Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet i praktiken: lärdomar av tidigare och nuvarande erfarenheter av det europeiska medborgarinitiativet

Uppdaterades den: 08 January 2019

8 november 2018 kl. 13:30–17:30: Europeiska kommissionens representation i Frankrike, Paris

Deteuropeiska medborgarinitiativet fortsätter sin resa genom Europa och gjorde ett stopp i Paris för en halvdagars workshop om det europeiska medborgarinitiativet för att träffa medborgare som är aktiva inom deltagardemokrati. Workshoppen är en del av det europeiska medborgarinitiativet, som syftar till att öka medvetenheten om verktyget bland EU-medborgarna. Vägvisningen har redan besökt Bulgarien, Litauen, Polen och Tjeckien och kommer att stanna i Portugal och Österrike i slutet av 2018.

 Photo 1.jpg

Teamet för det europeiska medborgarinitiativet anordnade en halvdagsseminarium för kunskapsutbyte med företrädare för tidigare och pågående initiativ. Det var ett tillfälle för deltagare som var aktiva inom deltagardemokrati att träffa dessa företrädare och lära sig av deras erfarenheter av det europeiska medborgarinitiativet.

Workshoppen var indelad i tre delar: en frågesport som presenterar det europeiska medborgarinitiativet, en paneldiskussion om verktyget och indelningskurser om praktiska frågor i samband med det europeiska medborgarinitiativet.

Frågesporten genomfördes av Olga Kurpisz, företrädare för Europeiska kommissionen. Under frågesporten ställde Olga Kurpisz frågor om viktiga delar av verktyget och gjorde det möjligt för deltagarna att testa sina kunskaper om det europeiska medborgarinitiativet. Olga Kurpisz lyfte också fram de förbättringar som föreslås i reformen av det europeiska medborgarinitiativet.

”Det europeiska medborgarinitiativet är mer än bara en framställning”

Den paneldiskussion som inleddes av Léopoldine Charbonneaux, företrädare för initiativet ”End the Cage Age”, talade om den makt som det europeiska medborgarinitiativet ger EU-medborgarna. Charbonneaux ville betona att det europeiska medborgarinitiativet är mycket mer än bara en framställning. Det skapar ett verkligt medborgarengagemang på nationell nivå och EU-nivå.

Hon talade sedan om sin erfarenhet som företrädare för ett pågående medborgarinitiativ. Hon diskuterade de utmaningar och hinder som hennes team och henne själv står inför i sin strävan att samla in 1 miljoner underskrifter.  Den största utmaning som identifierats är tidsaspekten. Organisatörerna har faktiskt ett år på sig att nå tröskeln på 1 miljoner underskrifter. Léopoldine Charbonneaux förklarade att organisatörerna måste stå emot kampanjens hela varaktighet och upprätthålla marknadsföringsinsatserna under hela året. ”Man får inte förlora entusiasmen från kampanjstarten”, sade hon. Den lösning som hon föreslog är att säkerställa en god organisation på förhand, vilket innebär att man har identifierat partner, förberett kommunikationsmaterialet, utvecklat en webbplats för att samla in underskrifter osv. För att nå så många människor som möjligt måste arbetet ha lagts upp.

En annan utmaning som Charbonneaux tar upp är att ta itu med skepticismen från potentiella undertecknare. Vissa är ibland ovilliga att dela med sig av sina personuppgifter, vilket skapar ytterligare utmaningar för organisatörerna. Lösningen är att föra de rätta argumenten till bordet, ge en stark förklaring och argument för att övertyga undertecknarna.

Photo 3

”Det europeiska medborgarinitiativet är en möjlighet att framföra ett budskap och bli hörd”

Bernard Guille, företrädare för initiativet ”Stop FRAUD and abuse of EU FUNDS”, var nästa talare under paneldiskussionen. Bernard Guille fokuserade sitt tal på utmaningarna med att samla in underskrifter och hitta lösningar.

En aspekt som han har åberopat är den rättsliga ram inom vilken ett initiativ måste ha sin grund. Ibland är det svårt att förstå och identifiera den rättsliga grunden för ett initiativ. Han förklarade att det för många EU-medborgare, som inte känner till Europeiska kommissionens befogenheter och EU-lagstiftningen i allmänhet, kan vara svårt att hitta en rättslig grund och till och med om kommissionen har behörighet att agera på ett visst område eller inte.

Bernard Guille betonade att det skulle vara intressant och användbart att erbjuda organisatörerna av det europeiska medborgarinitiativet juridisk hjälp. Olga Kurpisz tillade att det är möjligt att få juridisk rådgivning via forumet för det europeiska medborgarinitiativet.

Guille betonade också den inverkan som ett initiativ kan få. Han förklarade att det som görs på EU-nivå inte är detsamma som på lokal nivå. Det europeiska medborgarinitiativet gör det möjligt för EU-medborgarna att träffas och arbeta för att utforma en EU-politik som påverkar deras vardagsliv på nationell nivå. Detta verktyg är ”en möjlighet att framföra ett budskap och att bli hörd”. Bernard Guille avslutade sitt tal med att säga att även om ett medborgarinitiativ inte lyckas gör det det möjligt att starta en rörelse och få bollen att röra sig kring en idé som sedan följer sin egen kurs.

Photo 4

”Det europeiska medborgarinitiativet skapar en europeisk synergi”

Paneldiskussionen avslutades av Anne-Marie Perret, företrädare för det framgångsrika initiativet ”Right2Water”, ett av de 4 initiativ som nått tröskeln på 1 miljoner underskrifter. Perret delade med sig av sin kampanjupplevelse och förklarade att det var en lång och komplicerad resa som skulle kunna leda till ”en verklig europeisk synergi”. Hon förklarade att verktyget var en form av ”militant”, som kräver att medborgarna engagerar sig för att tillsammans kämpa mot ett gemensamt mål, även om resultatet inte är vad man hoppades på.

