Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Eurooppalainen kansalaisaloite Espanjassa: toiminnan aloittaminen paikallistasolla

Päivitetty: 29/11/2019

Eurooppalaisenkansalaisaloitteen työryhmä järjesti 13. marraskuuta Euroopan komission Madridin-edustustossa tiedonjakoseminaarin, jossa keskusteltiin välineestä ja osallistavasta demokratiasta Euroopassa ja Espanjassa. Tapahtumaan osallistui alan asiantuntijoita, Espanjan hallituksen edustajia ja kansalaisia, jotka halusivat ottaa suuremman roolin EU:n päätöksenteossa.

Kaikkien saaminen mukaan!

Euroopan komission Espanjan-edustuston päällikkö Francisco Fonseca ja ulkoasiain-, Euroopan unionin ja kehitysyhteistyöministeriön institutionaalisten asioiden apulaispääjohtaja Raul Fuentes käynnistivät työpajan. He molemmat yhtyivät osallistavaan demokratiaan ja sen mahdollisiin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.

Euroopan komission virkamies Olga Kurpisz antoi osallistujille tietoa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja esitteli välineen uudistuksen keskeiset piirteet. Tammikuusta 2020 alkaen sovelletaan uusia sääntöjä, joilla menettelyä yksinkertaistetaan. Euroopan komissio haluaa parantaa välineen saatavuutta kansalaisten kannalta. Erityistä huomiota kiinnitettiin komission perustamaan yhteistyöfoorumiin, joka tarjoaa tietoa ja opastusta aloitteen koordinointiprosessista ja tarjoaa tilaisuuden keskustella ideoista, tehostaa kumppani- ja tukijoiden verkostoa ja saada riippumatonta oikeusapua.

Eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevan tietämyksensä jälkeen osallistujat kävivät keskustelun, jota johti Amigos MIRA -säätiön puheenjohtaja Enrique Montes Espanjassa ja johon osallistuivat Olga Kurpisz ja Madridin naapuruusjärjestöjen alueellisen liiton edustaja Julio Lopez.

Keskustelussa keskityttiin ajatukseen, että vaikka väline toimii EU:n tasolla, on tärkeää lisätä tietoisuutta paikallisyhteisöissä. Näin kansalaiset voivat liittyä siihen helpommin ja kuvata, mitä muutoksia heidän jokapäiväisessä elämässään voi tapahtua. Julio Lopez kertoi kokemuksistaan alhaalta ylöspäin suuntautuvasta lähestymistavasta naapurialueiden osallistumiseen ja korosti, että tällaisia välineitä on edistettävä enemmän paikallisesti. Hän selitti, että aloitteet voivat vaikuttaa myönteisesti yhteiskunnan kaikkiin tasoihin, myös asuinalueisiin.

Paneelikeskustelua seurasi ryhmäkeskustelu, jonka aikana osallistujilla oli tilaisuus keskustella aktiivisesti haasteista ja esittää ideoita onnistuneen kansalaisaloitekampanjan järjestämiseksi. 

Käytä käytettävissäsi olevia resursseja

Ryhmäkeskustelun aikana osallistujat ilmaisivat huolensa varojen keräämisestä ja tarvittavan allekirjoitusmäärän saavuttamisesta.

He selittivät, että kampanjointi on osa haasteellista resurssien keräämistä, kumppanien löytämistä ja tehokasta viestintää.   Kaikki tämä edellyttää kuitenkin resursseja, jotta nämä tavoitteet voidaan aloittaa ja saavuttaa.

Puhujat ja asiantuntijat antoivat ohjeita järjestäjien käytettävissä olevista välineistä, kuten käyttövalmiista verkkokeräysjärjestelmästä, ilmaisista käännöspalveluista jne. 

Osallistujat esittivät joitakin ehdotuksia kampanjoinnin hallittavuuden parantamiseksi:

  • Käyttämällä komission tarjoamia välineitä, kun se selittää eurooppalaista kansalaisaloitetta mahdollisille kannattajille viestintätarkoituksessa;
  • Yhteydenpito kumppaneihinne (Skypen ehdotuspyynnöt, pienten tavoitteiden asettaminen jne.)
  • Hauskaavien tapahtumien, kuten ”fiestas”, järjestäminen ja kutsuminen mukaan paikalliseen verkostoon
  • Toteutetaan hyvin kohdennettu sosiaalisen median kampanja, jossa pyydetään verkostoa osallistumaan ja jakamaan tietoa.

Onnistuminen allekirjoitusten lukumäärästä huolimatta

Aloite voi olla tärkeä osa keskustelua, ja on tärkeää keskittyä kampanjan onnistumiseen eikä kerättyjen allekirjoitusten määrään.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.