Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet i Spanien: start på lokal nivå

Uppdaterades den: 29/11/2019

Teamet för deteuropeiskamedborgarinitiativet anordnade en workshop om kunskapsutbyte vid Europeiska kommissionens representation i Madrid den 13 november för att diskutera verktyget och deltagardemokratin i Europa och Spanien. Evenemanget samlade experter på området, företrädare för den spanska regeringen och medborgare som vill spela en större roll i utformningen av EU:s politik.

Att engagera alla!

Francisco Fonseca, chef för Europeiska kommissionens representation i Spanien, och Raul Fuentes, biträdande generaldirektör för institutionella frågor vid utrikesministeriet, Europeiska unionen och samarbetsministeriet, inledde seminariet. De delade både anekdoter om deltagandedemokrati och den inverkan den kan ha på samhället.

Olga Kurpisz, handläggare vid Europeiska kommissionen, gav sedan deltagarna fakta om det europeiska medborgarinitiativet och presenterade huvuddragen i reformen av verktyget. Från och med januari 2020 kommer nya regler som förenklar förfarandet att gälla. Europeiska kommissionen vill göra instrumentet mer tillgängligt för medborgarna. Fokus låg på det samarbetsforum som inrättats av kommissionen och som ger information och vägledning om processen för att samordna ett initiativ, ger utrymme för diskussioner om idéer, stärker ditt nätverk av partner och supportrar och får oberoende rättsligt bistånd.

Efter att ha hämmat sina kunskaper om det europeiska medborgarinitiativet deltog deltagarna i en debatt under ledning av Enrique Montes, ordförande för stiftelsen Amigos MIRA i Spanien, och med deltagande av Olga Kurpisz och Julio Lopez, företrädare för den regionala sammanslutningen av grannskapsföreningar i Madrid.

Debatten inriktades på tanken att även om verktyget fungerar på EU-nivå är det viktigt att öka medvetenheten i lokalsamhällena. På så sätt kan medborgarna lättare relatera till det och förstå vilka förändringar som kan ske i deras vardag. Julio Lopez delade med sig av sina erfarenheter av en nedifrån-och-upp-strategi för deltagande i grannskapet och betonade behovet av att främja sådana verktyg mer lokalt. Han förklarade att initiativ kan ha en positiv inverkan på alla samhällsnivåer, inklusive bostadsområden.

Paneldiskussionen följdes av ett gruppsamtal, under vilket deltagarna fick möjlighet att aktivt diskutera utmaningar och komma med idéer om hur man ska driva en framgångsrik kampanj för medborgarinitiativ. 

Använda de resurser som finns tillgängliga för dig

Under gruppdiskussionen uttryckte deltagarna sin oro över att anskaffa medel och nå det antal underskrifter som krävs.

De förklarade att kampanjarbetet är en del av ett utmanande mönster när det gäller att anskaffa resurser, behöva hitta partner och kommunicera effektivt.   Allt detta kräver dock resurser för att man ska kunna börja med och uppnå dessa mål.

Talare och sakkunniga gav vägledning om de verktyg som står till organisatörernas förfogande, t.ex. ett kostnadsfritt insamlingssystem på nätet, kostnadsfria översättningstjänster osv. 

Deltagarna lade fram några förslag för att göra kampanjerna mer hanterbara:

  • Använda de verktyg som kommissionen tillhandahåller för att förklara medborgarinitiativet för potentiella anhängare i kommunikationssyfte.
  • Hålla kontakt med dina partner (Skype-samtal, fastställande av små mål osv.)
  • Anordna roliga evenemang som ”fiestas” och bjuda in ditt lokala nätverk.
  • Genomföra en målinriktad kampanj i sociala medier och be ditt nätverk att delta och dela.

Lyckas trots antalet underskrifter

En viktig del av diskussionen om de samtal som ett initiativ kan skapa och vikten av att fokusera på kampanjens framgång snarare än antalet insamlade underskrifter.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.