Η εργασία στον τομέα της τεχνολογίας των πολιτών εδώ και πάνω από πέντε χρόνια μου έδωσε πολλές ευκαιρίες να σκεφτώ το κίνητρο των ανθρώπων να συμμετέχουν, να ψηφίζουν και να εκφράζουν τη στάση τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά ψηφιακά και μη ψηφιακά μέσα. Όταν εμφανίζονται οι συζητήσεις σχετικά με το αναξιοποίητο δυναμικό συμμετοχής σε επίπεδο ΕΕ, πολλοί άνθρωποι δείχνουν συχνά ότι το κίνητρο για έναν ενεργό πολίτη της ΕΕ είναι πιθανότερο να προέρχεται από τη δική του εμπειρία με τοπικές δημοκρατικές ασκήσεις, είτε στη χώρα ή την πόλη τους είτε ακόμη και στον δρόμο στον οποίο ζουν.
Αυτή η αναπόδεικτη, ωστόσο, θεωρία υποδηλώνει ότι, εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ή να επηρεάσουν πράγματα που βρίσκονται κοντά σε αυτούς, μόνο τότε θα νιώθουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τη στάση τους έναντι των ζητημάτων και των πολιτικών που σχετίζονται με την Ευρώπη. Για παράδειγμα, εκφράζουν τις απόψεις τους για μια φιλική προς τις μέλισσες γεωργία ή για την απαγόρευση των πρακτικών μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης. Και οι δύο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ενεργό διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών, μαζί με δώδεκα άλλες.
Όλα αυτά με οδήγησαν σε μια ερώτηση — θα μπορούσαν οι αποτυχίες του τοπικού ακτιβισμού των πολιτών να έχουν αντίκτυπο στη δέσμευσή μας σε θέματα που απέχουν πολύ περισσότερο από εμάς, σε επίπεδο ΕΕ;
Κίνητρα για συμμετοχή
Για την περαιτέρω αντιμετώπιση της πιθανής σχέσης μεταξύ των διαφόρων επιπέδων συμμετοχής, θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν τα γενικά κίνητρα και οι παράγοντες που συμβάλλουν στον ακτιβισμό των ανθρώπων. Οι ακαδημαϊκοί προτείνουν διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην προθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν στη δημιουργία και την αναδιανομή δημόσιων αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης της πολιτικής τους γνώμης για συγκεκριμένα θέματα. Πρώτον, οι διάφορες κοινότητες και τα δίκτυα στα οποία ανήκει το άτομο με φυσικό τρόπο (π.χ. με γέννηση σε συγκεκριμένη οικογένεια) ή οικειοθελώς (π.χ. πανεπιστήμιο ή θρησκευτική κοινότητα) μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα και να εκθέσουν περισσότερες δυνατότητες για ένα άτομο να εκφράσει τη γνώμη του ή να προσπαθήσει να επηρεάσει τις αποφάσεις, όπως επισήμανε ο Λετονός ερευνητής J. Nikisins στη μελέτη του του 2019 με τίτλο «Individual and collective involvement in solving problems relevant to the community and society» (Ατομική και συλλογική συμμετοχή στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν την κοινότητα και την κοινωνία).
Μια άλλη προσέγγιση για την κατανόηση των κινήτρων του ακτιβισμού που προτείνει ο κ. J. Nikisins είναι ότι οι άνθρωποι ενεργούν και επιδιώκουν να επιφέρουν αλλαγές στην άμεση ή ευρύτερη γειτονιά τους για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή μιας αναδυόμενης ανάγκης που επηρεάζει το άτομο ως εκπρόσωπο της κοινωνικής ομάδας. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι γίνονται ενεργοί εκεί όπου αισθάνονται το χάσμα μεταξύ της επιθυμητής και της πραγματικής κατάστασης και τη δυσαρέσκεια που προκαλεί.
Ωστόσο, παρατήρησα ότι καμία από αυτές τις θεωρίες δεν υποδηλώνει ευρεία διάκριση μεταξύ ακτιβισμού σε διαφορετικές κλίμακες και διαφορετικά επίπεδα. Απλώς ενισχύουν τους καθολικούς παράγοντες παροχής κινήτρων για τη συμμετοχή των ανθρώπων. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών σε έναν συγκεκριμένο δήμο ή στην περιοχή στην οποία ζουν. Δεν αφορά κατ’ ανάγκη την προηγούμενη τοπική εμπειρία ενός ατόμου. Είναι πιο σημαντικό να υπάρχει ένα γενικό κίνητρο συμμετοχής για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο.