 Anne-Marie Perret förklarade att det för att nå sitt mål är viktigt att vara väl förberedd, omgiven av yrkesverksamma som känner till politik, lagstiftning, administrativa förfaranden osv. och att man måste vara beredd att möta externa aktörer som kan påverka resultatet av ett initiativ, t.ex. lobbyister. Hon höll med om att de under sin kampanj hade varit tvungna att ta itu med lobbyister som syftade till att försvaga deras budskap. För att motverka detta rekommenderar hon att man skapar starka partnerskap med inflytelserika organisationer, som kan föra organisatörerna genom sitt nätverk och, framför allt, använda sina verktyg för att öka budskapets effekt. 

Photo 5

Att samarbeta för att utbyta erfarenheter och kunskap

Paneldiskussionen följdes av tre uppdelningar under titeln ”Europeiska medborgarinitiativet” i praktiken: hur utbyter man kunskap om vad som fungerar? ”

Hur får du pengar till din kampanj? (Moderator: Bernard Guille)

Eftersom uppdelningssessionerna inte fördelas står det tyvärr varje deltagare fritt att välja vilket ämne de föredrar, och deltagarna deltog därför inte i denna session. Diskussionsledaren för utbrytarsessionen och diskussionsledaren för workshoppen deltog och diskuterade viktiga frågor i ämnet. 

Hur sökerman partner för att stödja ditt initiativ och din kampanj? (Moderator: Anne-Marie Perret)

Gruppen identifierade ökad medvetenhet som den största utmaningen när man letar efter partner. De viktigaste lösningarna som de utvecklade under diskussionen var följande:

  • Att skapa en gemensam uppsättning värden för att kunna nå ut till medborgare och konsumenter (när det gäller vatten).
  • Att skapa ett nätverk (inte en lobbyverksamhet) som sammanför aktörer med olika bakgrund (medborgare, välgörenhetsorganisationer, icke-statliga organisationer osv.).
  • Att skapa kontaktpunkter med identifierade partner så att de får ansvar för att förmedla initiativets budskap.

Gruppen diskuterade därefter parlamentsledamöternas roll. De förklarade att organisatörerna måste utnyttja ledamöternas inflytande och räckvidd samt deras stöd och kunskap, men organisatörerna måste vara försiktiga med att inte förlita sig på dem i alltför hög grad. De är inte de enda viktiga partner som kan göra skillnad.

Gruppen utvecklade tanken att det skulle kunna vara tillrådligt att genomföra en marknadsundersökning innan man inleder ett initiativ för att testa vattnen och se om det finns ett intresse i 7–10 länder, vilket underlättar insamlingen av underskrifter. Detta är nästan en ekonomisk strategi men kan vara mycket användbart för att garantera ett framgångsrikt initiativ. På så sätt kan organisatörerna se om partnerna skulle ha ett intresse av att sprida budskapet till sitt nätverk.

Gruppen var enig om att det bästa tillvägagångssättet inte nödvändigtvis är att inrikta sig på de stora länderna, där intresset kan vara större men där kvoterna är mycket högre. Det rekommenderas att man inriktar sig på små länder som har mindre kvoter. 

Photo 6

Gruppens slutliga idé är att partner måste identifieras redan i början av kampanjen. Utmaningen här är att visa utskottets trovärdighet. Ett sätt att göra detta är att visa att organisatörerna ingår i ett större nätverk (t.ex. en europeisk sammanslutning som företräder andra sammanslutningar).

Hur kan du främja ditt medborgarinitiativ? (Moderator: Léopoldine Charbonneux)

Gruppen beslutade här att inrikta sig på att finna lösningar på frågan genom att identifiera mycket praktiska sätt att främja ett initiativ, bland annat följande:

Inrätta ett nyhetsbrev för att se till att initiativet främjas bättre på lokal nivå.

  • Genom att skapa en digital plattform måste organisatörerna utnyttja den digitala tidsålder vi lever i fullt ut.
  • Anordnande av evenemang för att öka medvetenheten.
  • Skapa ett nätverk av partner,
  • Se till att initiativets undertecknare själva
  • Identifiering av influerare.

Gruppen identifierade sedan de utmaningar som organisatörerna av ett initiativ står inför. Två huvudsakliga utmaningar identifierades: 

  • Som varar ett helt år:

Det viktigaste i detta sammanhang är att kunna upprätthålla marknadsföringsinsatserna under ett helt år och inte förlora dynamiken i början av kampanjen. Den viktigaste identifierade lösningen är att vara väl förberedd innan initiativet inleds. Nyckeln är att utarbeta en strukturerad och detaljerad plan för hela året. Om organisatörerna är väl förberedda kan de hålla inne utmaningen. Léopoldine Charbonneaux förklarade att det är mycket viktigt att ha en god marknadsföringsplan, att ha utvecklat solida argument och att kunna föra samman partner.

  • Nå ut till ett brett spektrum av medborgare i stället för en nisch:

Tanken här är inte bara att fokusera på medborgarna, som redan har uttryckt intresse för kampanjens budskap, utan att nå ut till en bredare publik. Därför är det viktigt att förenkla budskapet, kommunicera intelligent med motstående grupper och ge initiativet en internationell dimension.

En annan viktig punkt som nämns är att bygga upp förtroendet för initiativet. Föra fram fakta, argument, samtal, debatter osv. 

Gruppen tog fram ett trestegskoncept ”Förbereda, sammanföra och bygga upp förtroende”.

Kategorier

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.