Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Euroopan vesihätätila: Kansalaisaloite edellyttää puhdasta ja kestävää vettä koskevia EU:n toimia

Päivitetty: 13 March 2025

Kiireellinen todellisuus: Euroopan vesihaaste 

Yli 10 miljoonalla EU:n kansalaisella ei edelleenkään ole mahdollisuutta saada puhdasta juomavettä. Kuivuus eteläisillä alueilla jättää viljelijät kamppailemaan, kun taas tuhoisat tulvat Valenciassa, Puolassa tai Itävallassa hukuttavat yhteisöjä. Samaan aikaan 20% jaetusta vedestä menetetään vuotojen ja huonon hallinnan vuoksi. Vesialan älykästä ja häiriönsietokykyistä Eurooppaa koskevassa eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa on kyse puhtaan veden yleisen saatavuuden varmistamisesta, investoinneista kestävään vesihuoltoon ja jätteen syntymisen ehkäisemisestä.

Vesi on elämän ydin, virtaava lanka, joka yhdistää menneisyytemme, nykyisyytemme ja tulevaisuutemme. Eri puolilla Eurooppaa yhteisöjä ovat muokanneet vesi, joet, järvet, meret ja monimutkaiset kaivojen ja kanavien verkostot, jotka ovat ylläpitäneet sivilisaatioita vuosisatojen ajan. Nykyään tämä perustavanlaatuinen resurssi on kuitenkin valtavan paineen alla. 

Palasin äskettäin Sri Lankasta, maasta, jossa vesi kudotaan jokapäiväiseen elämään. Muinaiset tekoaltaat, riisipellot ja rannikkovedet osoittavat, kuinka syvälle vesi muovaa sivilisaatiota. Fort Gallessa eräs opas kertoi minulle: ”Sri Lankan perinnön jäljittäminen veden prisman läpi on elintärkeää nykyhetken ja tulevaisuuden haasteiden ymmärtämiseksi.” Tämä vaikutti minusta juuri siltä, mitä pyrimme tekemään eurooppalaisella kansalaisaloitteella: varmistetaan, että vesi tunnustetaan paitsi ympäristökysymykseksi myös selviytymiskyvyn, kestävyyden ja oikeudenmukaisuuden pilariksi.

Vaatimus vedenkäytön kannalta älykkäästä ja selviytymiskykyisestä Euroopasta

Eurooppalainen kansalaisaloite vesialan älykkäästä ja häiriönsietokykyisestä Euroopasta tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa vesipolitiikan tulevaisuuteen. 

Vaadimme täydellistä muutosta siihen, miten Eurooppa hallinnoi, suojelee ja priorisoi vettä. Tarvitsemme EU:n, joka lopettaa veden tuhlaamisen ja huonon hoidon, investoi kestäviin ja innovatiivisiin ratkaisuihin ja varmistaa, että kaikilla on asuinpaikastaan riippumatta mahdollisuus saada puhdasta ja turvallista vettä.

Eurooppalaisella kansalaisaloitteella vahvistetaan kehotusta kokonaisvaltaiseen EU:n lähestymistapaan, jossa vesiturvallisuus sisällytetään lainsäädäntöön ja rahoitusstrategioihin. Ilman koordinoituja eurooppalaisia toimia eriarvoisuus palvelujen saatavuudessa ja huonossa hallinnossa kasvaa edelleen. Geopoliittiset realiteetit tekevät tästä vieläkin kiireellisempää. Aavikoitumisesta veden saatavuutta koskeviin konflikteihin maailmanlaajuinen vakaus riippuu kestävästä vesihallinnosta. Euroopan on näytettävä esimerkkiä ja varmistettava, että vesi pysyy yhteisenä hyödykkeenä, jota suojellaan lyhyen aikavälin taloudellisilta paineilta.

Paikalliset toimet, maailmanlaajuiset vaikutukset: vesihuollon häiriönsietokyvyn parantaminen 

Vaikka aloitteemme näkyvyys EU:n tasolla on kasvanut, todellinen muutos tapahtuu kentällä. Tähän keskitämme ponnistuksemme juuri nyt: tietoisuuden lisääminen, paikallisen sitoutumisen mobilisointi ja sellaisen kollektiivisen toimintavaatimuksen luominen, joka pakottaa EU:n johtajat pitämään veden häiriönsietokykyä ensisijaisena tavoitteena.

Kiireellisyydestä huolimatta allekirjoitusten kerääminen on osoittautunut haasteeksi. Tuomme keskustelun vedenkestävyydestä ihmisille kaikkialla, ei vain päättäjille, vaan yhteisöille, nuorisoryhmille, aktivisteille ja jokapäiväisille kansalaisille. Toimimalla ruohonjuuritasolla, sitoutumalla kansallisella tasolla ja tekemällä yhteistyötä eri puolilla Eurooppaa toimivien verkostojen kanssa varmistamme, että ihmiset ymmärtävät, että vesi on kaikkien asia taustasta tai ammatista riippumatta. Olipa kyse tapahtumista, sosiaalisesta mediasta, suorasta edunvalvonnasta tai paikallisista kumppanuuksista, teemme sen selväksi: Vesi yhdistää meitä kaikkia, ja sen turvaaminen on yhteinen vastuu. 

