Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλότερα τέλη ύδρευσης από ό,τι τα νοικοκυριά

Ημερομηνία δημοσίευσης: Helena Polasik |
Επικαιροποιήθηκε στις: 05/09/2022 |
Αριθμός προβολών: 388

Η λειψυδρία έγινε τελικά πραγματικότητα (και όχι απλώς ένα απαισιόδοξο σενάριο). Χρειαζόμαστε δράσεις εδώ και τώρα για να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση σε καθαρό νερό για κάθε πολίτη. Το νερό υποτιμάται σημαντικά. Η τιμή της δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το κόστος των υποδομών ύδρευσης και του καθαρισμού. Η προσθήκη πρόσθετου τέλους νερού για τους μεγάλους κατασκευαστές θα τους αναγκάσει να επενδύσουν σε τεχνολογία αποδοτικότερης χρήσης του νερού και να εφαρμόσουν διαδικασίες για την καταπολέμηση της σπατάλης νερού. Ποια είναι η άποψή σας;

0
Ψήφος

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.

Σχόλια

emrah chris | 28/10/2022

Τον 20ο αιώνα, η χρήση των υδάτινων πόρων εξαπλασιάστηκε, παρά την τριπλάσια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Εν τω μεταξύ, ενώ ορισμένοι από τους περιορισμένους υδάτινους πόρους καταναλώνονται γρήγορα και ασυνείδητα ως αποτέλεσμα της εκβιομηχάνισης και της ταχείας αστικοποίησης, ορισμένοι από αυτούς έχουν ρυπανθεί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προκαλούν βλάβες στο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, πάνω από 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν διαθέτουν σήμερα καθαρό πόσιμο νερό. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν το νερό που απαιτείται για την υγεία και την αποχέτευση.

Ένα από τα παγκόσμια προβλήματα είναι ότι οι υδάτινοι πόροι στη γη δεν κατανέμονται ισομερώς στον χρόνο και στο χώρο. Ορισμένες περιοχές έχουν μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ άλλες πλήττονται από λειψυδρία. Για παράδειγμα, η ποσότητα των υδάτων που ρέουν από τον ποταμό Αμαζόνιο στον Ατλαντικό Ωκεανό σε ένα λεπτό ισούται με την κατανάλωση νερού της πόλης της Νέας Υόρκης για τρία έτη.

Ενόψει της σοβαρότητας της κατάστασης, στη Διακήρυξη της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, ο στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν διαθέτει ασφαλές πόσιμο νερό, καθώς και στο σχέδιο δράσης που δημοσιεύθηκε ως αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (log9), ο στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ του πληθυσμού που δεν διαθέτει το νερό που είναι απαραίτητο για την υγεία και την αποχέτευση, τέθηκε έως το 2015, και οι οργανώσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το νερό βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας τα τελευταία χρόνια είναι ότι εκθέσεις και σενάρια που εκπονήθηκαν από ορισμένες χώρες, διάφορες ομάδες προβληματισμού, ακαδημαϊκούς κύκλους και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) δείχνουν ότι ορισμένες από τις συγκρούσεις στον 21ο αιώνα θα προκύψουν λόγω λειψυδρίας και λειψυδρίας. Έχουν διατυπωθεί απόψεις και ισχυρισμοί ότι οι συγκρούσεις θα απειλήσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο. Παράλληλα, επιταχύνθηκαν οι μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς για τη διαχείριση πιθανών μελλοντικών κρίσεων στον τομέα των υδάτων και την πρόληψη των συγκρούσεων.

Θα είναι χρήσιμο να αξιολογηθεί το τρίτο παγκόσμιο φόρουμ για το νερό και η υπουργική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκαν στο Κιότο στις 16-23 Μαρτίου 2003, υπό την αιγίδα της Ιαπωνίας και σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υδάτων (WWC), υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων. Η συμμετοχή περισσότερων από 6000 ατόμων εκτός Ιαπωνίας, 182 χωρών, περισσότερων από 100 υπουργών, 43 διεθνών οργανισμών και εκατοντάδων ΜΚΟ από το εξωτερικό της Ιαπωνίας, ακόμη και στο περιβάλλον του πολέμου στο Ιράκ, κατέδειξε τη σημασία που αποδίδεται στα ζητήματα των υδάτων στο φόρουμ και την υπουργική διάσκεψη, στα οποία η παγκόσμια κοινότητα αποδίδει μεγάλη σημασία.

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είστε έτοιμοι να καταχωρίσετε την πρωτοβουλία σας;

Θέλετε να υποστηρίξετε μια πρωτοβουλία; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τρέχουσες ή παλαιότερες πρωτοβουλίες;