

Jag skulle ta upp frågan om bättre finansiering av forskning, men inte frågan om patent. Utöver välbehövlig statlig finansiering och välbehövliga statliga institut finns det även forskning inom den privata sektorn. Var bör privata företag fortfarande uppmuntras att bedriva forskning om det inte längre finns patent?

Julia Hadjikyriacou | 24 June 2021

Min personliga uppfattning är att forskningen om pandemivaccin måste förstatligas utan vinster. Eller med mycket liten vinst åtminstone. Denna hunger och stora läkemedelsföretag för miljarder vinster har lett till missbruk av lagen om tillstånd för användning i nödsituationer. Vi ser nya läkemedel som har bevisats flera gånger för att hindra viruset från att förfalska, radera, censurera och inte erbjudas människor eftersom vaccinföretagen kommer att förlora sitt tillstånd för användning vid nödsituationer. Människor får helt enkelt lida eller dö för att mjölka det försäljningsfönster som EUA erbjuder vaccin mot kliniska prövningar. Än mindre den oetiska praxisen att använda mRNA-teknik på massor av människor som aldrig tidigare har testats på människor. I mitt hemland Cypern är de flesta inte ens informerade om vaccinets kliniska prövningskaraktär eller om EU:s system för ersättning av skador på vaccin. Detta är en fruktansvärd tid i EU:s historia som aldrig får upprepas igen.

Inactive user | 24 June 2021

Det är inte nödvändigt att nationalisera och införa nollvinster, utan det räcker att avskaffa patent för att skapa konkurrens så att små läkemedelsföretag kan producera läkemedel lokalt utan begränsningar och skyldigheter gentemot stora företag.

Det finns inget behov av nationalisering, utan vi kan i stället stödja en offentlig EU-institution för utveckling och produktion av vacciner, med offentliga medel. Vi behöver inte undanröja de befintliga företagen – inte bara att det är alltför radikalt och externt, det är inte fördelaktigt över huvud taget, för ingen, inte ens för konsumenterna.