Εάν ένα άτομο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αισθάνεται κίνητρο για συμμετοχή στον πολιτικό ακτιβισμό, μπορεί να το πράξει και σε επίπεδο ΕΕ ή σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά, εξαρτάται πάντα από την ιδιαίτερη μορφή του ακτιβισμού, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να σημαίνουν θυσία των προσωπικών πόρων ενός ατόμου, όπως ο χρόνος ή ακόμη και τα χρήματα. Η μη ύπαρξη αυτών των πόρων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω συμμετοχή σε δραστηριότητες του πολίτη. Ωστόσο, μια άλλη αρκετά σημαντική είναι η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες ή την κοινωνία, καθώς και οι ευκαιρίες συμμετοχής σε συζητήσεις σχετικά με αυτά.
Επαναφορά των ζητημάτων της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο
Όταν εξετάζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή ακτιβισμού των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ, τα ζητήματα της προσβασιμότητας και της εμβέλειας ήταν πάντα προβληματικά για την ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης.
Και το ζήτημα του τρόπου βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της εμβέλειας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών δεν υπήρξε ποτέ πιο πιεστικό από ό,τι σήμερα, όταν η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα περισσότερους τρόπους για να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της.
Ένας τρόπος με τον οποίο η μεταφορά πληροφοριών θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα θα ήταν η προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή, η οποία θα διοχετεύει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών κυρίως μέσω των εθνικών πλατφορμών πολιτών. Από τεχνική άποψη, αυτό θα σήμαινε τη δημιουργία πολύ καλά πεπαλαιωμένων και αξιόπιστων εθνικών πλατφορμών σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, με προσθήκη της ευρωπαϊκής διάστασης σε αυτές. Εξάλειψη των ψυχικών φραγμών μεταξύ των ζητημάτων των εθνικών κρατών, που αφορούν μόνο τους πολίτες τους, και των ζητημάτων σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία φαίνεται να αφορούν μόνο τους φορείς λήψης αποφάσεων.
Στο μοντέλο αυτό, οι πλατφόρμες σε εθνικό επίπεδο θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ. Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί δεν είναι πιθανώς η έλλειψη κινήτρων. Πρόκειται για το υφιστάμενο έλλειμμα πληροφόρησης σχετικά με τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες πολιτών σε επίπεδο ΕΕ και για τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντικές για την καθημερινή ζωή των πολιτών. Η επαναφορά του επιπέδου της ΕΕ στο τοπικό επίπεδο και η ενσωμάτωση των ζητημάτων της ΕΕ στο ψηφιακό περιβάλλον που ήδη γνωρίζουν και κατανοούν μπορούν να άρουν εκτενώς το ποσοστό συμμετοχής. Μπορεί να συμβάλει στη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα σε επίπεδο ΕΕ, συνεχίζοντας παράλληλα τις καθημερινές τους πολιτικές δραστηριότητες στις πόλεις τους.
Ορισμένες κοινότητες που βρίσκονται πίσω από τις πρωτοβουλίες έχουν ήδη ένα καλό έργο όσον αφορά τη χρήση των δικτύων τους για την έναρξη της ροής πληροφοριών σε αρκετά κράτη μέλη. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία για μια φιλική προς τις μέλισσες γεωργία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο με υποστηρικτικούς οργανισμούς, τόσο θεματικούς όσο και σχετικούς με τις υποδομές. Εξοπλίζει αυτούς τους οργανισμούς με διαδραστικά γραφικά για την υπογραφή της πρωτοβουλίας. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε τόπους σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο και μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποδομή για τη σημαντική αύξηση του επιπέδου των συλλεγόμενων υπογραφών.
Συντελεστές
Annija EmersoneΗ Annija είναι έμπειρος επαγγελματίας της ψηφιακής δημοκρατίας και της τεχνολογίας πολιτών. Διαθέτει πάνω από 5 έτη διαχειριστικής εμπειρίας σε έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ψηφιακής δημοκρατίας MyVoice, ο οποίος εδρεύει στη Λετονία. Διαθέτει πρόσθετη εμπειρογνωμοσύνη όσον αφορά τη συμμετοχή των κοινοτήτων, την επικοινωνία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ακτιβιστής για τη βιωσιμότητα με βάση την καρδιά.
Επικοινωνήστε μαζί της στο φόρουμ!
Αφήστε ένα σχόλιο
Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.