Olemme laajentaneet kampanjaamme tekemällä yhteistyötä ympäristöoikeudenmukaisuuden, nuorten osallistumisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden parissa työskentelevien järjestöjen kanssa ja varmistaneet, että kampanja resonoi eri aloilla, kuten ilmastoaktivismissa, kansanterveydessä, maataloudessa, kaupunkisuunnittelussa, ihmisoikeuksissa, koulutuksessa ja sosiaalisessa osallisuudessa. Vesihuollon häiriönsietokyky vaikuttaa elintarviketurvaan, asumiseen, katastrofivalmiuteen ja taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen, mikä tekee siitä ongelman, joka ulottuu useille aloille ja yhteisöihin. Luomalla yhteyksiä ruohonjuuritason liikkeistä kansainvälisiin vaikuttamisverkostoihin varmistamme, että vettä ei pidetä vain ympäristökysymyksenä vaan sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden peruspilarina. 

Yksi tehokkaimmista lähestymistavoistamme on ollut toimia kaikilla kielillä, jotta kampanja olisi mahdollisimman helposti kansalaisten saatavilla kaikkialla Euroopassa. Poistamme aktiivisesti byrokraattista ja teknistä kieltä, jotta kampanja olisi helposti saatavilla, mukaansatempaava ja merkityksellinen jokapäiväisille ihmisille. Monimutkaisten poliittisten termien sijaan käytämme selkeää ja samankaltaista viestintää, joka yhdistää veden sietokyvyn ihmisten jokapäiväiseen elämään. 

Esimerkiksi sen sijaan, että sanoisimme ”vesinäkökohtien sisällyttäminen EU:n sääntelykehyksiin monialaisen politiikan johdonmukaisuuden parantamiseksi”, sanomme ”Vesi asetetaan EU:n politiikkojen keskiöön, jotta sitä suojellaan maataloudessa, kaupungeissa ja energiajärjestelmissä”. Keskittymällä

todellisiin seurauksiin institutionaalisen muotoilun sijaan varmistamme, että kaikki, eivät vain poliittiset päättäjät, ymmärtävät, miksi veden sietokyvyllä on merkitystä ja miksi heidän äänensä on olennaisen tärkeää.

Erityiset vaatimuksemme: puhdas vesi ja vahvemmat EU:n politiikat 

Aloitteessa pyydetään Euroopan komissiota

  • Varmista puhdas vesi kaikille - olipa kyse suurkaupungista tai maaseutuyhteisöstä, kaikilla kotitalouksilla, maatiloilla ja yrityksillä on oltava turvallinen ja luotettava vedensaanti.
  • Pannaan täytäntöön vahvempia EU:n politiikkoja vesikriisien torjumiseksi – kuivuudesta ja saastumisesta romahtavaan infrastruktuuriin. Tarvitsemme EU:n johtajuutta, jotta vesihallinto voidaan asettaa etusijalle kaikilla aloilla. 
  • Haluamme EU:n laajuisen sitoumuksen vesihävikin ja huonon jätehuollon lopettamiseen - yli 20 prosenttia vedestämme katoaa vuotoihin ja tehottomuuteen, ja vesihuoltoamme uhkaavat haitalliset hankkeet on lopetettava.

Older person with short, white hair and glasses, smiling slightly. Wearing a grey shirt with red trim. Neutral background with soft lighting.
André Hudepohl, one of our ECI organisers in the Netherlands, grew up surrounded by water

”Ympärillämme on niin paljon vettä, että laadukkaan juomaveden esiintyminen vaikuttaa itsestään selvältä. Näin ei tietenkään ole.” Hänen sanansa muistuttavat meitä siitä, että edes alueilla, joilla vettä näyttää olevan runsaasti, se ei aina ole turvallista tai varmaa.

A woman with a neat hairstyle is smiling slightly. She is wearing a black and white striped top with button accents on the shoulders, standing against a plain, light-colored background.
Sabrina Cajoly, our organiser from Guadeloupe

Sabrina on nähnyt, kuinka epäluotettava vedensaanti vahingoittaa syrjäytyneitä yhteisöjä ja tekee veden niukkuudesta ihmisoikeuskysymyksen. 

Tämä näkökulma korostaa, miksi toimia tarvitaan nyt!

Eurooppalainen kansalaisaloite - kansalaisten luonnollinen valinta vaikuttaa EU:n politiikkaan

Kansalaisaloite oli luonnollinen valinta tähän kampanjaan, koska se antaa kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa suoraan EU:n politiikkaan. Päätöstämme muokkasi työmme FLOW (Futures Lives with Oceans and Water) Horizon -hankkeessa, jossa korostettiin, kuinka syvästi ihmiset, erityisesti nuoret sukupolvet, kytkeytyvät veteen. Hankkeen myötä näimme voimakasta halua rakennemuutokseen siinä, miten Eurooppa hoitaa vesivarojaan. Kansalaisaloitteen avulla kansalaiset voivat toteuttaa tätä visiota vaatimalla lainsäädännön muuttamista. Toisin kuin vetoomuksissa tai kuulemisissa, eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa edellytetään, että Euroopan komissio vastaa ja mahdollisesti käynnistää uusia lakeja, jos allekirjoituksia kerätään miljoona. Koska vesihallinto on nostettava strategiseksi painopisteeksi EU:n päätöksenteossa ilmaston ja energian tapaan, tämä väline oli tehokkain tapa varmistaa, että kansalaisten ääni kuuluu korkeimmalla tasolla.

