Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Hoe kon de homepage europa.eu ons geliefde dagelijkse "centrale plein" worden?

Auteur: Kurt LINDEROOS |
Bijgewerkt op: 06 February 2025 |
Aantal keer bekeken: 114

Je besteedt steeds meer van je vrije tijd aan sociale media op 'duimniveau' - en het resultaat is vaak gewoon het gevoel dat je tijd doorbrengt. Alleen de digitale giganten winnen.

Je eigen leven en huis zijn je zaak. Een R&D-geest in sociale media zou essentieel zijn voor morgen

U maakt deel uit van de Europese Unie en haar "u-gecentreerde" nieuwe beleid.

De Unie heeft verklaard dat de burger en zijn/haar belangen centraal staan. Dit betekent dat de homepage europa.eu een echt zinvol en interessant dagelijks hulpmiddel voor ons 450 miljoen mensen zou moeten en kunnen zijn.


Dit vereist een nieuw helder denken en de uitvoering ervan bij de structurering van de inhoud van de europa.eu-niveaus en de bepaling ervan, te beginnen vanaf de beslissende voorpagina. 

1
Stem

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.

Reacties

Savannah Schuurbiers | 06 February 2025

Hi Kurt,

Thank you for sharing your idea!

If you're looking to connect with others who might be interested in developing this European Citizens Initiative, we recommend using the ECI Forum's Connect function. It’s a great way to find and reach out to other registered users who share similar interests. You might find potential signatories or organisers who can help bring this initiative to life!

If you have any questions about launching this initiative and would like to receive independent legal, campaigning, or fundraising advice, ask our experts on the ECI Forum.

Kind regards,

The ECI Forum Team

Mat Falk | 10 March 2025

Initiatief

Hoewel ik een dergelijk initiatief zou steunen, denk ik niet dat het zelfs in de eerste plaats nodig zou moeten zijn. Zoiets zou op dit moment in onze top 10 prioriteiten moeten staan.

Sociale media

Het portaal kan burgers wijzen op gedecentraliseerde diensten en softwarealternatieven. Sociale media spelen hierin de belangrijkste rol.

Gebeurtenissen in de afgelopen jaren hebben aangetoond wat er gebeurt wanneer gecentraliseerde echokamers, een grootschalige verspreiding van desinformatie door vijandige krachten, microgerichte reclame en ongecontroleerde gegevensverzameling wild zijn.

Het is te veel macht en gegevens in de handen van slechts een paar grote bedrijven (https://nl.wikipedia.org/wiki/List_of_social_platforms_with_at_least_100_million_active_users)

Wat de EU kan doen

Het is nu belangrijker dan ooit dat de EU een veilig en gebruiksvriendelijk onboardingportaal voor haar burgers opzet in het fediverse-ecosysteem (gedecentraliseerde sociale media en andere diensten, zie https://www.edps.europa.eu/data-protection/our-work/publications/techdispatch/2022-07-26-techdispatch-12022-federated-social-media-platforms_en).

Er bestaan gedecentraliseerde oplossingen (Mastodon, Matrix, Lemmy en anderen) en het is een geweldige kans om veel gebruikers te laten overstappen en hen de tools te geven om hun sociale media in eigen handen te nemen. Een grote hindernis lijkt de verwarring te zijn met betrekking tot instanties / servers en hoe verbinding te maken met anderen.

De EU zou deze hindernis kunnen verlichten door een one-stop-bestemming te bieden om aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met Mastodon. De gebruikers naar verschillende bestaande instanties verspreiden op basis van hun interesses, of bij voorkeur met hun eigen officiële servers zoals https://ec.social-network.europa.eu/, maar met een open registratie voor EU-burgers. Je zou kunnen beweren dat dit enigszins gecentraliseerd zou zijn, maar een gebruiker die op de onboarding-server is gestart, is er niet aan gebonden en zou zijn account later naar een ander exemplaar kunnen migreren, als ze dat wilden.

Een grotere toestroom van nieuwe gebruikers zou gedecentraliseerde sociale media mainstreamer maken, de ontwikkeling versnellen, de bruikbaarheid vergroten en op zijn beurt meer gebruikers aantrekken.

Het potentiële aantal gebruikers in de EU ligt waarschijnlijk ergens tussen de 40 en 50 miljoen Twitter-gebruikers, en 10 miljoen Reddit-gebruikers als ze allemaal overstappen (sommige overlappen elkaar). Zelfs het krijgen van een klein deel van die gebruikers zou genoeg zijn om het mainstream te maken en ze zouden niet eens de grote platforms hoeven te verlaten als ze dat niet willen. 

Hetzelfde geldt voor het grootste marktaandeel "Meta" (ongeveer 300-400 miljoen EU-gebruikers), dat gedeeltelijk kan worden geabsorbeerd door gedecentraliseerde diensten en gedeeltelijk naar particuliere ondernemingen binnen de EU of naar externe diensten met eind-tot-eindversleuteling kan gaan. Signal nam bijvoorbeeld veel gebruikers weg van WhatsApp (ze hebben naar schatting ongeveer 70 miljoen gebruikers, worden gefinancierd met donaties en hun jaarlijkse serverkosten liggen ergens rond de 14-20 miljoen $, wat zou neerkomen op 3 cent infrastructuurkosten per gebruiker per maand).

Afhankelijk van de mate waarin de EU besluit hierbij betrokken te zijn, is het misschien niet eens duur of al te ingewikkeld. Mijn droom zou natuurlijk zijn volledige betrokkenheid van de EU, financiering of het bieden van alternatieven voor alle grote socialemediaplatforms. De lidstaten hebben het geld om het te beheren zonder zelfs maar winst te maken.

Bestaande projecten?

Weet iemand of er een officieel EU-plan of -project in die richting gaande is (gedecentraliseerde sociale media of het aanbieden van privacyvriendelijke gecentraliseerde alternatieven)?

Ik heb er echter nog geen uitgebreide zoekopdrachten naar gedaan, dus ik heb tot nu toe alleen een aantal blockchain-gerelateerde whitepapers en veel fragmentatie gezien.

Conclusie

Moet je de Facebook-groep aanwijzen voor discussies over de EU?

Is Twitter de standaardoptie voor aandelen op een EU-portaal?

450 miljoen burgers sterk, maar afhankelijk van grote bedrijven?

Genoeg. We kunnen het beter doen. Tijd voor verandering.

 

Bedankt voor het luisteren naar mijn TED talk.