Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

ICE ca adolescent – ce urmează?

Actualizat la: 11/10/2022

În urmă cu zece ani, a fost lansată o nouă eră în istoria participării cetățenilor, odată cu introducerea inițiativei cetățenești europene (ICE), un instrument transfrontalier unic, care, în prezent, servește drept exemplu de democrație participativă. În acești zece ani, au fost lansate 90 de ICE de peste 800 de cetățeni, care au colectat peste 16 milioane de semnături din întreaga UE. Cu toate acestea, foarte puține dintre aceste ICE au reușit să colecteze un milion de semnături necesare și chiar mai puține au obținut un răspuns pozitiv din partea Comisiei.

Ediția din 2022 a Zilei ICE, găzduită, la fel ca în anii precedenți, de Comitetul Economic și Social European (CESE) la 2 iunie, a reunit aproximativ 200 de participanți la sediul CESE și aproximativ 100 de participanți care s-au alăturat online, sărbătoriind un deceniu de inițiative cetățenești europene prin evaluarea realizărilor și a provocărilor și, în același timp, către viitor. Vorbitorii și activiștii au prezentat o imagine mixtă, cu unele succese remarcabile, alături de deficiențe și puncte slabe (impact, accesibilitate și vizibilitate), ceea ce indică faptul că o ICE cu un impact mai mare ar fi, de asemenea, mai populară.

Privind retrospectiv la ultimii zece ani de existență a inițiativei cetățenești europene, participanții au învățat despre succesele și provocările acesteia și au reflectat împreună asupra modului în care ICE poate fi pregătită pentru următorii zece ani și după aceea. În cadrul Anului european al tineretului, s-a acordat o atenție deosebită participării tinerilor la ICE, cu scopul de a face sugestii cu privire la măsurile care ar putea fi luate pentru a-i încuraja să profite de această oportunitate și să își facă auzită vocea în procesul de elaborare a politicilor UE.

De la lansarea instrumentului ICE în 2012, CESE a organizat o conferință anuală cu ocazia Zilei ICE. Acest eveniment de mare vizibilitate, recunoscut la nivel interinstituțional și apreciat de părțile interesate, reprezintă o oportunitate de a prezenta și de a analiza cele mai recente evoluții legate de ICE, iar organizatorii ICE și părțile interesate să colaboreze în rețea.

În sesiunea de deschidere, mai mulți vorbitori la nivel înalt și-au împărtășit opiniile, președinta CESE, Christa Schweng, subliniind că, deși am dobândit cu siguranță o anumită experiență în cei 10 de ani de existență a ICE, trebuie să învățăm, să îmbunătățim și să ne asigurăm că ICE ocupă locul pe care îl merită în procesul instituțional al UE. Ea anunță, de asemenea, decizia CESE de a adopta o poziție cu privire la inițiativele relevante de succes înainte ca Comisia Europeană să răspundă efectiv la acestea.

Vicepreședinta Comisiei, Dubravka Šuica, a subliniat legătura cu Conferința privind viitorul Europei, subliniind ICE ca fiind un „exemplu al capacității instituțiilor de a se adapta, de a schimba și de a ne îmbunătăți angajamentul față de cetățeni”. Helmut Scholz, deputat în Parlamentul European, a subliniat că „cetățenii nu sunt obiectul, ci tema democrației în societățile noastre, iar subiectele democrației trebuie să aibă dreptul de a decide și de a influența procesul de elaborare a politicilor”.

Având în vedere numărul relativ scăzut de inițiative reușite și de răspunsuri pozitive din partea Comisiei Europene, unul dintre atelierele evenimentului s-a concentrat asupra succesului mai multor ICE recente. Inițiatorii au convenit că, în absența unor resurse financiare substanțiale pentru campanii, al căror cost a fost estimat la aproximativ 300 000 EUR, sprijinul ONG-urilor sau al rețelelor de ONG-uri este esențial pentru ca inițiativa să fie încununată de succes. Oamenii au încredere în ei, au subliniat și, pentru că au încredere în ei, sunt mai dispuși să semneze și să furnizeze datele personale și informațiile solicitate semnatarilor de către autoritățile statelor membre.

Un vorbitor în cadrul Zilei ICE, în special Bruno Kaufmann, a spus ceva pe care aș dori să îl împărtășesc cu dumneavoastră: „ICE face parte din această dinamică, care capacitează realitatea. Este, de asemenea, o sursă de inspirație pentru oamenii din întreaga lume. Pledând pentru democrație într-un moment critic în care democrația este supusă presiunilor pretutindeni, am făcut istorie – și mă tem, dar sper, că vom fi chemați să facem mai multă istorie în anii următori, în numele Europei și în numele democrației.”

 

Toate cele mai bune pentru adolescenții tăi, ICE!

 

 

Kinga Joó, President of the EESC´s ECI ad hoc Group

Autori

Kinga Joó

Președintele Grupului ad-hoc ICE al Comitetului Economic și Social European.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

hanna baker | 21/06/2023

It's inspiring to see how the European Citizens' Initiative (ECI) has shaped participatory democracy over the past decade. While there have been challenges in collecting the required signatures and obtaining positive responses from the Commission, the recent ECI Day highlighted both successes and areas for improvement. The involvement of young people in the ECI was emphasized, encouraging their active participation in EU policy-making. The event also emphasized the importance of NGOs and networks in supporting successful initiatives. Let's continue to empower citizens and stand up for democracy, making history for Europe and democracy worldwide.

Hanna baker

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Samantha Smith | 14/07/2023

În urmă cu zece ani, o nouă eră a participării cetățenilor la istorie a început cu punerea în aplicare a inițiativei cetățenești europene (ICE) – un instrument transnațional unic care servește drept exemplu de democrație participativă. În ultimul deceniu, au fost lansate 90 de ICE, peste 800 de cetățeni colectând peste 16 milion de semnături din întreaga UE. Cu toate acestea, doar câteva dintre aceste inițiative cetățenești europene au reușit să colecteze un milion de semnături necesare și chiar mai puține au primit un răspuns pozitiv din partea Comisiei.

În 2022, cu ocazia Zilei ICE, care a avut loc la 2 iunie de Comitetul Economic și Social European (CESE), aproximativ 200 de participanți s-au reunit în persoană, alți 100 participând online. Acest eveniment a marcat un deceniu de inițiative cetățenești europene, evaluând realizările și provocările și vizând în același timp viitorul. Vorbitorii și activiștii au prezentat o imagine mixtă, evidențiind atât succesele, cât și deficiențele notabile (în ceea ce privește impactul, accesibilitatea și vizibilitatea), indicând faptul că o inițiativă cetățenească europeană mai eficientă ar fi, de asemenea, mai populară.

Reflectând asupra ultimilor zece ani de punere în aplicare a inițiativelor cetățenești europene, participanții au învățat despre succesele și provocările acesteia, analizând, în același timp, modul în care se poate asigura că ICE rămâne relevantă pentru următorul deceniu și ulterior. În timpul Anului european al tineretului, s-a acordat o atenție deosebită participării tinerilor la inițiativa cetățenească europeană, cu scopul de a prezenta propuneri privind modul în care tinerii pot fi încurajați să profite de această oportunitate și de a se asigura că vocile lor se fac auzite în procesul de elaborare a politicilor UE.

 

Luăm în considerare

Samantha Smith

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?