Maaliskuun 22. päivänä vietetään maailman vesipäivää, jolloin on aika pohtia vesiturvallisuutta ja toimia, joihin meidän on ryhdyttävä. Euroopan komissio harkitsee vesialan häiriönsietokykyä koskevaa EU:n strategiaa, ja sitä varten kootaan näkemyksiä kaikilta sidosryhmiltä. Kuten komission jäsen Jessika Roswall totesi Water News Europen haastattelussa: – Veteen kohdistuu yhä enemmän paineita, emmekä voi pitää sitä itsestäänselvyytenä. Meidän on ajateltava tätä resurssia strategisesti – aivan kuten olemme tehneet energia-alalla.”

Veden häiriönsietokykyä ei kuitenkaan voida saavuttaa pelkästään politiikalla. Se edellyttää perusteellista muutosta siinä, miten me yhteiskuntina tarkastelemme ja hallinnoimme vettä. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla kansalaiset voivat vaikuttaa tähän ohjelmaan ja edistää vahvempia EU:n toimia. Tämä liittyy suoraan EU:n sinisen kehityksen ohjelmaan, jonka tavoitteena on asettaa vesi Euroopan kestävyyspolitiikan keskiöön. 

EU:n sinisen kehityksen ohjelma on Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) suunnitelma, jonka tavoitteena on tehdä vedestä ilmaston ja energian tavoin ensisijainen tavoite Euroopassa. Sen tavoitteena on suojella vesivaroja, ehkäistä vesipulaa ja saastumista sekä varmistaa puhtaan veden oikeudenmukainen saatavuus kaikille. Tavoitteena on luoda älykkäitä politiikkoja, jotka auttavat yhteisöjä, yrityksiä ja luontoa menestymään ja varmistamaan, että vettä käytetään viisaasti tulevaisuutta varten.

Kyse ei ole vain hallituksista tai politiikoista. Vesikriisi ei vaikuta vain muutamiin paikkoihin. Se koskettaa jokaista meistä, missä tahansa asummekin. Vesihaasteet ovat kaikkien haasteita tulvista ja kuivuudesta saastuneisiin jokiin ja ikääntyvään infrastruktuuriin. Mutta kansalaisten avulla voimme muuttaa tämän.

Kutsumme sinut liittymään joukkoomme ja allekirjoittamaan. Vesi on arvokkain resurssimme. Yhdessä voimme tehdä Euroopasta vesialan älykkään ja häiriönsietokykyisen.

Tutustukansalaisaloitteenverkkosivustoon täällä

Tutustu aloitteen viralliseen sivuun täällä

 

 

Ulkoiset linkit:

  1. Euroopan komissio – kannanottopyyntö: Euroopan vesialan selviytymiskykyä koskeva strategia https://environment.ec.europa.eu/news/call-evidence-begins-eu-water-resilience-strategy-2025-02-04_fi
  2. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) julistus EU:n sinisen kehityksen ohjelmasta https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/publications-other-work/publications/declaration-eu-blue-deal
  3. Maailman vesipäivä 2025 (Yhdistyneet kansakunnat) https://www.worldwaterday.org/
  4. Artikkeli veden sietokyvystä Euroopassa (Water News Europe) https://www.waternewseurope.com/work-on-water-resilience-strategy-has-finally-taken-off/
  5. André Hudepohlin artikkeli eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta https://www.vrijwilligerswerk.nl/nieuws+en+blogs/2988820.aspx?t=Europees-Burgerinitiatief-over-Water-jouw-handtekening-telt

A person wearing a beige cap, sunglasses hanging on their neck, and a scarf is standing outdoors. They are smiling at the camera with a clear blue sky and blurred landscape in the background.
Piotr Sadowski, ECI organiser of ECI for a Water-Smart and Resilient Europe

Laatijat

Piotr Sadowski

Piotr Sadowski on Volonteuropen pääsihteeri ja vedenkestävää ja älykästä Eurooppaa koskevan eurooppalaisen kansalaisaloitteen pääjärjestäjä. Hänellä on laaja kokemus kansalaisyhteiskunnasta, ja hän on sitoutunut edistämään aktiivista kansalaisuutta, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ympäristön kestävyyttä. Hän kannattaa työssään vahvempia EU:n toimia vesialan häiriönsietokyvyn parantamiseksi ja antaa kansalaisille mahdollisuuden osallistua sellaisten politiikkojen muotoiluun, joilla suojellaan Euroopan elintärkeimpiä luonnonvaroja.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.