Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Zmagovalci natečaja ImagineEU

Mlade Evropejce smo prosili, naj razmislijo o spremembah, ki si jih želijo v Evropski uniji. V okviru natečaja so bili povabljeni, naj predstavijo konkretne ideje, s katerimi bi lahko še izboljšali življenje v Evropski uniji in ki bi lahko koristile vsem njenim državljanom – podobno kot pri evropski državljanski pobudi. Več o video natečaju ImagineEU

V natečaju je sodelovalo več kot 400 ekip mladih. V poslanih videoposnetkih so pokazali veliko ustvarjalnosti in zavzetosti za udejstvovanje v svojih skupnostih. Z javnim glasovanjem je bilo izbranih 50 videoposnetkov, ki jih je nato ocenila natečajna žirija

Oglejte si tri zmagovalne videoposnetke in ideje dijakov za boljšo Evropsko unijo. 

  • Italija
  • Jezik: en

Ustanovitev Evropske centralne banke za energijo za oskrbo držav EU, da bi se diverzificirali viri, zagotovila stalna oskrba in zmanjšale posledice kriz. Evropska centralna banka za energijo bi lahko s pogajanji dosegla stabilne cene, omogočila gotovost za podjetja in potrošnike, prispevala k pravičnejši gospodarski rasti ter spodbujala energijo iz obnovljivih virov in trajnostno energijo.

Pristojnost/-i EU
Energija
Oglejte si videoposnetek 
  • Romunija
  • Jezik: en

„rEUnion“ je strukturirano okolje za informirane razprave o Evropski uniji, s katerim se želi spodbujati boljše razumevanje njenih politik, izzivov in učinkov. Z našo državljansko pobudo želimo v srednjih šolah uvesti debatne klube „rEUnion“ in vzpostaviti spletno evropsko platformo za razpravo „rEUnion“, do katere bodo lahko dostopali vsi evropski srednješolci in srednješolke. Bistvo „rEUnion“ so različni pogledi, izobraževalne vrednote, državljansko udejstvovanje in priložnosti mreženje.

Pristojnost/-i EU
Izobraževanje, usposabljanje in mladiČlovekove pravice in demokracijaPravosodje in temeljne pravice
Oglejte si videoposnetek 
  • Francija
  • Jezik: fr

Naš projekt je rezultat raziskovanja za projekt Erasmus+ o potrebi po varčevanju z vodo. Risbe so ustvarjalne in inovativne – takšne kot so naše rešetke za filtriranje odpadkov. V našem videu moški odvrže cigaretni ogorek in s tem onesnaži vodo s strupenimi snovmi, ki jih vsebuje ogorek. Misli, da ima vse pod nadzorom, vendar je pravzaprav žrtev lastne brezobzirnosti. Naš sistem bi prestregel večino uličnih smeti, s čimer bi prispeval k Evropi brez onesnaževanja.

Pristojnost/-i EU
OkoljeJavno zdravjeRaziskave in inovacije
Oglejte si videoposnetek